Zašto nastaju potkožne bubuljice i kako ih ukloniti na prirodan način

Potkožne bubuljice se obično pojavljuju u vidu crvenih bolnih ispupčenja bilo gde na koži. Nemaju gnoj na vrhu pase zato ne preporučuje njihovo stiskanje jer ćete kožu samo još više iritirati.

Obično ih prati jako crvenilo na koži. Mogu se javiti svuda na licu (na obrazima, češće na nosu, retko oko očiju i na vratu) i na glavi (koži vlasišta).

Poseban problem su bubuljice na ledjima jer postaju teže pristupačne za tretman. Malo neuobičajena mesta za pojavljivanje potkožnih bubuljica su koža na rukama i na primer na dojci.Kada su dojke u pitanju, izbegavajte stiskanje bubljica, jer je koža na dojkama posebno osetljiva.Upotrebite neki blagi tretman ili preparat.

Izbegnite pojavu potkožnih bubuljica tako što ćete redovno održavati higijenu kože, naročito ako je masnog tipa. Koristite sredstva za čišćenje i umivanje kože koja su namenjena vrsti vaše kože. U preventivne mere spadaju i umivanje lica više puta na dan, balansirana kvalitetna hrana, fizička aktivnost, kao i izbegavanje stresa i nervoze i naspavanost.

potkozne bubuljice1

Kako ih se rešiti?

Ako vam se pojave potkožne bubuljice, prvo što možete da uradite je obloga sa kockicama leda. Umotajte led u kesu pa zaim u neku tkaninu i blago pritiskajte bubuljicu oko 10 minuta.

Nakon ledenog tretmana, stavite na kožu neki antiseptik, u apoteci će vam preporučiti one na bazi aloje vere. Umesto antiseptika, možete na bubuljicu staviti malo meda koji ima lekovito svojstvo pri dubokom prodiranju u kožu.

Poznati prirodni lek je i jabukovo sirće, koje možete da razblažite sa vodom. Utopite u ovaj rastvor komadić vate i njime čistitie kožu oko bubuljice više puta na dan.

Prirodno uklanjanje bubuljica

Kako ih ukloniti na prirodan način? Probajte da sprovedete sledeće kućno lečenje – umivajte se svakog jutra i večeri limunovim sokom koji ste rastvorili sa mlakom vodom. Limun pomaže da se izbace toksini iz pora i štetne materije nakupljen ispod kože, a koje su čest uzrok pojave potkožnih bubuljica.

potkozne bubuljice2

Aspirin koji sigurno imate kod kuće može dosta da pomogne. Uzmite 2-3 tablete aspirina, usitnite ih i dodajte malo vode i kašičicu meda. Utrljajte ovu smesu na problematičnu kožu i ostavite malo da odstoji. Deluje i kao piling. Na kraju, isperite lice i stavite hidrantnu kremu.

Narandže i limun -Narandžinu koru izrendajte i pomešajte sa malo vode. Nanesite na lice kao masku i ostavite da deluje oko 10 minuta. Možete kožu trljati i kriškama limuna, ili limunov sok pomešati sa malo ružine vodice i od toga praviti obloge za delove kože koja je problematična.

Krastavac – U blenderu dobro izmiksajtejedan krastavac. Dobićete kašu koju treba da stavite na kožu i ostavite da deluje oko pola sata. Isperite mlakom vodom.

Paradajz – Iscedite sok od jednog paradajza, namažite njime kožu i pustite da deluje 15 minuta. Isperite kožu mlakom vodom.

Med i cimet – Ova kombinacija je vrlo učinkovita za borbu protiv bubuljica. Tri kašike meda pomešajte sakašičicom cimeta u prahu. Stavite ovaj domaći preparat na svaku bubuljicu ponaosob i tako prespavajte. Ovaj postupak ponavljajte svake večeri pre spavanja a rezultate očekujte nakon nedelju-dve.

Aloe Vera – Sok od Aloe Vere može se nabaviti u apotekama i možete ga stavljati na kožu dva puta dnevno. On će takodje pomoći i da nestanu ožiljci od ranijih potkožnih bubuljica. Aloe Vera ima karakterističan miris, pa je dobro da tretmane obavljate dok ste na primer na odmoru.

Uzrok pojave potkožnih bubuljica

Potkožne bubuljice se obično javljaju kod ljudi sa masnim tipom kože, a mogu biti i posledica hormonskog disbalansa. Osim toga, čeđće su prisutne kod mladih – u pubertetu, kada ih treba shvatit ikao normalan deo odrastanja. Takodje, one mogu biti reakcija na neku šminku koja Vam ne odgovara pa i posledica nepravilne ishrane.

Kad god ste u prilici, stavljajte tople i vlažne peškire na lice i držite ih petnaestak minuta. Tako ćete svojoj masnoj koži omogućiti da diše jer ćete otvoriti pore koje su često zbog velike masnoće na koži – začepljene i kao takve omogućavaju nastanak bubuljica.

Važnost pravilne ishrane

Potrudite se da u ishrani nemate mnogo masnih i začinjenih sastojaka, izbegavajte grickalice i slatkiše. Unosite dovoljno tečnosti – najbolje vodu i prirodne voćne sokove. Ishrana je jako važna jer ako je nezdrava, stvara naslage toksina u telu koji izlaze iz organizma tako što se stvaraju čirevi, akne i bubuljice.

Za kraj, navedimo i jednu prednost masne kože, a to je da ona sporije stari. Ova činjenica možda će Vam pomoći da se manje nervirate zbog problema sa bubuljicama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts