Dijeta 5 : 2 – oslabite uz dijetu od samo dva dana nedeljno

Kako do vitke linije? Da li možete doći do idealne težine ako samo dva dana u nedelji unosite manje kalorija nego uobičajeno? Odgovor je potvrdan, ako se budet pridržavali dijete za kojom su mnogi posegli. Dijeta 5:2 je za kratko vreme osvojila poklonike širom sveta, posebno zbog toga što je i podržavaju mnoge poznate ličnosti poput Bjonse, Dženifer Lopez, Kejt Midlton  i Bena Afleka. Ono što se mnogima dopada u ovoj dijeti jeste to što ona ne podrazumeva potpunu promenu načina ishrane i nije podrebno da gladujete više meseci. Idealna je za one koji ne žele da drže striktno propisane dijete, da mere na grame, kuvaju posebna jela… Takođe, ova dijeta se pokazala kao sjajno i veoma efikasno oružje u borbi protiv tog omraženog ženskog neprijatelja – celulita!

Osnovna pravila dijete 5:2

Dijeta 5:2 veoma je jednostavna – 5 dana jedete sve što poželite, dva dana nedeljno vodite računa o tome šta jedete, i tada unosite najviše 500 kalorija dnevno.

Ne postoje zabrane koju hranu bi trebalo da jedete, a koju ne.

Dijeta 5 2

Šta kažu nutricionisti?

Oni koji su se bavili ovom dijetom, slažu se da je ovakva vrsta posta dobra i vezuju ga za produženje životnog veka, smanjenjem rizika od srčanih oboljenja i naravno, smanjenje holesterola i šećera u krvi.

Dijeta 5:2 iskustva

Žene u prvoj nedelji gube pola kilograma, a muškarci znatno više. U početku očekujte manjag energije (kao i kod svake dijete), slabiju koncentraciju, glavobolje, vrtoglavice.

Primer jelovnika

Da bi uspeli u postu od dva dana, nutricionisti predlažu da kalorije podelite na sledeći način:

Doručak – 150 kalorija
Ručak – 100 kalorija
Večera – 200 kalorija
Užina – 50 – 100 kalorija

Šta je najbolje da jedete u dane posta?

Jedite:

namirnice bogate proteinima – piletina ili riba, tunjevina, jaja (kuvana, kajgana),

zdravi kompleksni ugljeni hidrati kao što su mahunarke,  integralni pirinač,

povrće –  bilo koje, jer nema puno kalorija,

voće,

nemasne supe.

Šta možete da pijete?

Voda, voda, voda…. Napravite sebi Sasi vodu (o kojoj smo pisali u jednom od naših postova) koja će vam dodatno pomoći da smanjite kilograme.

Ako ste zaposleni, u žurbi, nemate vremena za doručak, onda spremite sebi dobar ručak od 400 kalorija i za večeru ostavite još 100 kalorija.

Ono što je važno napomenuti, jeste da ne smete ostalim danima da preterujete sa unosom kalorija. Jedite normalno, nemojte preterivati, držite se vaših 1600 do 2000 kalorija dnevno tih 5 dana. Umerenost je najvažnija u svemu, pa i u hrani.

Kada ste postigli važu željenu kilažu, ovaj post možete primenjivati jednom u dve nedelje i nastaviti sa vašim redovnim vežbanjem.

Neka zdrava ishrana postane vaš nov način života!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts