Kako naučiti psa gde da vrši nuždu

Podučavanje i vaspitanje psa moraju početi od prvog trenutka kada životinja dodje u kuću, odnosno još dok je štene. To je jedini način da budući pas postane poslušna životinja i ljubitelj društvenog života i ljudi.

Zato vlasnik mora imati u vidu niz saveta za podučavanje i dresuru pasa u kućnom ambijentu i porodici, nikada ne zaboravljajući da će on uvek želeti da ugodi svom gospodaru. Medjutim, to ne znači da vlasnik treba da bude strpljiv i tolerantan kod prvih grešaka psa. Zapravo, potreban je strog program i mnogo strpljenja da bismo psa naučili osnovnim pravilima zajedničkog života, kako kod kuće tako i na ulici.

Ne zaboravite da trening olakšava i poboljšava odnose psa sa vlasnikom i ostalim članovima porodice, i da dobro obučenog psa možemo voditi svuda jer neće praviti probleme.

pas vrsi nuzdu

Šta je ključ dobrog vaspitanja psa?

Ključ dobrog vaspitanja zasniva se prvenstveno na nagradi i strpljenju. Više se postiže podmićivanjem životinje nego ljutnjom i kažnjavanjem.Drugim rečima, blago tapšanje po ledjima ili čašćenje psa nekom poslasticom ako uradi to što gazda od njega traži, ima mnogo više efekta od kažnjavanja.

Isto se dešava sa časovima i lekcijama dresure.Oni moraju biti zabavni , kratki i zanimljivi, kako za vlasnika tako i za psa. U suprotnom, pas će se odmah umoriti i odustaće od učenja.

Obuka psa gde da vrši nuždu

Prvi posao vaspitanja i podučavanja mora početi čim životinja predje prag novog doma. U prvim mesecima boravka u kući štene mora naučiti gde sme da obavlja nuždu a gazda mora nastojati da pas stekne njegovo poverenje kako bi voleo i poštovao sve članove porodice.

Dresura kao takva, odnosno trening koji se zasniva na naredjenjima, ne sme početi pre nego što pas napuni sedam- osam meseci.

Zato prva obuka koju mladunac treba da dobije jeste da nauči gde da vrši nuždu. Možemo ga naučiti to da obavlja napolju ili na novinsku hartiju.

Može se desiti da je Vaš pas, pre nego što je došao u kuću, kod prethodnog vlasnika  već stekao neko domaće vaspitanje što se tiče vršenja nužde. Ako to nije slučaj, zapamtite da pas želi da obavi svoje potrebe u proseku šest puta dnevno pa mu zato od samog početka morate označiti mesto za to.Najprikladnije bi bilo izvesti štene napolje posle svakog jela da može da obavi šta treba, ali to se ne dešava uvek na isti način, a ni izlazak iz kuće nije uvek moguć.

Stoga morate podsticati psa da uvek koristi isto mesto za uriniranje i pražnjenje creva. Dobro bi bilo da to bude prostor koji će i kasnije koristiti.

Stručnjaci i veterinari ukazuju na to da štene može da nauči da vrši nuždu uvek na istom mestu ako ga dobro obučimo. Prednost te tehnike je što pas stekne asocijaciju izmedju čina eliminacije i jedne, odredjene reči. Kada primetite da je pas nemiran i da pokazuje težnju ka vršenju nužde, morate mu putem naredbe-reči ukazati gde to može da uradi. što je ta reč kraća to ćete više moći da je ponavljate, a pas će je lakše zapamtiti.

Reč koja označava pomenutu naredbu treba izgovarati istovremeno kada pas mora da obavi svoje osnovne potrebe, jer je životinja neće razumeti niti prihvatiti.

Ako koristite tehniku reč-naredjenje, pas će ubrzo povezati čin sa tom rečju.

Drugi metod koji se koristi za vaspitanje kada je reč o vršenju nužde jeste upotreba novinskog papira. U ovom slučaju teba prekriti listovima novina prostor odredjen za pražnjenje. Podrazumeva se da to mesto mora biti dalje od mesta gde pas jede i spava..

Kada menjamo novine, listovi koji su bili dole treba da se postave odozgo. Na taj način ukazujemo psu, kako mirisom tako i vizuelno, čemu je to mesto namenjeno. Ako pas reaguje pozitivno, treba ga nagraditi maženjem ili nekom poslasticom.

takodje je preporučljivo da štene, kada stigne u kuću, bude smešteno u jednoj prostoriji, koja može biti, na primer, kuhinja, jer ta prostorija najčešće ima pločice koje su lake za brisanje ako pas prospe hranu ili obavi nuždu.

Osim toga, ako na početku bude išao po celoj kući, ona se psu može učiniti komplikovanom i previše prostranom, i na kraju ga zbuniti. Ukoliko u početku zatvorite psa u jednu prostoriju, to će biti korisno i za elemente Vašeg nameštaja, naročito one vrednije kao što su tepisi, ormari…Vremenom, pas će moći slobodno da trčkara, mada pod Vašim nadzorom, kako bi upoznao savršenstvo svog novog doma i njegove stanare.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts