Kako naučiti psa da bude miran

Osnovni cilj obučavanja psa da sedne i legne jeste da postignete da pas bude tamo gde VI kao njegov gazda želite. Da biste izbegli da pas prati vlasnika svuda po kući, kada neko zvoni na vratima ili kada se uputite u kupatilo, moraćete da ga naučite da ostane miran, odnosno da čeka.

Osim toga, ako vaspitate psa da bude miran ili da se kreće kada mu to naredite, pas neće gnjaviti goste svuda po stanu ili kući i neće stalno pratiti sve ukućane. To se postiže strpljivim i pažljivim treningom.

Zapravo nije teško naučiti psa da bude miran.jednostavno, nakon što naredite psu da sedne i legne kažete mu „miran“ ili „čekaj“. U trenutku kada mu date novo naredjenje, udaljite se nekoliko koraka ne okrećući mu ledja.

miran pasAko životinja ustane u nameri da podje za Vama, glasno joj naredite „lezi2 i istovremeno to propratite odgovarajućim gestom. Ako ne posluša odmah, brzo joj pridjite i naterajte je da legne tako da nemavremena da se dvoumi.

Potom ponovo pokušajte da se odvojite od psa i ponavljajte proces sve dok ne postignete da se pas ne pokrene kada se udaljite od njega. Narednog dana nastavite sa istom vežbom i udaljavajte se malo više od psa, sve dok Vas ne izgubi iz vida. Pas bi trebalo da ostane na svom mestu ne pomerajući se. Ukoliko to ne učini, ponavljajte proces sve dok ga ne bude shvatio i dok savršeno ne obavi zadatak.

Kada želite da životinja promeni položaj u kome ste mu rekli da ostane, naredite mu da ide. Za to možete koristiti reč „dodji“ ili ga jednostavno pozvati po imenu.

Ni u kom slučaju nemojte dozvoliti životinji da Vam požuri u susret kada Vas vidi. Pas mora sačekati odgovarajuće naredjenje da bi se pomerio sa mesta na kojem je i prišao Vam. Upravo je ovaj finalni korak ključni trenutak treninga i podrazumeva da je pas dobro obučen i disciplinovan. U suprotnom, bili ste previše tolerantni, nedovoljno strpljivi u prvim etapama treninga psa, što znači da nikada nećete moći da održite životinju mirnom.

Dokaz uspeha treninga ogleda se u tome da li životinja može da ostane mirna i pokorna i kada joj ništa ne naredite (na primer, kada vidi gazdu kako ulazi u kuću). U slučaju da je pas miran sve dok ne dobije prikladno naredjenje, to je znak da je životinja obučena u skladu sa opisanim primerima. U suprotnom, pas će možda naučiti da posluša ostale naredbe, ali ne i one da ostane miran.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts