Najbolji prirodni lekovi protiv depresije

Biljni lekovi protiv depresije

Depresija je ozbiljna bolest i sa njom nema šale. Najgore je kada se ignoriše. Depresija se mora lečiti jer u suprotnom može da izazove brojne probleme. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će depresija do 2020. godine  biti  druga po značaju bolest stanovnika cele planete. Simptomi depresije su razne telesne tegobe poput  glavobolje, umora , gubitka apetita ali i psihičke : tuga, bes, ravnodušnost, emocionalna praznina…

Depresivna stanja zahtevaju odlazak kod lekara specijaliste i lečenje lekovima ili psihoterapijom, ali je česta i kombinovana metoda. U svakom slučaju, psijihatar će odrediti vid lečenja i koji lek protiv depresije je najefikasniji.

depresija

S druge strane, pošto se medikamenti namenjeni lečenju depresije nikako ne smeju uzimati napamet ili na svoju ruku, postoji jedna stvar koju možete sami da uradite, ali samo u početnom stanju anksioznosti, a to su čajevi. Ali dobro znajte da čajevi i lekovito bilje, ili bilo koji biljni lek sam po sebi, neće izlečiti depresiju.

Možda će Vam sam lekar preporučiti da terapiju počnete sa preparatima na prirodnoj bazi, jer mnogi preparati protiv stresa i anksioznosti upravo sadrže veliki procenat lekovitog bilja.

U svakom slučaju, prirodni lekovi protiv depresije mogu biti deo ukupne terapije, ali o svemu detaljnije moraćete konsultovati lekara.

Čaj od kantariona

Čaj od kantariona su koristile još naše bake protiv potištenosti, nervoze, tuge…  Čaj od kantariona neće imati neko ekspresno dejstvo. Potrebno je da se redovno pije da bi se nakon par nedelja osetila prva poboljšanja stanja. Pijenje čaja trebalo bi nastaviti i nakon prvih znakova oporavka.

Kašičicu kantariona prelijte sa 2 decilitra kipuće vode, poklopite I ostavite da odstoji desetak minuta. Aj pijte tri puta na dan, uvek sveže pripremljen. Napomena – Pošto ovaj čaj može da ima udruženo dejstvo sa nekim lekovima kao što su pilule za kontracepciju, morate se konsultovati sa doktorom pre upotrebe čaja od kantariona.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak se već dugo upotrebljava kao prirodni lek protiv stresa, nervoze, anksioznosti i depresivnih stanja.

Šaku osušenog lista matičnjaka prelijte sa pola litre vode. Poklopite i nakon dva sata procedite, podelite u tri jednake doze i pijte tokom celog dana. Ako čaj pijete pre jela, dobro je da bude nezasladjen. Ako ga pak pijete posle obroka, zasladite ga sa malo meda.

Čaj od majčine dušice

Poznato je da majčina dušica smiruje nervozu, opušta, smanjuje osećaj teskobe i  psihičku napetost. Koristi se i za problem sa nesanicom. Jednu kašičicu majčine dušice poparite sa dva decilitra kipuće vode, poklopite pa procedite nakon 10 minuta. Čaj zasladite sa malo meda i nekoliko kapi limuna. Najbolje je uvek piti sveže pripremljen čaj.

Tinktura od macine trave

Odoljen ili macina trava je prirodni antidepresiv. Neka istraživanja su potvrdila da je izuzetno delotvorna u borbi protiv stresa, napetosti i zabrinutosti. Sastojci koje ova lekovita biljka sadrži, kao što je na primer valtrat, deluju umirujuće.

Kako napraviti tinkturu? Potreban Vam je litar 40% alkohola i 50 g usitnjenog korena macine trave.

Alkohol sipajte u flašu, dodajte koren macine trave, pa zatvorite flašu. Kada ovo odstoji 10 dana procedite, a tinkturu čuvajte u malim staklenim flašama koje ste dobro zatvorili.

Upotreba tincture: Jednom dnevno  uzimajte  po 50-55 kapi na kocki šećera, najduže tri nedelje. Sledi jednomesečna pauza.

Napomena:  Macinu travu ne bi trebalo da upotrebljavaju trudnice i mlađi od 12 godina  dok bi osobe koje imaju nizak pritisak ili boluju od hipoglikemije , morale da se posavetuju sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts