Dukanova dijeta

Sigurno ne postoji osoba koja nije čula za ovu dijetu, i ovo je verovatno jedna od najpopularnijih dijeta o kojoj se najviše piše po časopisima, internetu, a poznata je i pod nazivom „Francuska dijeta“, zato što je podržava većina Francuza.

Idejni tvorac ove dijete je francuski doktor Pjer Dukan, koji je ovu dijetu osmislio za jednog svog prijatelja, a osnova ove dijete su potpuno izbegavanje ugljenih hidrata, a potrebno je unositi samo belančevine, masnoće su strogo zabranjene i dozvoljeno je piti običnu vodu.

Na ovaj način njegov prijatelj je u prvih 5 dana izgubio 5 kilograma pa se nakon toga doktor Dukan posvetio pravljenju pravog dijetalnog plana ishrane. Tako je osmislio četiri faze ove dijete: 1. faza napada, 2. faza izmene, 3. faza konsolidacije i 4. faza stabilizacije.

Dukanova dijeta – šta je dozvoljeno jesti?

Od mesa tu spadaju pileće, ćureće, teletina, riba, nemasna šunka, pilća džigerica, plodovi mora, zatim mlečni proizvodi, i to: nemasni jogurt, sir, mleko, belanca, tofu. Začini: senf, kečap bez šećera, ovskene mekinje. Pića: kafa, čaj, veštački zaslađivači, žvake bez šećera. Namirnice se pripremaju bez masnoće, sa mesa skidate kožicu, pripremate grilovane, pečete ili kuvate na pari.

Zašto je dobra ova dijeta?

Porcije ne moraju da se mere, jedino možete iskoristitii recepte za Dukan dijetu, da vam jedenje mesa, sira i ribe ne bi postalo jednolično i dosadno. Dukanova dijeta donosi odmah na početku rezultate, pa dobijate motivaciju da je nadalje sprovodite. Laka je za praćenje, zato što je jasno precizirano šta smete da jedete a šta ne. Kilogrami se skidaju u kratkom roku.

Dukanova dijeta

1. FAZA – FAZA NAPADA

Ova faza traje od 5 do 10 dana (mada može i manje) u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da izgubite. Ako se držite programa i ne prejedate se, za 5 dana možete izgubiti do 5 kilograma. Bitno je da jedete samo i jedino proteine bez bilo kakvog dodatka ugljenih hidrata. Pijete isključivo vode, i čaj i kafu bez šećera.

Šta možete da jedete u fazi 1?

Kao što smo rekli, jedete namirnice proteinskog sastava i to može da izgleda ovako:

DORUČAK:

2 manja komada pilećih prsa grilovanih, ili
Omlet sa nekoliko šnita šunke ili
Kajgana sa svežim sirom ili
Jogurt (niski procenat masti) sa zobenim pahuljicama.

UŽINA:

Jogurt sa malim procentim masti ili
Musli sa malo nemasnog mleka ili
Koziji sir sa malim procentom masti + 1 šnit ćureće šunke

RUČAK:

Jedan teleći odrezak ili
Grilovana piletina ili
Pileća supa i kuvana piletina ili
Riba spremljena na pari sa dodatkom začina.

UŽINA 2:

1 palačinka od ovskenih mekinja bez šećera posuta sa malo cimeta ili
Sveži sir sa malo masti ili
Pileća supa ili
Jedan mafin od ovsenih pahuljica bez dodatka šećera

VEČERA:

Jedno kuvano jaje ili
Ovsene pahuljice ili
Biftek ili
Riblja supa ili
Jedan komad piletine sa grila ili grilovane ribe.

2. FAZA – FAZA IZMENE

Nakon prve faze, koja je bila pomalo dosadna, konačno se dodaje povrće koje se kombinuje sa proteinima. Naravno, izbor povrća pada na ono koje ne sadrži skrob i tu spadaju: krastavac, luk, zelena salata, spanać, blitva, celer, paradajz. Bilo bi poželjno da se jede sirovo zato što tako sadrži najviše vitamina, ali možete ga spremiti i kao varivo, napraviti supu i slično.

Koliko traje faza 2?

Fazu dva držite dok ne postignete željenu težinu, i tada se gubi oko jedan kilogram nedeljno.

Sada je mnogo lakše spremiti glavni obrok, kada možete dodavati povrće, pa tako možete spremiti recimo, Dukan musaku (mleveno meso, slatki kupus, luk, šargarepa – sve to dinstate na vodi a zalijete je sa nadevom od jogurta, jaja i ovsenih mekinja, pa zapečete u rerni, ili pomešati pileće meso i tikvice pa opet zalijete sa istim nadevom).

U fazi 2, kao i u fazi 1, mnogo toga možete spremiti od ovsenih mekinja, na primer hleb, palačinke, kolače, mafine.

3. FAZA – FAZA KONSOLIDACIJE

Ovo je u stvari faza kada treba da održavate svoju težinu, gde i dalje kombinujete proteine i povrće, ali sada možete dodavati i još neke namirnice koje su vam bile zabranjene. Tako, ako Fazu 3 držite 3 nedelje, možete dva puta nedeljno uvesti obrok koji želite. Voće jedete jednu porciju dnevno, s tim što i dalje ne jedete banane, grožđe i suvo voće. Integralni hleb je dozvoljen najviše 2 kriške dnevno.

4. FAZA – FAZA STABILIZACIJE

Sada konačno postepeno uvodite raznovrsnije namirnice i trebalo bi, baš kao i Francuzi, da odredite jedan dan u nedelji – u Francuskoj je taj dan četvrtak, dan kada jedete namirnice isključivo proteinskog sastava, i ovako treba da nastavite da radite ceo život kako bi zadržali svoju težinu.

Vežbe

Fizička aktivnoste je veoma bitna u ovoj dijeti, pa je obavezno praktikovati minimum 20 minuta brzog hoda na dan u prvoj fazi, 30 minuta u drugoj fazi.

Zašto nije dobra Dukan dijeta?

Zato što Dukan dijeta ukidna voće i žitarice, pa bi mogli u početku da se osećate umorno i bezvoljno zbog manjka ugljenih hidrata i voća.

Dukan dijeta se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima, visokim holesterolom, srcem, trudnicama i dijabetičarima.

Recept za Dukanov proteinski hleb:

200 grama ovsenih mekinja
500 grama kravljeg sira (posnog)
4 jaja
1 kafena kašičica soli
1 prašak za pecivo

Priprema:

U činiju prvo pomešate sir i ovsene mekinje, zatim dodajte jaja, so i prašak za pecivo. Dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Mali pleh za pečenje hleba obložite masnim papirom za pečenje.

Izlijte testo i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta (ili dok ne porumeni).

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts