Pitoma nana – sastojak mnogih lekovitih preparata

Pitoma nana, latinski naziv (Mentha piperita ), familija – Lamiaceae, je lekovito bilje koje potiče sa dalekog istoka. U domaćim krajevima, njeno gajenje je počelo u 17 veku.

Uzgoj pitome nane uslovljava duboko vlažno, humusno zemljište. Sadnja se vrši na  proleće ili u jesen, a najboljejeda se bere  pre cvetanja.

Lekovitost pitome nane je višestruka, gotovo univerzalna, pa je tako omiljena biljka koja se gaji u mnogim privatnim baštama i vrtovima. Nana se najviše gaji u Rusiji, Engleskoj, Bugarskoj, Nemačkoj  u SAD, Japanu i Kanadi. U našoj zemlji, najčešća je u Banatu.

pitoma nana

Razne vrste mente, čovek koristi već 2 000 godina. Pitomu nanu počeo je da gaji  pre oko 250 godina. Ova biljka se koristi u kozmetici, farmaceutskoj industriji, prehrambenoj, kao i u domaćinstvu kao začin i dodatak jelima.

Pitoma nana je višegodišnja zeljasta biljka visine od 40 cm do jednog metra. Njeni listovi su ovalni, tamno zeleni, sa kratkim dlačicama. Cvast na vrhu stabljike je u vidu klasa ljubičaste boje.

Ova biljka se jednostavno uzgaja i razmnožava se pomoću izdanaka koji se sade u kasnu jesen, ili na proleće u martu mesecu.

Najboljeje da se skida dva puta godišnje – u julu kada ima najvišu koncentraciju  eteričnog ulja, i u prvoj polovini oktobra.

Korisnost nane

Od pitome nane se upotrebljava ili samo list, ili cela nadzemna biljka. Osušeni listovi pitome nane sadrže  2-4% etarskog ulja, a nadzemni deo 1-2% etarskog ulja. Ovo ulje sadrži mentola čak  50%, mentona 15-25%, zatim tanina i drugih gorkih materija.

Lekovitost i upotreba pitome nane

Nana se najviše koristi kao prijatan, blag čaj protiv nadimanja, grčeva, za umirenje, protiv otežanog varenja, za lečenje žuči… U industriji se koristi se u proizvodnji paste za zube, tečnosti za negu usta i zuba, u kozmetičkoj industriji za negu kose i kože, čest je sastojak guma za žvakanje, mentol bombona, alkoholnih napitaka kao što su likeri…

nana caj

U narodnoj medicini, ova biljka se koristi i u vidu raznih melema, i u čajnim mešavinama sa drugim lekovitim biljem.

Za glavobolju se koristi  uvarak od cvatuće nane u vidu obloga koji se stavlja na čelo. Ovaj preparat takodje može da odstrani kraste na glavi dece.

Ako imate problem sa čirevima, kako bi brže sazreli koristite obloge od pitome nane. Usitnjene sveže listove nane, kuvajte u vinu ili vodi dok se nestvori kaša, pa ovu smesu nanesite na gazu i stavljate obloge.

Kod upale sinusa koristite parenje i inhalaciju nad čajem od pitome nane kom ste dodali malo ulja od nane. Udisanjem  pare kroz nos, mgu se lečiti  katar ždrela i upala sinusa

Čaj od nane je dugo pzat ka prirdni lek prtiv nesanice. Popijte jednu šolju ovog ukusnog napitka uveče, pre odlaska u krevet.

Recepti za preparate od pitome nane

Čaj protiv stomačnih grčeva i tegoba sa žuči

Preko kašike osušenih listova nane uspite 2 dl kipuće vode. Treba da odstoji 10 minuta.

Čaj protiv glavobolje

Napravite sledeću mešavinu: Po 30 grama lista nane, matičnjaka i kamilice pomešajte sa 10 g lista ruzmarina. Tri kašike ove mešavine prelijte sa pola litre vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 4 časa. Procedite. Ovaj ča se pije tri puta na dan po jedna šolja.

Čaj od nane za zdravu jetru

Oko 200 grama lista osušene pitome nane prelijte se pola litre vode. Ostavi da odstoji 3 sata.Procedite i pijte 2 do 3 puta dnevno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts