Lament nad Beogradom, Miloš Crnjanski

Autor: Miloš Crnjanski
Književni rod: lirika
Književna vrsta: poema

Tema pesme

Osnovna tema poeme “ Lament nad Beogradom “, Miloša Crnjanskog je ljubav prema voljenom gradu.

Analiza pesme „Lament nad Beogradom“

Kada se uzme u obzir život Miloša Crnjanskog, analiza pesme “ Lament nad Beogradom “ postaje mnogo jasnija. Čuvenu poemu, Crnjanski je objavio 1965. godine po povratku u Srbiju iz višedecenijske emigracije.

Stihovi poeme “ Lament nad Beogradom “ odišu pesnikovim osećanjima i uzbuđenjem povratnika iz “ belog sveta “, kako kaže naš narod.

Nedavno je otkriveno jedno pismo velikog srpskog književnika u kome sam Crnjanski za “ Lament nad Beogradom “ kaže da je njegova “ labudova pesma “.

Lament nad Beogradom

Poema “ Lament nad Beogradom “ je građena na kontrastu. Dok se pesnikov voljeni grad sprema za rast, dotle se on ide prema okončanju života. Nasuprot srećnom i sjajnom Beogradu, kakvog ga Crnjanski vidi, stoji sve ono što je mračno i teško u pesnikovom životu. A u životu Crnjanskog je zaista bilo dosta teških trenutaka…

U poemi “ Lament nad Beogradom “ se smenjuju, u pravilnom ritmu strofe tužnih i mračnih raspoloženja, sa vedrim trenucima i stihovima upućenih voljenom gradu.

Miloš Crnjanski je pun ponosa prema svom voljenom gradu.

Iaako sam naslov poeme ukazuje na tužnu pesmu, jer reč “ lament “ znači “ plač “, ona je zapravo svojevrstan poklon voljenom gradu.

Prepričano delo „Lament nad Beogradom“ za pismeni sastav

Sama pesma, odnosno poema Miloša Crnjanskog “ Lament nad Beogradom “ je laka za razumevanje mnogima, pa nema smisla prepričavati je strofu po strofu. Uz to, ako se pripremate za pisanje sastava iz srpskog jezika na temu bilo koje lektire samo putem tuđeg prepričavanje, izgubićete ono dragoceno, a to je vaš doživljaj određenog književnog dela. Zato svakako toplo preporučujem da poemu “ Lament nad Beogradom “ Miloša Crnjanskog pročitate u celosti ili, jednostavno poslušate piščevu interpretaciju.

Mi ćemo ovde dati samo osnovne smernice dela. Dakle, u poemi “ Lament nad Beogradom “ prisutne su dve niske strofa, koje su u suprotnosti. Jedne pevaju o Beogradu, kao simbolu trajanja i u njima se slavi njegova veličina i značaj, dok ostale strofe opisuju mračnu stranu, smrt, prolaznost i one upravo grade kontrast na kome počiva čitava poema.

U lektiri “ Lament nad Beogradom “ Miloš Crnjanski pominje mnoga mesta u kojima je boravio, peva o ljudima i događajima, koristeći reči iz različitih jezika želi da ukaže na stanje u različitim zemljama, a nasuprot svima njima stoji njegov voljeni Beograd.

VIDEO: Miloš Crnjanski govori „Lament nad Beogradom“

Ako želite da čujete kako velikan srpske književnosti recituje svoju poemu “ Lament nad Beogradom “…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts