Pasji trn – lekovite bobice

Pasji trn, latinski naziv ( Hippophae rhamnoides ) je lekovita biljka u narodu poznata i kao vučji trn. Na Tibetu, ulje pasjeg trna zovu „uljem života“.

Pasji trn raste u vidu žbuna koji na proleće cveta žutim cvetovima, a plod u vidu bobica daje tokom septembra i oktobra. Žbun pasjeg trna raste u visinu od 1-3 metra. Raste u dolinama reka, na liticama i padinama, a može se gajiti i u vrtovima. U lekovite svrhe koristi se bobičasti plod.

Postoji više načina korišćenja ove biljke. U svrhu lečenja se koristi kao čaj ili ulje od semena, a može se koristiti i u prehrani i obliku marmelade, slatka, soka… U apotekama se mogu naći kapsule i tablete pasjeg trna.

pasji trn1

Lekovitost

Pasji trn sadrži čak 190 fitonutrijenata i bioaktivnih supstanci. Crvene bobice pasjeg trna pune su vitamina i minerala, posebno vitamina C. Bobice sadrže i lekovito ulje koje se, kao i eterično ulje od ove biljke, koristi u kozmetici za negu kože i tretmane kod oboljenja kože. Plod pasjeg trna sadrži još i vitamine B i K, F i P kao i folnu kiselinu a ulje ove biljke je bogato karotinom, sterolima, masnim i organskim kiselinama.

Uzgoj i sadnja

Pasji trn je biljka koja ima ženske i muške primerke i to je važno kada je u pitanju njeno razmnožavanje. Ako želite da gajite ovu lekovitu biljku, njen žbun treba da zasadite u pravcu u kojem duva vetar, kako biste omogućili oprašivanje.

Kako napraviti sok i slatko

Sok se pravi od samlevenih i sveže ocedjenih bobica. Može se dodati i malo meda, ako Vam smeta kiseli ukus soka. Ako sok prokuvate, možete ga čuvati u frižideru par dana. Sok od pasjeg trna je narodni lek protiv prehlade.

Za slatko, najpre treba ispasirati sveže ubrane bobice pasjeg trna. Dodajte malo meda i vanil šećera. Nema kuvanja što omogućava da bobice sačuvaju svoje lekovite materije. Ako hoćete da Vam duže traje, slatko možete da zamrznete. Jedite ga uz jogurt ili sladoled.

Lekovitost ulja od pasjeg trna

Ovo ulje ima protivupalno, baktericidno i zaštitno dejstvo. Štiti kožu ali i jetru, deluje antikoagulativno i smižava krvi pritisak. Jača imuni sistem, ubrzava zarastanje rana, ublažava opekotine i ožiljke, regeneriše kožu.

Ulje pasjeg trna je jedinstveno zato što sadrži sve omega masne kiseline, medju kojima je i retka omega masna kiselina 7 koja pomaže u borbi protiv bora, gubitka elastičnosti i ostalih simptoma starenja kože.

pasji trn2

Druga lekovita dejstva pasjeg trna

Pasji trn ublažava simptome menopauze, pomaže u borbi sa infekcijama mokraćnih kanala, ublažava probleme sa mokraćnom bešikom.

Česta je primena pasjeg trna kod bolesti disajnih organa – kod suvog kašlja, laringitisa, sinusitisa

Jača odbrambene sposobnosti organizma, smanjuje umor i posledice stresa.

Pomaže u lečenju dermatitisa, ekcema, psorijaze, a ulje je posebno delotvorno ta masnu kožu sklonu aknama.

Utiče na smanjenje telesne težine i apetita a preporučuje se i osobama koje pate od dijabetesa tipa 2.

Odličan je lek za konjunktivitis, a pomaže i kod grčeva u stomaku, gastritisa, čireva…

Smanjuje iritacije i promene u usnoj šupljini koje nastaju usled uzimanja nekih lekova.

Pošto formira svojevrsni zaštitni omotač oko želuca i probavnog sistema, umanjuje štetno dejstvo nekih mikroorganizama kao što je Ešerihija Koli.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts