Nega ispucale kože ruku

Kako negovati ispucalu kožu na rukama

Najveći zimski neprijatelji kože ruku su vetar, hladnoća, smog, kao i suv vazduh u zatvorenim prostorijama. Naše ruke tada postaju grube, ispucale i veoma ih je teško održavati mekanim i nežnim, ali pravilnom i upornom negom ruku, možemo sprečiti ispucalost i crvenilo. Mada je često pranje ruku neophodno i dobro zato što eliminiše bakterije, to ujedno povećava sušenje naše kože i ona postaje još više gruba i hrapava. Voda dodatno isušuje ruke, a takođe i aparati za sušenje ruku. Na njih vrlo često nailazimo po firmama, toaletima velikih tržnih centara, hotelima, restoranima, i uvek ih koristimo, a nismo svesni da su oni još jedan razlog zbog koga će naše ruke izgledati lošije.

Za svakodnevne kućne poslove često koristimo hemikalije, i većina žena, radi to uglavnom bez zaštitnih rukavica, te tako nepotrebno izazivaju probleme sa nežnom kožom ruku, pa kada se sve to zajedno upakuje sa zimom, hladnoćom, vetrom, naše ruke su uništene… ali ne i nepovratno.

Nega ispucale koze ruku

Zato, ako vam je potrebna pomoć, onda prvi korak koji treba da učinite, pre nego što krenete na mazanje skupih kremica, jeste piling, pa dubinsko vlaženje kože i na kraju hranjenje.

Prvi korak: piling

Zašto treba da radite piling ruku? Pilingom otklanjate odumrle ćelije površinskih slojeva kože. Kao što je piling dobar za kožu lica, o čemu smo već pisali u ranijim tekstovima, tako je dobar i za negu ruku. Nakon pilinga, vaše ruke će upiti bolje hranljive sastojke iz pakovanja i krema.

Za piling je dovoljno uzeti jednu kašičicu kristal šećera i dve kašičice meda. Sjedinite dobro, pa istrljajte ruke nežno i polako. Nakon toga operite ruke mlakom vodom.

Drugi korak: pakovanje

Maslinovo ulje će najbrže vratiti mekoću i elastičnost koži ruku. Svako veče,  pre spavanja utrljajte ulje u ruke umesto kreme i ako imate meke pamučne rukavice, držite ih na rukama preko noći. Ujutru će vaše ruke biti mnogo nežnije i mekše.

Tretman nege:

Napravite melem kojim ćete dobro namazati ruke koje su prethodno oprane u toploj vodi:

2 kašičice masti i 1 kašičica meda se pomešaju (plastičnom kašičicom) i dobro utrljaju u ruke. Posle toga mast sperite sa toplom vodom, ali izaberite neki kvalitetan, hidratantni sapun.

Za svakodnevnu negu ruku, kupite dobru glicerinsku kremu i mažite ruke svaki put posle pranja ruku. Neka vam krema uvek bude pri ruci, na poslu je držite na stolu i svaki put kada osetite da su vam ruke grube i suve, dodatno namažite nadlanice. Budite uporni i trud će se vrlo brzo isplatiti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts