Dijeta 8 sati

Dijeta osam sati

Prošlog vikenda bila sam na jednoj proslavi povodom rođenja bebe, u restoranu gde se sprema sjajna hrana. Svega je bilo baš onako, po redu, predjelo, čorba, roštilj – punjena bela vešalica, rolovani pileći ražnjići, sve kalorično, teško, a primamljivo miriše. Razmišljam kako ću sledećeg dana biti na voćnoj dijeti, jer posle ovog slavlja, idem na još jedno, rođendansko, baš mi se zalomilo…

I tako, u razgovoru, čujem od jedne devojke kako njen muž drži onu osmosatnu dijetu, o kojoj sam negde već čitala. Pravilo je da sve što hoćete da pojedete u toku tog dana, možete u rasponu od 8 sati, a narednih 16 sati ništa. I on kaže da je smršao već dva kilograma. Pa da vidimo osnovne principe ove dijete.

Dijeta 8 sati

DIJETA 8 SATI

Glavni moto ove dijete je: „Gledajte kako kilogrami nestaju dok jedete šta želite.“ Osmosatna dijeta  se potpuno prilagođava potrebama pojedinca. Autori ove dijete kažu da možete da jedete šta kog poželite, ali samo u okviru vaših 8 sati, pa tako, ako doručkujete oko 8 časova ujutru, narednih 8 sati jedete , znači do 16 časova. Isto pravilo se može primeniti svaki dan i u periodu od 09 do 17 časova ili od 10 do 18 časova (što većina ljudi radi, zato što im je pauza za doručak kada rade u tom vremenskom periodu.

Ova dijeta se bazira na konceptu da  ukoliko sve obroke obavimo u toku 8 tih časova značajno ubrzavamo naš metabolizam i naše telo se odmara, umesto da ceo dan vari hranu. Ipak, ovo ne znači da možete da se prejedate ili da krenete da jedete u 12 pa da vam zadnji obrok bude u 20!
DIJETA 8 SATI JELOVNIK

Primer jelovnika za jedan dan – dijeta 8 sati :

  1. Ujutru čim se probudite popijte čašu vode ili šolju kafe.
  2. Doručak (recimo da krenete u 10 časova): kajgana, jedno parče tost hleba i čaj.
  3. Užina: bademi ili orasi ili bonžita
  4. Ručak: autori ovde dijete preporučuju čak picu i pomfrit, ali bolje bi bilo da napravite jednu obilnu proteinsku salatu. Na primer: izrendajte kupus, šargarepu, dodajte jedan paradajz isečen na kocke, krastavac, kukuruz šećerac i zelenu salatu, dodajte i rukolu, ako volite, pa na sve to možete staviti po želji: komadiće tunjevine ili feta sira ili prženog belog mesa. Sve začinite sa maslinovim uljem i balzamiko sirćetom i uz to, jednu integralnu kiflu.
  5. Užina: autori dozvoljavaju jedan kolač ili sladoled
  6. Večera u 18 časova: pileća prsa, kuvani krompir i bareni brokoli. Dezer opet kugla sladoleda.

Ne meri se na grame, nije dosadna, pa probajte ovu dijetu i javite nam vaša iskustva!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts