Kako naučiti psa da ne laje

Kada je reč o glasovnim sposobnostima psa postoje dve dimenzije:

1. Prva je ton zvuka koji pas proizvodi. Nizak ton ukazuje na pretnju, bes i možda mogućnost agresije. Visok ton označava bol i strah. Tonovi koji nisu oštri predstavljaju zadovoljstvo i radost.

2. Druga dimenzija odredjena je ponavljanjem ili učestalošću zvuka. Zvuci koji se ponavljaju često i u vrlo kratkom vremenskom razmaku ukazuju na izvestan stepen uzbudjenja i hitnosti. Zvuci koje pas emituje u velikim razmacima i koji se ne ponavljaju označavaju niži nivo uzbudjenja ili odražavaju prolazno stanje duha. Trajanje zvuka takodje je važno: zvuci koji se emituju u visokom tonalitetu i koji su kratkotrajni predstavljaju strah ili bol, dok isti zvuci ponavljani u sporijoj sekvenci odražavaju raspoloženje psa za igru ili najavljuju njegovo zadovoljstvo. Generalno, produženi tonovi ukazuju na nameru, odnosno predskazuju konkretan tip ponašanja, kao što je slučaj sa režanjem niskim tonom i neprekidno – to je uvek predznak da se životinja sprema za napad.

pas laje

Kako naučiti psa da ne laje?

Za porodicu koja ima komšije pas koji laje velika je neugodnost i za vlasnika i za ljude koji žive u okolini. Zato morate naučiti psa da laje samo kada čuje neki neobičan zvuk i kada vidi nekog nepoznatog u kući. Ne zaboravite da je za psa lavež isto što i za čoveka glas. On koristi lajanje da izrazi sreću, uzbudjenje, bol ili upozorenje.

Čak je moguće opisati sve različite zvuke koje životinja može da proizvede. Najčešće su to lajanje, režanje, cvilenje i zavijanje. Generalno cvilenje ukazuje na bol ili nelagodnost, režanje izražava opasnost i predstavlja upozorenje, zavijanje je simptom samoće a lajanje je znak za alarmantne situacije.

Da biste sprečili preterano lajanje, potrebno je samo da upotrebite ispresavijane novine. odnosno, svaki put kada pas laje bez razloga, ili to preterano čini kada se približi neko nepoznat, treba samo da udarate rolnom novina o sopstvenu ruku, pokušavajući da pravite što veću buku. Istovremeno dok to radite, treba da vičete psu “ tišina“, „miran“ ili „ne“. Bez ikakve sumnje, pas će se uplašiti i odmah će ućutati. Ovaj metod je nepogrešiv, pod uslovom da ga koristite kada pas laje i kada želite da ućuti.

Neki psi laju i zavijaju po celu noć. ukoliko to čine, jedini način da ih sprečite jeste smirivanje. Ako imate psa koji neprekidno laje po celu noć, moguće je da ni pomoću brnjice nećete moći da ga ućutkate.

U tom slučaju ostaju Vam samo dve mogućnosti: prva je da poklonite psa nekom ko živi na selu, kome neće smetati da pas po celu noć laje, a druga je da ga odvedete kod veterinara da mu operacijom ukloni glasne žice. Uprkos što veterinari tvrde da taj postupak nije okrutan, izbor i konačna odluka zavise od vlasnika psa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts