Gardenija – saksijska sobna biljka

Gardenija, latinski naziv (Gardenia) poreklom je iz daleke Kine i Japana. Ovo cveće je zapravo zimzeleni grm vrlo različite visine u zavisnosti od vrste. Može da naraste od svega 30 cm, pa do više od metra u visinu. Na njemu je ipak najprivlačniji cvet!

Cvetovi gardenije su bele boje, višeslojni posebno opojnog mirisa koji je sličan mirisu jasmina. Obavezan je ukras dekoracija ali se koristi I u industriji parfema.

Cvetovi gardenije se ukazuju jedan za drugim, uglavnom preko leta, ali su vrlo osetljivi, i lako se oštete. S vremenom, beli cvetovi mogu da dobiju žućkastu boju ali to ih neće učiniti manje privlačnim.

Listovi ove biljke su velikog sjaja i preko njihovog stanja se može proceniti celokupno zdravstveno stanje gardenije.

gardenija cvet

Gajenje i nega

Pravilan uzgoj gardenije zahteva da joj obezbedite jako visoku vlažnost vazduha i to preko cele godine.

Stavite gardeniju na svetlo mesto u stanu ali ne i na direktno sunce, jer osetljivi listovi i cvetovi lako mogu da se sprže. Leti je čuvajte u hladu, najbolje na severozapadnoj strani, a u tacni uvek imajte vlažne kamenčiće.  Pošto najviše cveta u leto, taj hlad je jako bitam jer ako je žega velika a temperature previsoke, pupoljci predivne gardenije neče se ni otvoriti već će otpasti!

Zalivanje

Gardeniji je potrebno redovno orošavanje i zalivanje ali samo mlakom I mekom vodom. Najbolja je destilovana voda ili kišnica. Zalivajte gardeniju tokom čitave godine. Leti dodajte dovoljno vode sobne temperature a pre narednog zalivanja ostavite gornji sloj zemlje u saksiji da se osuši.

Pri orošavanju pazite na pupoljke I cvetove jer ih prskanjem možete oštetiti a voda im orošavanjem može promeniti boju.

Sadnja

Za presadjivanje gardenija, izaberite zemlju odnosno treset laganije strukture jer gardeniji prija nešto kiselije zemljište. Možete u treset dodati malo zemlje za rodendrone.

gardenija uzgoj i nega

Održavanje

Nije retkost da se gardenije djubre djubrivom za cvetnice. Ipak, mnogi preporučuju da je bolje koristiti gnojiva za rodendrone. Dva puta mesečno možete biljci dodati helatno gvoždje jer podstiče cvetanje, pruža cvetu i lišću lepu i zdravu boju, i sprečava hlorozu biljke.

Poželjno je i orezivanje gardenija kako bi ove biljke zadržala svoju finu  grmoliku formu.

Grmoliku gardeniju, koja se kod nas najviše gaji, nije komplikovano održavati, ali da bi počeča da cveta treba joj mnogo nege i pažnje.

U stakleniku ili kao sobna biljka u stanu, ove gardenije rastu otprilike do 45 centimetara visine. Obezbedite im dovoljno vlažnosti i odgovarajuće osvetljenje bez direktnih sunčevih zraka i prijatno će vas iznenaditi najpre nežnim pupoljcima a onda i predivnim belim cvetovima.

Sobna temperatura od 16 – 24°C odgovaraće gardeniji tokom čitave godine. Ali u proleće i na leto kada krenu prvi pupoljci, najbolja je konstantna temperatura od 17 stepeni. Nagle promene u temperaturi će oštetiti pupoljke a mogu i da otpadnu.

Gardenije zimi

Pravilo gajenja zimi podrazumeva nešto hladniju prostoriju za držanje biljke. Ako nemate ovakve mogućnosti, stavite ih na prozorsku dasku i redovno orošavajte biljku.

Razmnožavanje

Gardenija se razmnožava reznicama u rano proleće ili kasno zimi. Reznice treba da se drže u klijalištu sa visokom temperaturom. Kad ožile, presadjuju se u saksije sa tresetom.

Cena gardenije

Jedna mlada uzgojena biljka gardenije na našem tržištu košta oko 360 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts