Nega pasa – O čemu treba voditi računa da bi pas bio lep i zdrav

Psi zavise od svojih gospodara po pitanju fizičkog i emocionalnog blagostanja. Često nije dovoljno dati im da jedu, izvesti ih napolje već i obavljati rutinske kontrole kako biste bili sigurni da je Vaš ljubimac zdrav i u savršenom stanju.

VAKCINE

Pas mora biti zaštićen od osnovnih psećih bolesti, jer ako nije vakcinisan može se lako zaraziti igrajući se u parku ili pored drugih pasa. Štenad je naročito izložena infekcijama, i zato ih ne treba izvoditi iz kuće pre nego što završe sa potrebnim vakcinama. Najbolje bi bilo da dobiju kombinovanu vakcinu protiv štenećaka i parvoviroze, hepatitisa i leptospiroze, izmedju šeste i osme nedelje života, a da im se kompletira doza vakcina oko dvanaeste nedelje.

PREPARATI PROTIV GLISTA

Veterinari preporučuju podvrgavanje štenadi čišćenju od crevnih parazita na svakih 15 dana, sve dok ne napune 3 meseca.

Nega pasa

ČIŠĆENJE

Vlasnik mora navikavati štene od prvog dana na odredjenu rutinu čišćenja. Čišćenje psa odstranjuje staru i mrtvu dlaku, sprečava zamršenost, podstiče protok krvi na koži i poboljšava stanje krzna. Ispravno čišćenje poboljšava i tonus mišića na ledjima i ekstremitetima.

Pre nego što počnete sa češljanjem, treba znati da svaki pas i svaka vrsta krzna zahteva poseban set za češljanje. Pitajte veterinara ili uzgajivača kako treba da češljate i čistite svog psa, jer ima mnogo predela na telu koji zahtevaju posebnu negu ili odredjeni položaj za čišćenje.

Postoje 3 regije tela za negu i čišćenjepsa: krzno, noge i glava.

KRZNO: Za čišćenje krzna koristite četku sa metalnim zupcima dobrog kvaliteta, koji nisu ni previše grubi ni previše meki. Proces čišćenja mora biti nežan i trudite se da ne povredite kožu životinje. Osetljiv deo krzna su prednje šape i stomak na kome se često naprave zamršeni čvorići od dlake. Na kraju češljanja krzna možete upotrebiti losion sa prahom za čišćenje koji sprečava prebrzo mršenje dlake  na finim i mekim delovima krzna.

NOGE: Zahtevaju poseban tretman, posebno ako pas izmedju prstiju ima duge dlake ili komadiće prljavštine ili trave. Posebnu pažnju obratite na jastučiće na šapama. Ako su suvi i ispucali nanesite na njih biljno ulje, a ako su nabijeni dobro ih namažite antiseptičkom kremom.

GLAVA: Čišćenje vašeg ljubimca završite čisteći mu oči i nosne šupljine. Koristite novi komad vate za svako oko i svaku nosnu šupljinu. I uši morate održavati uvek čistim koristeći štapiće sa suvom vatom kojima ćete odstraniti nataloženu prašinu i cerumen.

PRIBOR ZA ČIŠĆENJE:

  • Četka sa dva lica. Od žice i od čekinje
  • Grabulje sa metalnim zupcima da razmrsite dlaku
  • Dupli češalj sa dve vrste razmaka medju zupcima. Deblja strana je za dužu dlaku, a tanka za kraću.
  • Gumena rukavica za odstranjivanje mrtvih dlaka.
  • Prah za čišćenje da sterilišete krzno
  • Tanak metalni češalj za tanku dlaku srednje dužine.
  • Četke za telo , za pse kratkog i ravnog krzna.
  • Makaze za sečenje predugačke ili zamršene dlake.

ciscenje pasa

KUPANJE

Psa ne treba često kupati ako mu održavate čistoću i ako lepo iriše. Ali, životinja koja živi u kući zahteva više kupanja od one koja živi napolju, jer im češće opada dlaka zbog boravka u prostoriji sa grejanjem i slabom ventilacijom. Zbog toga je neophodno da vlasnik stalno neguje i kupa psa, kako bi on bio svež i čist. Psima kratke dlake potrebno je manje kupanja nego onima duge dlake.

kupanje pasa

Pre nego što započnete sa kupanjem detaljno očešljajte psa (bez obzira da li ima dugu ili kratku dlaku), skinite mu ogrlicu, smestite ga u kadu i zatvorite vrata kupatila( da ne bi pobegao i tako mokar šetao po celoj kući.

Prvo mu čistom vodom operite lice (oči, nozdrve i usta), zatim dobro natopite krzno i specijalnim šamponom ga dobro našamponirajte kako bi dospeo u celo telo.Isperite ga mlakom vodom da uklonite svaki trag šampona vodeći računa da šampon ne udje psu u oči i uši.Na kraju ga osušite grubim peškirom ili fenom za kosu ako to ne plaši Vašeg ljubimca.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts