Šta je prajmer za lice i kako se koristi

Šta je prajmer za lice?

Prajmer je providna ili blago obojena baza za šminku. Zadatak mu je da matira lice, smanji  pore i ujednači teksturu kože. Nekada može I da ublaži crvenilo kože I da joj dodatni sjaj. Prajmer je preparat kremaste svilenkaste ali guste  strukture.

Koji je najbolji prajmer za vašu kožu?

Prajmer za celo lice ujednačava boju kože, ublažava pore, poboljšava  teksturu kože I  čini da šminka duže traje.  Međutim ovi prajmeri nemaju funkciju u  korekciji nekih nesavršenosti, pa ako želite bolji efekat, izaberite onaj prajmer posebno namenjen u te svrhe. Na našem  tržištu  to su prajmeri marke Sephora, Inglot, Oriflame, Avon…

prajmer za lice

Blago korektivni prajmeri blago koriguju nesavršenosti. Tako na primer zeleni prajmer ublažava crvenilo, sedefasti  narandžasti prajmeri daju živost  „beživotnoj sivkastoj koži“, oni ljubičasti  takođe ublažavaju sivilo kože i manje fleke. To su na primer prajmeri marke Studio Secrets , Loreal,  Photo Finish…

Medjutim, ovi prajmeri nisu toliko prisutni na domaćem tržištu, ali ih možete nabaviti na nekoj internet prodavnici.

Prajmeri za ublažavanje pora I neravnina su najgušći. Nekada imaju I pumpicu. Ne koriste se zaselo lice, već samo na mestima gde su pore izražene. Ovi prajmeri su dobar izbor za masnu kožu.

Masno lice će izgubiti onaj odsjaj u T zoni a ovi prajmeri su obično marke Loreal I Christian Dior.

Prajmeri za matiranje  su takodje odlični za masnu kožu. Proizvodi ga uglavnom Christian Dior.

kako se korisiti prajmer

Funkcija prajmera

Ova baza za šminku će učiniti da šminka izgleda lepše jer smanjuje vidljivost pora i manjih bora. Takodje,  šminka će trajati duže jer  prajmer štiti šminku od masnoće sa lica.

Kako se koristi prajmer za lice

Ko ne treba da koristi prajmer

Najpre znajte da ne morate koristiti prajamer ako imate suvu kožu lica jer će na suvoj koži šminkasvakako dugo stajati. Ova koža takodje ima I manje vidljive pore.

Prajmer Vam ne treba I ako imate manje od 25 godina jer je mlada  koža je glatka i fina a pore još nisu toliko izražene.

Kome se preporučuje korišćenje prajmera

Pajmer treba da koristite ako imate masnu kožu,  da biste sprečili da se šminka rastvara u toku dana, odnosno da bi ostala na licu.Masnoće sa lica je poznati neprijatelj trajnosti mejk apa.

Koristite prajmer I ako  na nekim delovima lica imate proširene i vidljive pore a I ako stestariji od 30 godina jer već imate manje bore.

Prajmer ne morate koristiti svakodnevno već onda kada želite da šminka izgleda lepše i traje duže.Na primer zaspecijalne prilike ili ako znate da ćete na nekom slavlju provesti čitav dan, pa je bitno da šminka ostane na svom mestu.

Ako imate problem samo sa T zonom, nanosite prajmer samo na tu zonu.Nema potrebe stavljati ga nacelo lice.

Samostalno korišćenje prajmera

Prajmer možete  koristiti i samostalno bez stavljanja  šminke jer  sam po sebi ulepšava kožu. Ovo se preporučuje za dnevne opuštenije prilike.

Priprema masne kože za stavljanje prajmera

Pre stavljanja prajmera na masnu kožu, prvo kožu očistite tonikom I onda posle stavljanja prajmera odmah stavite tečni puder, bez stavljanja kreme na lice.

Zatim nastavite sa šminkanjem uobičajeno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts