Lokvanj – egzotika u Vašem vrtu

Lokvanj, latinski naziv (Nymphaea) je egzotična vodena biljka čija vanredna lepota belih, lila ili roze cvetova opčinjava. Brojne su vrste lokvanja ali nas najviše interesuju one koje su pogodne za gajenje u kućnim uslovima.

Lokvanj je inače, pored lotosa, biljka omilljena za gajenje u dvorišnjim jezercima, parkovima, vrtovima,  fontanama i drugim vodenim površinama. U prirodi inače, ova biljka raste u mirnim, stajaćim vodama. Lokvanj je višegodišnja biljka a mnoge vrste su otporne na zimske uslove. Iako će tokom hladnih zimskih dana  izgubiti listove, u proleće ponovo brzo olista i prijatno nas iznenadi mirisnim cvetovima. Cveta od maja do oktobra. Cvetovi se ujutru otvaraju, a uveče zatvaraju.

lokvanj1

Sadnice lokvanja prodaju se sa golim korenom

Kada nabavite sadnice lotosa, sadnja je jednostavna –  Potrebno je samo spustiti ih u vodu.

Brojne vrste lokvanja koje mogu da rastu i nesmetano cvetaju i na našem podneblju mogu se naći u nekim domaćim rasadnicima. Profesionalni  rasadnici ih obično za mušterije pripremaju sa golim korenom. Sadnja ovakvog lokvanja obavlja se od aprila do sredine maja. Na svake dve, tri godine, mogu se podeliti i ponovo zasaditi novi primerci.

Kako se sadi lokvanj

Najpre, odlijte vodu, prevrnite saksiju i sperite preostalu zemlju. Pošto se rizomi dele na čvorićima, uzbrojite od izdanka dva čvorića i isecite rizom posle drugog vezivnog mesta. Ovo je potrebno raditi vrlo pažljivo jer je lomljivost rizoma velika.

Saksiju do trećine dubine treba zatim da napunite zemljom iz bašte ali je dopunite đubrivom s produženim dejstvom koje je namenjeno lokvanjuma. Dodajte istu količinu neprihranjene baštenske zemlje i na kraju zajijte vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi.

lokvanj2

Kada napravite udubljenje u zemlji, izdanak treba da bude usmeren nagore, ne treba da ga prekrivate zemljom već ga osigurajte žicom u obliku slova U. Posao završavate time što ćete da dospete vodu sve dok zemlja ne bude pokrivena u visini od nekoliko centimetara.

Saksiju s lokvanjem možete od sredine maja da iznesete na otvoren prostor ali na sunčanu poziciju koja je zaklonjena od vetra.

Za uzgoj i negu lokvanja je važno znati koju ste vrstu ove biljke izabrali. Na primer, lokvanji koji izdržavaju niske temperature mogu da se posade isto kao i tropski lokvanji, ali uz dodatak 2-3 tablete đubriva. Lokvanji se sade u rano proleće i preporuka je da se tretiraju gnojivom na 4 do 6 sedmica.

Lokvanji cvetaju od juna do septembra,a u zavisnosti  od vode,  povlače se tokom hladnijih perioda, pa na proleće ponovo rastu.

Razmožavanje lokvanja

Razmnožavanje lokvanja iz semena je vrlo retko i zahtevno, pa je najbolje i najbrže razmnožavanje koje se preporučuje – razmnožavanjem deljenjem rizoma. Lokvanji koji su otporni na zimske uslove,  dele se na 2, 3 godine. Crevom se pažljivo ispere zemlja sa korena, i i zabere se promerak koji izgleda najbolje i najzdravije.Nakon cedjenja se odseca višak korena na oko 1 dm od baze biljke i sadi se.

Ako želite lokvanj koji ćete držati u jezercetu u bašti ili Vam treba za akvarijum, najbolje je da biljku dok je mlada i tek podeljenog korena, držite u plitkoj vodi jer će tako brže napredovati. Kada se malo razvije, može se spustiti i na dubinu od oko 30 do 45 santimetara. Biljku je potrebno djubriti tokom njenog rasta i to svakog meseca po jednom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts