10 najčešćih pitanja vezanih za spermicide

Evo odgovora za najčešće postavljana pitanja vezana za spermicide i njihovu upotrebu.

1. Da li spermicidi dopuštaju oralni seks?

Da, jer nemaju otrovno dejstvo na varenje.

2. Kako se koriste spermicid?

Unesite ga na dno vagine, sasvim uz glić, po mogućnosti u ležećem položaju. U slučaju ponovljenog odnosa morate ponovo staviti spermicid jer je jedna doza dovoljna da uništi spermatozoide iz jedne ejakulacije.

3. Da li postoji rizik da rodite bebu sa deformitetima ako ste ostali trudni, a koristili ste spermicid?

Na tu temu su obavljena mnoga proučavanja i nijedno nije dovelo do zaključka da postoji povećan rizik od deformacija fetusa. Nemate, dakle, razloga za uznemirenost, ako ste odlučili da iznesete tu trudnoću.

spermicid mlade devojke

4. Da li su kontraceptivni sunderčići  zadovoljavajući?

Ti mali, veoma meki sundjeri imaju neke prednosti nad granulama ili  pakovanjem za jednokratnu upotrebu: manje cure i traju 24 časa. Ne morate ih menjati posle svakog odnosa, ako imate više odnosa jedan za drugim. To je idealno sredstvo za kontracepciju za ljubavni vikend. Osim toga, ako ga koristite za vreme menstruacije, poštedeće vas mrlja.

Ali, kao i kod drugíh spermicida, bolje je da se ne kupate, jet mu voda smanjuje delotvornost. Osim toga, ponekad nije baš jednostavo staviti suderčić, a nije ga uvek lako ni izvaditi. Treba ga staviti sasvim na grlić, na dnu vagine, i tu traba da ostane najmanje šest časova posle odnosa.

5. Kako se vadi sundjerčić?

Kad treba da izvadite sundjerčić, najbolje je da čučnete da bi vam bio što bliži prstima, ili da u kadi upravite mlat na njega, da se naduje, pa ćete ga lakše izvaditi.

6. Da li se spermicidi mogu kupiti u apoteci bez lekarskog recepta?

Da, mogu se kupiti u apoteci bez lekarskog recepta, u obliku pomade, u tubi li jednokratnoj dozi, penušavih ovula, granula ili tampona (sundjera).

7. Koji sve tipovi spermicida postoje?

Oni koje je bolje koristiti u kombinaciji sa dijafragmom, cervikalnom kapicom ili prezervativom i oni koji su efikasni i kad se koriste bez drugih sredstava.

8. Šta brže deluje i šta ima duže dejstvo: pomade, žele ili granule?

Pomade i žele vrlo brzo deluju, dok granule sporije deluju i potrebno im je oko 10 minuta. Trajanje dejstva varira od spermicida do spermicida: kod granula ječetiri sata, dok je kod pomada osam.

9. Šta može da potre dejstvo spermicida?

Neke antiseptičke vaginalne ovule i vaginalne ovule protiv gljivica mogu potreti dejstvo spermicida, kao i neki sapuni za kupanje ako ih koristite pre i posle upotrebe spermicida.

10. Da li su spermicidi toksični?

Nisu toksični ni za ženu a ni za plod ukoliko dodje do začeća. U retkim slučajevima se može javiti neka alergija na spermicid ali brzo prestaje i dovoljno je promeniti spermicid i uzeti neki drugi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts