Kako naučiti psa da sedne i legne

KAKO NAUČITI PSA DA SEDNE?

Postupak za dresiranje psa da sedne:

Neka pas stane pored Vas sa ogrlicom za trening. Tada blago levom rukom pritisnite nadole njegov zadnji deo tela dok desnom rukom držite zategnut povodac. Na taj način, životinja će glavu držati gore a karlica će mu biti dole.

Važno je da ne dozvolite životinji da se sasvim ispruži, ali ne treba ni da koristite previše snage, već tačno koliko je potrebno da naterate psa da sedne.

Kako nauciti psa da sedne

POSLASTICA KAO NAGRADA

Kada ste postigli da pas sedne, možete mu kao nagradu dati poslasticu ili ga potapšati po ledjima. Potom možete ponoviti postupak nekoliko puta kako bi životinja uvidela da pravilno radi vežbu i da biste i sami proverili da li su rezultati dobri.

Možete slobodno početi sa ovom vežbom tokom jednog od zaustavljanja prilikom šetnje. Tada će se pas nalaziti ored Vas i biće spreman da ponovo krene dalje. U tom trenutku vlasnik treba da natera psa, blagom upotrebom sile, da sedne držeći glavu gore.

Takodje, uz opisan postupak možete koristiti reč „sedi“, kako bi se pas navikao na njen zvuk. Svaki put kada pritisnete sapi psa da bi seo, recite mu „sedi“.Na taj način ćete primetiti kako će životinja vrlo brzo umeti da razazna kada treba da sedne, a kada da ostane na nogama pored gazde.

LEKCIJA BEZ POVOCA

Nakon što naučite psa da sedi sa stavljenom uzicom, možete početi sa lekcijama bez povoca. U tom slučaju najjednostavniji način je da počnete da hodate dosta brzo, iznenada da stanete i da naredite psu „sedi“. Čim životinja sedne skinite mu uzicu i ponovite postupak, ali bez povoca. Drugim rečima ponovo počnite da hodate, zaustavite se i naredite mu da sedne. Ako ne posluša uhvatite rukom ogrlicu za trening psa i pritisnite njegov zadnji deo tela dok ne dodirne tlo. Ponovite proces nekoliko puta sve dok pas ne nauči pravilno da obavlja zadatak. Kada to jednom dobro uradi, nagradite ga poslasticom i nastavite sa istom lekcijom sve dok pas u potpunosti ne usvoji novonaučen postupak.

Ne zaboravite da nikada ne treba da počnete sa novom lekcijom dok prethodna ne bude dobro savladana i naučena, jer će kontradiktorna naredjenja ili brzinu podučavanja, pas shvatiti kao gazdinu slabost.

KAKO NAUČITI PSA DA SE LEGNE

Kada je pas naučio da sedne i kada se privikao na ogrlicu za trening i na lekcije, pravi je momenat da nauči da legne i da se ispruži.

što se ove lekcije tiče mnogi ljudi misle da pas već zna da posluša mnoga naredjenja i da mogućnost da se ispruži nije važna. medjutim, ako želite da Vaš pas putuje kolima bez ikakve opasnosti, vrlo je važno da zna da se pravilno ispruži na prikladno naredjenje.

Obično se koristi reč „Lezi“ ili „Dole“ kada želite da mu naredite da se ispruži, mada svaka druga reč može dobro da posluži, pod uslovom da koristite uvek istu reč sa istim značenjem.

kako nauciti psa da legne

Postupak da naredite psu da legne:

Izvedite životinju u šetnju i predjite prethodne lekcije sve dok ne sedne. Kada se pas nadje u sedećem položaju, postavite se ispred njega i blago g povucite za prednje šape, tako da pas automatski ostane ispružen. Dok to radite možete mu reći „lezi“ ili „dole“. Ako pas podigne zadnji deo tela, odmah mu naredite „sedi“ i on će smesta morati ponovo da zauzme pravilan sedeći položaj. Samo stalnim ponavljanjem ove vežbe postići ćete da se životinja ispruži kada joj to naredite („lezi“)

U trenutku kada naredjujete psu da legne, vrlo je korisno da to propratite nekim pokretom ruke. Najčešći pokret je pružanje leve ruke, dlana okrenutog nadole. Druga mogućnost je da mu jednostavno pokažete tlo rukom tačno u trenutku kada izgovarate „lezi“ ili „dole“.

Kada god načinite takav pokret rukom, nastojte da budete oprezni, jer pas može taj znak protumačiti kao preteći gest. Da biste odagnali taj strah, možete mu ponuditi poslasticu svaki put kada uspešno obavi zadatak.

NAPOMENA: Uvek koristite istu reč za odredjenu naredbu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts