Kako ofarbati obrve

O izgledu obrva potrebno je brinuti kao i o izgledu kose ili recimo o izboru šminke. Iako zauzimaju samo malu površinu na našem licu, nepravilno oblikovane, iscrtane ili loše ofarbane obrve mogu kompletno pokvariti izgled lica.

Neophodno je da boja obrva prati boju tena i kose. Moguće je da se desi da posle farbanja kose delujete neprirodno jer se obrve ne uklapaku u kompletnu sliku. Može se desiti i da počnu da sede, pre nego što se prve bele dlake pojave u kosi. Tada na scenu stupa iscrtavanje ili farbanje obrva.

Iscrtavanje obrva

Obrve iscrtavajte specijalnom olovkom u samo jednoj tamnijoj nijansi od prirodne boje vaših obrva. Možete koristiti i četkicu os stare maskare koja se relativno osušila. Naravno, izaberite maskaru koja nije crna, već u svetlo braon boji. Starom čerkicom ojačajte konture obrva ali samo u unutrašnjem delu. Tanji deo prema slepoočnicama preskočite.

Kako ofarbati obrve

Ipak, prvi uslov u nezi obrva je da su uredne i lepo oblikovane. Ako želite trajniji rezultat u korekciji obrva onda ih ofarbajte. Na tržištu je dosta specijalnih farbi za obrve, i ako ste malo vešti, celu proceduru možete obaviti sami.Izaberite što prirodniju nijansu farbe, pažljivo proučite katalog i budite sigurni da boja ne odudara previše od vaše prirodne.

Proces farbanja     

Koža oko očiju i sami kapci jako su osetljivi. Zato je potrebno da pri farbanju obrva imate mirnu ruku. Takodje, ne zanemarujte test na moguće alergijske reakcije. Isto kao što to radite pre upotrebe farbe za kosu, nanesite malo boje za obrve na nadlanicu i ako se pojavi otok , svrab ili crvenilo, to je znak da boju ne smete koristiti. Probajte sa proizvodima druge marke.

Pripremite kožu

Najpre, dobro očistite predeo obrva, mlekom za čišćenje lica, kao što to radite  uobičajeno.

Umijte se i dobro obrišite, odnosno osušite obrve. Zatim, pripremite farbu prema uputstvu za upotrebu. Za farbanje obrva trebaće vam četkica, izberite tanku četkicu koju ćete koristiti isključivo za obrve. Izaberite mesto koje je dobro osvetljeno da biste bili što precizniji. Oko zaštitite sa malo vate ili tupferom.

crtanje obrva olovkom

Brza i precizna ruka

 Krenite sa bojenjem tako što ćete boju nanositi od korena ka vrhu dlake. Pazite da ne obojite okolnu kožu. Prvo bojite unutrašnji deo obrve, a onda spoljni – tanji. Isto ponovite i sa drugim okom. Važno je da se potrudite da budete brzi, jer hemikalije brzo počnu da deluju. Nek farba odstoji 10 do 15 minuta.

Nakon isteka roka, ostatke farbe prvo uklonite papirnom maramicom, a zatim i pokvašenom blaznicom da biste očistili boju koja se zadržala na koži. Kad je sva boja uklonjena umijte celo lice. Stavite na lice hidratntnu kremu ili hranljivo ulje kako bite pomogli kožu da se oporavi od hemikalija.

Dodatni saveti

Za čišćenje kože lica pre farbanja nemojte upotrebljavati sredstva sa alkoholom, jer bi on mogao izazvati crvenilo i iritacije koje vam nisu potrebne pre izlaganja boji.

  • U slučaju da farbanjem niste dobili željenu boju, ne ponavljajte farbanje odmah. Pustite obrve nekoliko dana, da se malo oporave.
  • Ako imate tanke i retke obrve, poželjno je da obrve farbate u specijalnom salonu, jer tanke obrve je lako oštetiti.
  • Nikako za obrve nemojte koristiti boju za kosu. Ona je agresivnija i ako je upotrebljavate dugo, može vam prorediti obrve i to drastično!
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts