Ideje za fontane za dvorišta i bašte

Fontane za dvorišta su svakako poželjan detalj pored svake kuće, koji će Vam doneti malo prirode u blizini Vašeg doma. I najmanja fontana osvežiće bilo koju baštu i dvorište. Žubor vode privlači i ptice pa ćete ujedno uživati i u njihovom cvrkutu.

Za dodavanje elementa kao što je fontana u idejno rešenje uredjenja dvorišta, nije obavezno potreban veliki novac. Male fontane možete relativno brzo napraviti, po vrlo skromnoj ceni i po sistemu “uradi sam”. Potrebno je malo mašte, veštine i volje a sav posao se može uraditi i za jedan vikend.

fontana-mala-ukrasna

Fontana može biti osnovni element u vašem vrtu oko koga će biti postavljeni ostali detalji – saksije, klupice, stažice, garnitura za sedenje u prirodi…

Kada rešite da izgradite fontanu, morate voditi računa o tome da bude u skladu sa proporcijama dvorišta. Ako Vam je vrt baš malih dimenzija, odlučite se za popularne i ukrasne mini fontane. Takodje, izrada fontane, treba da prati i stil uredjenja dvorišta, što Vam neće biti teško da ispoštujete imajući u vidu veliki izbor materijala od kojeg možete napraviti fontanu.

Materijal

Najčešći materijali od kojih se prave fontane su: kamen, metal, fiberglas i beton.

Betonske fontane su jako često rešenje jer je reč o materijalu koji se lako oblikuje i prilagodjava. Polako preuzima primat kao materijal u odnosu na kamen. Uz pomoć kalupa lako ćete od njega napraviti praktično bilo koji oblik. Fontane napravljene od betona su jednostavne za održavanje a ako u beton dodate boju, možete da napravite imitaciju boje kamena  ili nekog drugog materijala.

fontana betonska

Fontane od kamena takodje možete sami napraviti a vrste kamena koje možete da  koristite su: granit, škriljac i mermer. Prirodni kamen se može kombinovati i sa kvalitetnim drvetom.

fontana od kamena1

Fontane od fiberglasa spadaju u lagane fontane koje mogu ličiti na metalne ili keramičke. Stakleni paneli su još jedan interesantan detalj koji će fontanu učiniti posebno raskošnom.

Keramičke fontane se prave od grnčarije a u kombinaciji sa betonom zaista možete dobiti jedinstven izgled. Idealne su za klasična i rustično uredjena dvorišta.

fontana4

Fontane koje se izradjuju od metala su najskuplje, dosta su teške ali i trajne. Česti materijali su bakar i nerdjajući čelik. Bakar se na toploti lako oblikuje pa možete napraviti sve moguće oblike dok je nerdjajući čelik u prednosti po čvrstini i trajnosti.

fontana od metala

Dovod struje i vode

Prilikom izrade i postavljanja fontane, vodite računa da imate pristup električnoj enegriji i vodovdnoj mreži. Moderne fontane mogu raditi i na solarnu energiju.

Stilovi u izradi

Najčešći stil fontane je izrada fontane na spratove gde voda pada sa viših na niže spratove. Idealne su za veća dvorišta. Voda se sliva u veštačko jezerce a može da “izvire” iz kamena ili stilizovanih ćupova različitih veličina…

Vodeni zidovi, kao posebna vrsta fontane ili detalj pored klasične fontane mogu se izraditi u različitim veličinama tako da staju i u najmanji prostor. Vodeni zidovi su samostalne jedinice kojima je potrebno povremeno dodavati destilovanu vodu a ima i modela sa automatskim dodavanjem vode. Vodeni zid će izgledati još lepše ako ima ugradjene instalacije za  svetlosne efekte i menjanje boje.

vodeni stub

Na kraju, pogledajte neke slike prelepih fontana koje Vam mogu poslužiti kao inspiracija za Vašu, a pored koje ćete sigurno uživati nakon napornog radnog dana uz cvrkut ptica i opuštajući šum vode.

fontana8

fontana7

fontana6

fontana3

fontana vodeni stub

fontana od kamena

fontana 1

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts