Bigl – omiljeni porodični pas

Najpoznatiji Bigl pas je lik iz popularnog crtaća Čarli Braun – Snupi! Bigl je, baš kao i u crtanom filmu gde spava na krovu kućice, vesela, razigrana pasmina, mirne naravi ali osetljive prirode. Ovaj pas, koji je poreklom iz Engleske, je relativno mali pa se može držati u stanu ali ipak uživa da provodi vreme napolju. Veoma je aktivan, pun energije, ne voli da bude sam već uživa u igri sa svojim vlasnicima. Može se čuvati i u malom stanu ali samo ako ste spremni da ga često i dugo izvodite napolje na istrčavanje.

Bigl je pravi pas za ljude koji žele malog, ali aktivnog kućnog ljubimca.

Osnovne osobine bigla

Bigl je pravo njuškalo. Ima jako razvijen njuh i ume da odluta  tragom njemu zanimljivih mirisa. Zato je neophodno da se drži u sigurnom prostoru koji je ogradjen jer je moguće da ode u kilometrima dugu šetnju samo zbog potrege za nekim mirisom. Moguće je da će se tada izgubiti. I prilikom šetnji obratite pažnju na vašeg ljubimca jer takodje može krenuti da luta za nekim mirisom. Ipak, kako vreme prolazi I on postaje stariji i naviknutiji na vas, šanse za njegovim lutanjem su manje. Kada izvodite vašeg bigla napolje, primetićete da će on zastati na skoro svakom koraku kako bi proverio skoro svaki miris!

Bigl je mali pas, ali čvrste građe. Lobanja mu je relativno dugačka, uči nisko nasadjene i dugačke, a njuška četvrtasta. Oči bigla su velike i tamne, ramena su mišićava, a grudni  koš je dubok i širok. Leđa su mu kratka ali snažna. Noge bigla su snažne i mišićave a šape okrugle. Rep je visoko nasađen, nošen uspravno, dok je rep  relativno kratak. Dlaka bigla je kratka i gusta. Boja dlake je najčešće trobojna.

bigl pas

Ishrana bigla

Bigl može jesti neprekidno, skor odok ne pukne, ali naravno, samo ako mu vi to dozvolite. Jako je snalažljiv u pronalaženju hrane, pa neretko dovlači otpatke iz kanti za smeće, istražuje ormarić gde čuvate njegovu hranu ili “krade” sa stola…

Karakteristike bigla

Bigl ume  da bude dosta bučan – često zavija i laje.

Jedna od najomiljenijih aktivnosti mu je kopanje po zemlji. Po prirodi je pas gonič i tragač. Osetljiv je pas I traži puno bliskosti, fizičkog kontakta, ljubavi i pažnju.

Prema neznancima je vrlo  zatvoren, ali rezervisanost traje dok ga oni ne pridobiju. Nežan je prema deci, a posebno se zaštitnički ophodi prema porodici u kojoj se gaji.

Boja bigla može biti crna, žutosmeđa i bela. Njegov prosečni životni vek je od 12 do 15 godina.

Danas je bigl jedna od popularnijih pasmina, naročito kod porodica s decom. Nažalost, ovi psi su vrlo često korišćeni u laboratorijama radi nekih medicinskih istraživanja.

Bigl je veseo i prijateljski raspoložen pas, pa stoga i nije idealan pas čuvar.  Lako uspostavlja kontakt s ljudima.

Dresura bigla malo teže ide jer je tvrdoglavog karaktera i potreban mu je dosledan odgoj i čvrst stav.

Održavanje bigla

Ima kratku i glatku dlaku koja se ne linja mnogo I često. Lako se održava i sredjuje. Dovoljno je redovno četkanje biglove kratke dlake. Vašem biglu redovno podrezujte nokte I proveravajte ušnu školjku da li je dovoljno čista i da li ima zdravu nepormenjenu boju.

Iskustva u dresuri bigla

Na mnogim forumima o psima vlasnici bigla često se žale na njihovu svojeglavost i neposlušnost. Najvažnije je da pas ne bude uplašen od vlasnika pri treniranju I dresiranju, već je potrebno da primi k znanju ko je gazda i glavni, ko ga hrani, a ko je pas. Mora da oseća vašu ljubav, ali I da oseti ljutnju kada je neposlušan.

Ima ljudi koji uspeju da ostvare savršen kontakt sa biglom, i uglavnom je reč o strpljivim vlasnicima koji ovom psu posvećuju mnogo vremena i pažnje.

Nikada nemojte tući psa ako ne uradi nešto ili ne izvrši naredbu. Bolje ga uhvatite za kožu na vratu, protresite ga malo i spustite na pod ili tlo. Ovaj metod ima dobar efekat nego lupanje po guzi.

Uvek nagradite bigla kada je dobar i kada Vas posluša. Lako će naučiti gde da piški, a kasnije i druge komplikovanije komande ako pri vaspitavanju koristite keksiće i druge omiljene poslastice nestašnog bigla.

Cena štenadi bigla

Štenad bigla bez  pedigrea kreće se od 85 do 150 evra. Psi sa kvalitetnim poreklom i pedigreom koštaju mnogo više. Na našem tržištu uglavnom se mogu naći oni bez utvrdjenog pedigrea I papira.

Pogledajte slike ovog malenog nestaška u našoj galeriji.

bigl slike

bigl osobine

bigl ishrana

bigl dresura

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts