Nemački ovčar – Vučjak

Nemački ovčar – vučjak, kako mu i ime kaže potiče iz Nemačke. Rezultat je strpljivog rada na selekciji, kapetana Maks fon Stefanica, koji je želeo da ukrštanjem nekoliko rasa pasa stvori novog ovčara najboljih kvaliteta.

Danas je nemački ovčar najpoznatiji i najrasprostranjeniji pas na celom svetu. Nemački ovčar toliko liči na svog divljeg brata-vuka da je jedno od najčešćih njegovih imena „vučjak“. U Britaniji su nemačke ovčare zvali „alzaški vučji psi“, s namerom da uklone asocijaciju na nemačke korene.Teško je nabrojati sve njegove kvalitete i dobre osobine.

Ovaj pas je hrabar, inteligentan, potpuno odan, vrlo poslušan i potčinjen gospodaru. Uvek je u stanju pripravnosti, žestoko brani gazdu i pri najmanjoj opasnosti. Za vreme Prvog svetskog rata, nemački ovčari su bili birani za ratnu stražu.

Karakteristike i narav

Obdaren je jednim od najboljih njuhova u odnosu na sve pse. Nezamenljiv je u praćenju tragova pa se koristi na carini, aerodromima, u vojsci i policiji, u traganju za nestalim osobama, traganju za skrivenim narkoticima…

Upravo zbog svih tih uloga, nemački ovčar je nažalost, stvorio o sebi sliku psa koga odlikuje agresivnost iako je u suštini , miroljubiv pas, čest pratilac slepih osoba ili spasilac planinara. Takodje, bez problema mu se može poveriti zadatak čuvanja stada.

Nemacki ovcar

Nemački ovčar je snažan, mišićav, uravnotežen i elegantan pas. Ima snažan mišićav vrat, dubok grudni koš, prava ledja i jake slabine. Lep bujn rep, koji je blago povijen i spušten do skočnog zgloba, daje skladan izgled.

Glava je izdužena, a oči živahne i tamne. Uši su mu zašiljene, uspravne i visoko usadjene. Ima impresivne makazaste zube, snažne šape i prave prednje noge.

Zadnje noge imaju ponekad stražnje prste, a nokti su čvrsti.

Što se boje tiče, nemačkog ovčara odlikuje riđa boja sa crnim plaštom koji može da sadrži sivu boju ili da bude jako prošaran crnim.

Crni nemački ovčar koji je potpuno jednobojan je neprihvatljiv na izložbama.

U zavisnosti od kvaliteta, dužine i gustine, zavisiće i linjanje i održavanje dlake. Nega oko dlake podrazumeva četkanje jednom do dva puta nedeljno.

Postoje tri varijante dužine dlake: kratka, poluduga i duga dlaka. Kratka dlaka je najviše zastupljena i ima poddlaku. Poluduga dlaka je manje gruba, i stvara guste rese na nogama, ušima i na vrhu repa.

Duga dlaka je vunasta, često se odvaja crtom na leđima, a poddlake nema.

Dresura – Nemački ovčar

Ovaj pas ima potrebu da dominira, i zato mora da bude vođen čvrstom rukom gospodara, koji će biti sposoban da mu nametne svoju volju i da ga dobro dresira. Iskustva vlasnika kažu da vaspitanje mora biti bazirano na razvijanju osećaja za poslušnost, ali vlasnik mora biti strpljiv i umešan.

U zavisnosti od socijalizacije, nemački ovčar može da postane izvrstan i neustrašiv, pa čak opasan po naredbi vlasnika. U suprotnom, on može da bude odličani umiljat kućni ljubimac, koji će obožavati sve ukućane, biti strpljiv sa decom prema kojima se po pravilu ophodi zaštitnički.

Uzgoj i nega

Ovaj pas može bez problema da živi u stanu,ali pod uslovom da mu se obezbedi da svakog dana dovoljno trči i šeta na otvorenom prostoru. Mogu živeti napolju u umerenim do svežim klimatskim uslovima, ali su pre svega porodični psi i najbolje je ukoliko se tretiraju kao kućni ljubimci.

Parenje – Nemački ovčar

Čin parenja može biti stresan, pogotovu ako mnogo očekujete od kuje i mužjaka. Ukoliko ste neiskusni i nespremni potražite savet od veterinara. Obratite pažnju da se kuja ne upari sa dva ili više mužjaka, jer će štenci u leglu onda da pokupe osobine oba mužjaka a i ženke.

Kad ženka uđe u proesterus fazu, trebalo bi kuju da odvedete na par dana kod mužjaka, da bi se psi upoznali bolje a i da biste videli da li će kuja da prihvati mužjaka.Nemačkog ovčara neophodno je kupiti kod dobrog uzgajivača, koji će Vam dati sve potrebne podatke o roditeljima psa i drugim karakteristikama. Nikad iz legla ne treba izabrati štene koje izgleda preaktivno ili uplašeno, jer je moguće da će kasnije postati agresivan pas.

Veličina i dimenzije

Prosečna veličina mužjaka: Visina: 60-65 cm; Težina: 35-42,7 kg ; Prosečna veličina ženke: Visina: 55-60 cm; Težina: 33,7-40 kg

Životni vek nemačkog ovčara je od 6 – 8 godina.

Bolesti

Česti zdravstveni problemi vučjaka su koronarna arterijska bolest, displazija lakta a retki zdravstveni problemi su obično panosteitis , vonvilenbandova bolest, progresivna posterior pareza, konjski rep , kožne alergije, maligna neoplazma, panus, katarakta, torzija želuca, perianalna fistula, kardiomiopatija…Nemački ovčari su posebno skloni gljivičnoj infekciji (Aspergillus)

Ishrana – Nemački ovčar

Osnovno pravilo kada je hranjenje vučjaka u pitanju je da ishrana mora biti pravilno balansirana. Meso im je potrebno zbog belančevina i masti, a hrana biljnog porekla mora se davati zbog ugljenih hidrata, vitamina i minerala.

Nikako ne hranite vučjaka slatkišima, grickalicama ili suhomesnatim proizvodina za ljudsku upotrebu, jer ove namirnice im mogu oštetiti bubrege.

Uvek im je potrebna sveža vodu za piće. Vitamini se u ishrani mogu dodati na sledeći način: sirovo žumance dajte vašem ljubimcu 3 puta nedeljno kada su još mali uz sirovu teleću jetru i kiselo mleko.

Cena štenaca nemačkog ovčara

Štenci nemačkog ovčara mogu se kupiti po ceni od 60 do 350 evra.

Pogledajte slike nemačkih ovčara iz naše galerije.

vucjak1

vucjak2

vucjak3

vucjak4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts