Koja su sredstva za kontracepciju najbolja za mlade devojke

Mnoge mlade devojke nisu svesne da je kontracepcija neophodna čim dodje do seksualnih odnosa. Plodnost mlade devojke je velika pa je rizik da ostane u drugom stanju visok. Ovulacija je nepredvidiva pa do nje može doći u bilo kom trenutku, a samim tim i do neželjene trudnoće. Da do toga ne bi došlo evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u izboru kontacepcije.

Neke metode treba apsolutno odbaciti

– POVLAČENJE neposredno pre ejakulacije.

Ta metoda koja se zove i „coitus interruptus“ (prekinuti snošaj) veoma je rizična jer pretpostavlja postojanje visokog stepena gospodarenja sobom (što je retko kod sasvim mladih muškaraca) i ne osigurava vas od opasnosti da promakne mala kap sperme bogata spermatozoidima koji, ako naidju na pogodnu sluz, mogu bez problema oploditi jajnu ćeliju. zato i ako vam partner kaže da će se povući na vreme i da je navikao na to, nemojte mu verovati.

ISPIRANJE VAGINE

Ispiranje vagine posle snošaja je potpuno neefikasno ako su oba partnera normalno plodna, jer je spermatozoidima potrebno vrlo malo vremena da se sakriju na bezbedno rnesto (u matericu), ako je grlić otvoren.

sredstva za kontracepciju

– METODA OGINO

Zasniva se samo na teorijskim računicama, koje su daleko od realnosti čim su ciklusi pomalo neredovni. čak i žena koja ima vrlo redovne cikluse doživi ponekad iznenadjenje u vezi sa datumom svoje menstruacije, a to znači i sa datumom ovulacije.

– SPIRALA

Ona predstavlja veoma dobru zaštitu od trudnoće, ali mlade devojke nikako ne treba da je koriste. Naime, iskustvo je pokazalo da se upravo kod mladih devojaka javljaju komplikacije u vidu infekcija koje spirala ponekad izaziva, a te infekcije onda mogu prouzrokovati nepopravljiva ošteóenja jajovoda i dovesti do steriliteta.

Neke metode se apsolutno mogu koristiti

One imaju izgleda da budu uspešne samo ako lekar ili neka stručna osoba potanko objasni način njihove primene, ako je devojka već dostigla izvesnu zrelost i ako ima izvesno seksualno iskustvo.

– SPERMICIDI

Spermicidi se prave u obliku ovula, jednokratnih pakovanja ili sundjerčića i veoma su efikasni ako se pravilno koriste. Osim toga, imaju i tu prednost da štite od bolesti koje se prenose putem seksa. Ali, treba da umete da ih ubacite i morate se strogo pridržavati uputstva.

Za pristalice spontanosti u ljubavnim odnosima, sundjerčoć sa spermicidima ima i dodatnu prednost: kad se ubaci, omogućava vam da bez opasnosti od začeća imate nekoliko odnosa tokom 24 časa.

-DIJAFRAGMA

Ona ima tu prednost da je „ekološka“, ali zahteva izvesne radnje da bi se postavila. Potrebno je da jednom ili dva puta odete lekaru da biste je prilagodili obliku svojih polnih organa i naučili da je stavljate. Ona jedva da je nešto efikasnija od najnovijih spermicida.To nije metoda koja se može koristiti prilikom prvog snošaja.

METODA MERENJA TEMPERATURE

To je metoda koja je od mnogo veće koristi za ženu koja nastoji da utvrdi svoj plodni period da bi ostala u drugom stanju nego za ženu koja apsolutno želi da  izbegne trudnoću. Morate biti disciplinovani da biste nacrtali krivulju koju je, ponekad teško protumačiti. Ova metoda daje vam najviše deset „spokojnih“ dana u mesecu. Za nju se može eventualno odlučiti odgovorna i motivisana devojka koja iz moralnih ili religioznih razloga odbacuje sve druge načine kontracepcije. Pažnja: morate savršeno savladati principe te vrste zaštite od trudnoće.

Preporičuju se samo dve metode

PILULA ZA KONTRACEPCIJU

Ona je i najsigurnija (100% ako ne zaboravite daje uzmete) i najpraktičnija,jer Vam omogućava najveću spontanost i slobodu u ljubavi, a i najjeftinija je. Medutim, ona ipak ima izvesno dejstvo na metabolizam i može se uzimati samo uz savet lekara (a ne tako što će vam je dati neka prijateljica). Može se sasvim lepo upotrebljavati i tokom nekog ograničenog perioda (letovanje na primer). Naročito se preporučuje kod mladih devojaka koje imaju redovne seksualne odnose ili kod onih koje vole sve da predvide, nevine su, a spremaju se za prvo ljubavno iskustvo.

pilule za kontraceociju

– PREZERVATIV

To je klasično muško sredstvo za kontracepciju, ali preporučljivo je da uvek imate jedno pakovanje u tašni. Više uopšte nije potrebno dokazivati koliko je efikasan; njegova delotvornost može se pojačati nekim intravaginalnim spermicidom, ali su takva sredstva prilično skupa. Osim toga, prezervativ je danas najefikasnija zaštita od veneričnih bolesti i side. A i kad naviknete na njega, nezgodne strane su mu minimalne. Predstavlja najbolje sredstvo ako imate odnose samo povremeno, u velikim razmacima, ili neočekivano, ali nije pogodan za prvo iskustvo.

Kao zaključak: Čuvajte se saveta u poslednjem trenutku koje vam može dati mladić koji vas želi i naučite da se uzdate samo u sebe, i da vi vodite računa o kontracepciji. Jedino pilula za kontracepciju vam nudi tu garanciju i tu samostalnost.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts