Problem nedovoljnog vlaženja vagine i kako ga rešiti

Nedovoljno vlaženje

Pod dejstvom milovanja ili pogleda, pa čak i pod dejstvom čitanja nekog teksta ili posmatranja neke ljubavne scene, zidovi vagine ispoljavaju želju žene tako što luče jednu tečnost koja ih vlaži i od koje čak postaju veoma mokri, ako je uzbudenje jako. To lučenje je rezultat znojenja krvnih sudova koji napajaju vaginu: prepuni krvi, oni se šire i ispuštaju neku vrstu blagotvonog znoja koji omogućava vagini da bez bola primi u sebe penis u stanju erekcije.

Koji su drugi izvori vlaženja

To su:

  • Sluz grlića materice, koju u trenutku ovulacije luče žlezde grlićaa materice;
  • izlučevine Bartolinovih žlezdi koje se nalaze na ulazu u vaginu i koje stupaju u igru prilično kasno tokom faze uzbudivanja;
  • „ejakulacija“, do koje dolazi kod nekih žena i koja, po dr Toržmanu potičee od Skeneovih žlezda koje se nalaze oko mokraćnog kanala, u blizini jedne posebne erogene zone, tačke G.

Iz kojih razloga zidovi vagine ponekad ostanu suvi?

Izostanak vlaženja vagine ili njeno nedovoljno vlaženje imaju brojne uzroke koje nije uvek lako utvrditi; neki lekar odmah otkriva i može da ih otkloni; drugi, oni koji su psihološke prirode, zahtevaju više vremena i strpljenja.

vlazenje vagine

  • „Mehanički“ uzroci su, srećom, prolazni. To su svi oni uzroci koji izazivaju naku nadraženost sluzokože vagine ili je sprečavaju da vrši svoju funkciju: neko zapaljenje ili neka polna infekcija, posledice neke hirurške intervencije, porodjaja, preteranog ispiranja vagine i suviše čestog menjanja tampona ili upotrebe nekog nenavlaženog prezervativa.
  • Hormonalni uzroci su povezani sa nedovoljnim lučenjem estrogena i muških hormona. To je slučaj sa ženama koje su ušle u menopauzu ili sa mladim ženama u amenoreji. Ponekad su krive i pilule za kontracepciju sa dominantmom progestagenskom klimom; one lišavaju vaginu uobičajenog lučenja.
  • Neznanje ili loša obaveštenost o fiziologiji, ili jednostavno strah da će izazvati odbojnost navode neke žene na to da suviše rano prihvate odnos i  povedu se za žurbom svog partnera. Penis prodire suviše rano, pre nego što je došlo do uzbudenja, i nailazi na nepripremljenu sluz.
  • Mnogo redje, možemo okriviti bolesti, kao što su šećema bolest ili neki nervni poremećaj i lekove koji aktivno deluju na centralni nervni sistem.
  • I, konačno, razlozi su vrlo često psihološke prirode i ukazuju na neki lični problem ili na neki poremećeni odnos sa partnerom: uzrok je odsustvo želje, bilo iz nedostatka interesovanja za seksualnost, bilo zbog inhibicije, bilo zbog straha: od trudnoće, od penetracije, od bola, ili pak od neuspeha.

SAVET: Ako se ne osećate vlažnom i pored pokušaja, znajte da postoje „mala lukavstva“ koja su izvanredno delotvorna, kao što su pljuvačka, lubrikanti za ovlaživanje i spermicidi koji se bez recepta mogu dobiti u svim apotekama.

Kako rešiti problem nedovoljnog vlaženja?

  1. Obratite se ginekologu ako osetite i najmanje packanje ili svrab na polnim organima, naročito ako je to praćeno neuobičajenim sekrecijama.
  2. Nemojte dopustiti da prodje dug period bez mestruacije, a da se ne obratite lekaru specijalisti. On će potražiti uzrok i, ako bude potrebno, daće vam neko sredstvo za nadoknadjivanje nedostatka hormona.
  3. Nemojte svakodnevno ispirati vaginu.
  4. Upotrebljavajte lubrikante za vlaženje ili neku spermicidnu kremu ako vaš partner koristi prezervativ, a izbacite iz upotrebe vazelin, jer loše utiče na gumeni materijal od koga je napravljen prezervativ. Lubrikanti se mogu kupiti bez recepta u apoteci i ne sadrže hormone. Preporučuju se lubrikanti na bazi vode, ali postoje i na bazi silikona koje koža ne upija pa duže ostaju na površini. Oni na bazi ulja mogu dovesti do pucanja prezervativa pa sa njima treba biti pažljiv.
  5. Dajte vremena zidovima vagine da se ovlaže pre nego što pustite da muški polni organ prodre u vas. Zelja će sasvim prirodno doći u odredjenom trenutku. Stimulisanje erogenih zona je najbolji način da se postigne blagotvorno vlaženje.
  6. Pokušajte posle saveta sa lekarom da promenite pilulu i da predjete na neku čija je „klima u većoj meri estrogenska“.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts