Kokosovo ulje za kosu i kožu glave

U proteklih nekoliko godina kokosovo ulje postalo je posebno popularno kod stručnjaka koji se bave proučavanjem povoljnog uticaja hrane na ljudsko zdravlje.

Kokosovo ulje je uobičajena namirnica medju narodima u Aziji i na Pacifiku, a u neše delove sveta postalo je raširenije tek poslednjih decenija.

Kokosovo ulje ima ogromnu nutritivnu vrednost i lekovito dejstvo da bi svakako trebalo da bude u češćoj upotrebi u svakom domaćinstvu.

kokosovo-ulje za kosu

Lekovita dejstva kokosovog ulja

Kokosovo ulje dobija se iz sušenog mesa kokosovog oraha.

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, pozanat po jakim antivirusnim i antibakterijskim dejstvom. Štiti od mnogih bolesti, ako se uzima preko ishrane.

Još jedan izvor ove kiseline je majčino mleko, zakoje se zna da povoljno utiče na izgradnju bebinog imunološkog sistema.

Drugi važan sastojak ovog ulja kaprilna kiselina koja potsiče razvoj „dobrih“ bakterija, kao što su bakterije mlečne kiseline. Ova kiselina pozitivno deluje na lečenje kandide I uspešno uništava parazite u sistemu organa za varenje.

U odnosu na druga ulja, prednost kokosovog je u tome što ne opeterećuje probavni sistem.

Masne kiseline iz kokosovog ulja ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru i pretvaraju se u energiju.

Tako naše telo energiju iz kokosovog ulja duže zadržava, stvara osećaj sitosti, po je korisno zaljude sa viškom kilograma. Povoljno utiče nametabolizam i održava zdravlje crevnog sistema. Neka istraživanja ukazuju dakokosovo ulje imai antikancerogeno dejstvo.

kokosovo ulje koza

Kako koristiti kokosovo ulje u kozmetici

Kada je reč o upotrebi u kozmetici, kokosovo ulje je važno jer pomaže apsorpciju važnih vitamina I minerala kalcijuma I gvoždja, paje više nego poželjan sastojak u kozmetičkim preparatima, pa I onim za kosu. Pošto povoljno utiče nasastav kože, izvrsno je za kožu glave, pa samim tim I za koren kose. Posebno povoljno utiče nasmanjenje opadanja kose, koje je uzrokovano gljivičnim ili bakterijskim infekcijama.

Kokosovo ulje za kosu i kožu glave

Kako se stavlja kokosovo ulje na kosu? Kokosovo ulje uspešno neguje kožu i kosu. Koristi se masažom korena kose, a može se naneti i na celu kosu. Hrani kožu temena i podstiče rast novih vlasi.

Kokosovo ulje potiče rast folikula, hrani i regeneriše kosu. Zbog toga nije čudno što ga često ima u brojnim kupovnim preparatima za negu kose i šamponima.

Dokaz povoljnog delovanja na kosu možda možemo dokazati činjenicom da  žene iz tropskih krajeva koje utrljavaju ovo ulje u kosu još od ranog detinjstva, retko sede I retko gube kosu u kasnijem periodu života.

Sirovo kokosovo ulje

Najbolje je da kokosovo ulje koristite u sirovom obliku jer tako ćete dobiti najveći učinak i najbolje rezultate u nezi kose.

Na hladnijoj temperaturi kokosovo ulje je u čvrstom stanju pa se onda zove kokosova mast ili buter. U tečno stanje prelazi na temperaturi od 23 stepena.

Zato se nemojte zbuniti kada ga kupujete. Kupili ulje ili buter – reč je o istoj namirnici.

Najbolje je da nabavite hladno cedjeno kokosovo ulje jer je ono bogatije hranjljivim I lekovitim sastojcima. Izbegavajte ono rafinirano, jer ima manje vrednih sastojaka.

Kokosov puter, odnosno kokosovo ulje, je jedno od najboljih ulja za upotrebu na kosi. Mali broj ulja može dubinski da nahrani vlasi kao što to čini kokosovo ulje.

Osim vrhunske nege kose, ovo ulje će nahraniti i kožu temena čiji je kvalitet jako bitan za normalan rast kose.

Devičanski kokosov puter ili kokosovo ulje, je ulje iz ručno ubranog kokosa, hladno je cedjeno, nije prečišćeno, nije veštački izbeljivano, nema veštačke arome I 100 posto prirodno pa je najbolje ako možete nabaviti upravo ovakvo ulje.

Nanošenja i način upotrebe

Stavite ulje duž cele kose  I naravno na koren uz blagu masažu. Možete ga ostaviti da deluje i tokom cele noći, mada je dovoljno 6 sati.

Ujutru operite kosu. Rezultati – Primetićete da je vaša kosa hidrirana, meka, i sjajna. Deluje nahranjeno, čisto i zdravo. Krajevi kose će biti regenerisani, pa ovo ulje možete koristiti I umesto silikonskih kapi.Pored toga, miris kose će biti fantastičan! Iskustva korišćenja ovog ulja u nezi kose kažu da je za tretman kose, potrebna  prilično mala količina jer je kokosov puter jako mastan. Prednost je I u tome što nakon korišćenja nije potrebno koristiti regenerator. Znajte da se ovo ulje malo teže se ispira, pa zato kosu isperite biljnim šamponom više puta.

Koliko često treba koristiti kokosovo ulje

Dovoljno je da bogat tretman kokosovim uljem svojoj kosi priuštite jednom nedeljno, i rezultati će biti zadivljujući.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts