Spatifilum, omiljeno sobno cveće

Sobno cveće spatifilum

Spatifilum, latinski naziv (Spathiphyllum) je jako popularna sobna biljka, koja je laka za negu i održavanje.

Ovo cveće u prirodi raste pod senkom velikog tropskog drveća na vlažnom zemljištu. Ipak, kada spatifilum gajimo u kući, može uspešno da podnese suvi vazduh u sobi.

Cvetanje

Spatifilum ima vrlo dekorativni lišće i duge tanke cvetne grančice na kojima cvetaju beli cvetovi, zbog kojih je miljenik cvećara. Listovi koji su sjajno zeleni omogućavaju da biljka bude vrlo dekorativna i kada ne cveta.

Ako ste spatifilumu obezbedili povoljne uslove za uzgoj, može vam cvetati tokom čitavog leta. Novi cvetovi stvaraju se i u rano proleće i u poznu jesen.

Spatifilum sobno cveće

Nega i gajenje

Ova biljka traži vrlo malo sunčeve svetlosti i držite je na mestu gde nema direktnih sunčevih zraka.

Idealna je za tamne delove stana. Pored redovnog zalivanja leti, jednom u mesec dana spatifilumu je potrebna prihrana. Tretirajte ga gnojivom za cvetnice i to rastvorom koji ćete dodati u vodu za zalivanje. Zimi temperatura u prostoriji gde gajute ovo cveće ne bi trebalo da bude niža od 18 stepeni.

Nakon završetka perioda cvetanja, odsecite nožem ili makazama cvetnu dršku da bi biljka nastavila dalje da cveta.

Zalivanje

Preko leta zemlja spatifiluma treba da je stalno vlažna. Tokom ostalih godišnjih doba – smanjite zalivanje. Ako biljka ne cveta, znači da ste je mnogo zalivali. U tom slučaju stavite je na svetlije mesto a zalivanje smanjite maksimalno. Za zalivanje koristite mlaku odstajalu vodu, nikako hladnu!

Jednom sedmično joj orošavajte naličje listova.

Važno je znati da je zalivanje prilagodjeno cvetanju biljke, pa je tako  zalivanje tri puta nedeljno potrebno u periodu cvetanja, a jednom nedeljno kad spatifilum precveta. Biljku ne smete ostaviti žednom, jer će opustiti svoje listove. Pri orošavanju listova, pazite da ne poprskate cvetove.

Sadnja

Spatifilumu prija dobro dreniran supstrat sa malo dodate ilovače. Presadjivanje se obavlja tek kada biljka preraste saksiju svojom veličinom.

Kod presađivanja ne zaboravite da stavite kamenčiće ili krhotine na tacni ili podlošku jer trajna vlaga može upropastiti biljku.

Razmnožavanje

Spatifilum se najbolje razmnožava običnim deljenjem mladih bočnih izdanaka. Najbolje je da to učinite kada se završi cvetanje biljke, u periodu mirovanja.

Velike biljke izvadite iz saksije ili lonca i podele na tri dela, koja ćete onda gajiti kao tri posebne biljke. Koristite običnu zemlju za cveće u koju ćete dodati malo treseta.

Spatifilum uzgoj i nega

Bolesti

Iako je spatifilum uglavnom otporan na biljne štetočine i bolesti, može se desiti da ga napadnu neki insekti..

Preterano zalivanje može da uzrokuje pojavu smeđih mrlja po ivicama listova. Listove može da joj napadne crveni pauk. Onda je poprskajte sredstvom protiv ovog insekta koji čete sami napraviti.

Jedan sapun za pranje veša narendajte i rastvorite kašiku narendanog sapuna u litar vode. Na kraju stavite u smešu malo sirćeta.

Spatifilum protiv zračenja

Spatifilum ima posebno i jako cenjeno svojstvo borbe protiv zračenja u kući. On uspešno neutrališe sva štetna zračenja iz doma.Naročito neutrališe zračenja kompjutera i drugih kućnih aparata.

Ako u stanu držite ljubimce, pse ili mačke znajte da je ova biljka blago otrovna. Listovi su toksični pa ljubimce držite podalje od spatifiluma. Ako se slučajno lišće ove biljke pojede u većoj količini, izaziva bol u ustima i u grlu.

Cena biljke spatifiluma

Jedna biljka spatifiluma košta od 600 do 1000 dinara

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts