Šta je sve potrebno da znate o farbanju kose

Mnoge žene se za farbanje kose, umesto za odlazak kod frizera, odlučuju za kućnu varijantu. Prilikom nestručnog farbanja može doći do raznih oštećenja pri čemu kosa počinje da opada, da se kida i razvlači, ostaje bez sjaja i teško se raščešljava i oblikuje. Zbog toga je jako važno odabrati pravu farbu i pridržavati se uputstva proizvodjača. Evo nekoliko korisnih saveta za farbanje.

Kako izbeći blanš pri farbanju kose u plavo?

Pri farbanju kose u plavo jako je bitno to dobro i pravilno uraditi da nam kosa umesto pepeljaste ili biserne nijanse ne bi dobila onu žutu koju svi želimo da izbegnemo. To je još teže ako ne želimo da koristimo blanš koji dosta oštećije kosu.

farbanje kose

Evo nekoliko saveta kojih se treba pridržavati kako biste dobili željenu nijansu bez upotrebe blanša:

  • Kupite profesionalnu boju za kosu. Iako Vam se u prvom momentu čini da je skuplja, ima je duplo više i rezultat je neuporedivo bolji.
  • Najbolje je da koristite boju i hidrogen od istog proizvodjača jer njihove formule daju najbolje rezultate.
  • Pridržavajte se uputstva sa proizvoda pri odredjivanju odnosa boje i hidrogena kao i vremena držanja farbe na kosi.
  • Ne štedite na boji jer nećete dobiti željenu nijansu.
  • Kada nanesete boju obavezno stavite kesu na glavu jer toplota pomaže pri razvijanju boje.
  • Ako se odlučite za korektor za posvetljivanje boje nikako sami ne koristite plavi, sivi ili ljubičasti jer i najmanje greške mogu dovesti do toga da Vam kosa pozeleni ili poplavi. Možete koristiti samo beli korektor  ali se obavezno pridržavajte uputstva proizvodjača.

Ako i pored svega ovoga dobijete žutu nijansu, možete je neutralisati prelivom. Njega ćete napraviti tako što manju količinu farbe razmutite sa hidrogenom i u to dodate šampon i malo mlake vode. Nanesete ga na opranu i mokru kosu i dobro utrljate. Preliv se drži na kosi od nekoliko sekundi do petnaest minuta, u zavisnosti od toga šta želite da postignete. Pepeljasti prelivi drže se samo nekoliko sekundi, ali njih nije preporučljivo koristiti u kućnoj varijanti, već isključivo kod frizera. Kada kosu želite da posvetlite preliv držite petnaestak minuta.

Kako sprečiti da se boja brzo ispere?

Većina boja je nepostojana pa posle svakog pranja postaje bledja ili žuća. Zbog toga je poželjno koristiti profesionalne farbe jer su mnogo postojanije i treba im više vremena da se isperu. Kosu nemojte prati svaki dan, već svaki treći, četvrti i koristite šampone bez sulfata jer oni isušuju kosu a boja počinje da bledi. Koristite samo šampone koji su namenjeni baš Vašoj boji jer oni služe da hidriraju kosu i spreče ispiranje boje.

Kako izabrati pravu boju?

Jako je važno izabrati pravu boju kojom ćemo biti zadovoljni. Ako to nije slučaj želećemo kosu da prefarbamo, a često tretirana kosa može izgledati oštećeno i suvo. Evo o čemu morate voditi računa da biste to izbegli:

Ako želite drastičnu razliku u boji izmedju prirodne boje Vaše kose i farbane, morate imati na umu da to ne možete postići posle prvog farbanja.

Veoma je važno odrediti koja Vam boja kose najviše odgovara prema Vašem tenu i godinama. Ako imate svetao ten lepše će Vam stajati plava kosa, dok crna kosa bolje stoji onima sa tamnijim tenom. Ali, veoma je važno odrediti koja nijansa plave boje Vam najbolje stoji. Može se desiti da Vas zlatni tonovi plave boje učine mnogo mladjom, dok oni pepeljasti tonovi mogu imati suprotan efekat i učiniti Vas starijom. Isti slučaj može se desiti i ako svoju kosu previše potamnite. Zbog toga možete izgledati neprirodno i starije. Zato je najbolje da velike promene u boji kose prepustite frizeru. On će znati kako da Vaša pepeljasta kosa ne pozeleni kada odlučite da je prefarbate u smedju ili kako da Vaš crveni pigment ne dodje do izražaja kada to najmanje želite.

Prelazak iz tamnije u svetlu je još komplikovaniji. Zato, ne pokušavajte to da uradite blanšom ili nečim sličnim, već otidjite kod frizera koji će uz pomoć skidača boje, bez oštećenja kose, uspešno skinuti tamnu boju. Posle toga kosu možete ofarbati u željenu boju i tako za samo jedan dan od brinete postati nežna plavuša.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts