Izbiračica, Kosta Trifković

Naslov: Izbiračica
Autor: Kosta Trifković
Vrsta: komedija
Pouka: Izbirač nadje otirač

Šta je komedija?

Komedija je dramska vrsta u kojoj se na smešan način prikazuju negativne pojave u društvu ili negativne osobine u ljudima (uobraženost, sebičnost, tvrdičluk, dvoličnost i druge). Pisac komedija se tome podsmeva i izvrgava ruglu da bi ljudi i društvo bili bolji. Jedna od komedija je i „Izbiračica“ u kojoj nam Kosta Trifković pokazuje kako prolaze ljudi, kao što je Malčika, koji sebe precenjuju, mnogo hoće, a na kraju od svega što su hteli, malo dobiju. Njihovi veliki snovi se rasprše, a oni obični, i ne tako nadprosečni i mudri kao što su sebe zamišljali moraju da se zadovolje veoma malim i onim što im je ostalo.

O piscu:

Kosta Trifković je srpski komediograf. Rodjen je 1843.godine u Novom Sadu. Tu je završio gimnaziju, a pomorsku školu u Rijeci.kada je shvatio da mornarski život nije tako romantičan kao što ga je zamišljao završava pravo i radi kao advokat u Novom Sadu. Umro je 1875.godine.

Kratak sadržajIzbiracica Kosta Trifkovic

Porodica Sokolović je gradjanska i vrlo imućna. Ima kćerku jedinicu koja je vrlo razmažena i uoražena. Njoj se udvaraju najbolji momci ali ih ona odbija. Na kraju, kada su se oni oženili skromnim i vrednim devojkama, uobražena devojka je primorana da se uda za onoga koji je najgori i kome se najviše podsmevala.

Kakav je odnos majke i oca prema kćerci?

Njihov odnos vidimo iz situacije u kojoj se javlja ćerka Malčika i koliko su je razmazili. Deset je sati, a roditelji ne znaju da li je ustala. Ako nije, neće je buditi već će čekati da se probudi pa tek onda doručkovati. A kada se napokon pojavi na vratima oni je brižno pitaju da nije umorna, da li je gladna, šta bi da doručkuje. Ta njihova preterana ljubav ju je razmazila i učinila nezahvalnom prema njima.Kakav je odnos Malčike prema roditeljima?

Na sva njihova brižna pitanja ona odgovara pospano, bezvoljno , nezainteresovano, nervozno i ljutito:           „Jesam…nisam…hoću…neću…ne znam…manite me se…sklonite mi se!…“ U daljem razgovoru ona još više otkriva svoj karakter.iako im je prethodnog dana rekla da bez nje nesmeju doručkovati , sada ih grdi i smeta joj što su je čekali. Čak i za mleko koje stalno pije kaže da ne valja. Njeno ponašanje je hladno i oholo.

Osobine Malčike:

  • Velika maza
  • Ništa ne radi
  • Zna samo da izvoljeva
  • Samo daje primedbe
  • Samo se joguni i grdi
  • Izigrava dete „božanstvo“
  • Nezahvalna je
  • Nezainteresovana je za bilo šta
  • Prkosna i ponosna
  • Zaljubljena u samu sebe
  • Nema nikakvih osećanja za bilo koga

Kakav je odnos Malčike prema proscima?

Stižu pisma prosaca. Prvo piše luckasti Tošica, drugo bogati Štancika Lazić, a treće siromašni Branko. Prvom se malčika smeje i podsmeva. On je za nju bezobrazan, prost, neugledan zbog nosa i luckast i prema njemu ima obezvredjujući odnos. Ismejava ga da je mali i jadan. Lazića odbacuje zato što nije inteligentan, a branka zato što je siromašan.

Dok se čitaju pisma ona se oseća ponosna i prkosna. Misli da su oni nedostojni nje i da ona može da bira koga hoće. Ona je zaljubljena u samu sebe i nema drugih osećanja : nema nežnosti, nema obzira, pažnje ni ljubavi za bilo koga. Na kraju komedije ona će se prikloniti glupom i uvek ismejavanom Tošici, koji će izreći onu poslasticu: Izbirač nadje otirač, jer ona je baš to našla.

PORUKA:

Treba biti prirodan u svemu i imati objektivno mišljenje kako o drugima tako i o sebi: otkrivati pozitivne i negativne osobine o drugima ali i u sebi. Ako tako ne bi bilo, zaboravili bismo ko smo i kakvi smo. Preterana slika o sebi nije dobra pa zato narod kaže „ ko visoko leti, nisko pada.“

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts