Bolovi koji nastaju za vreme seksualnog odnosa i kako ih se rešiti

Do bola prilikom seksualnog odnosa može doći iz više razloga. Neki od njih su vaginizam i dispareunija.

Vaginizam

To je grčevito, nevoljno stezanje mišića koji okružuju vaginu, što onda onemogućava prodiranje penisa u nju.  Vaginalni otvor se naglo zatvara i postaje tako uzan da su seksualni odnosi nemogući. Osim primarnog grča vaginalnog otvora, žene koje pate od vaginizma imaju fobiju od snošaja. Koreni tog ponašanja su psihološki, a ne organski. U osnovi se nalazi neka seksualna trauma (kao što je, na primer, silovanje), ili jednostavno neki strah ili neko nesvesno odbacivanje seksa.

Žena koja pati od vaginizma nije a priori frigidna. Ona osećati zadovoljstvo tokom uvodnih ljubavnih igara i čak doživeti orgazam  pomoću milovanja dražice, ali sistematski odbija da ide dalje od toga. Taj stav, ako traje, na kraju će razljutiti partnera ili mu dozlogrditi, ako je iole muževan. Uostalom, ne iznenaduje što možemo konstatovati da su partneri žena koje pate od vaginizma većinom nežni i puni osećajnosti, lišeni odredjene agresivnosti koja bi im omogućila da „prekorače branu“. Ali, „poštujući“ svoju ženu, oni se, na žalost, izlažu opasnosti da u nedogled produžavaju jednu zajednicu u kojoj nije došlo do punog seksualnog odnosa.

bol vagina

Šta treba učiniti?

  • Nemojte dopustìti da se stvori takav odnos, koji dovodi do ozbiljnih sukoba i koji vas može zauvek lišiti radosti materinstva.
  • Potrebni su vam mišljenje i pomoć lekara koji je dobro upućen u takve probleme. On će vas nežno pregledati da bi eliminisao moguónost neke sitne vaginalne deformacije (što se lako može otkloniti) ili suviše čvrstog devičnjaka. Verovatno ćete morati da odete i psihologu da bi se analizirali dubinski uzroci te reakcije.

Sledeći saveti mogu vam pomoći da rešite probleme i teškoće:

  • Počnite tako što ćete se dobro upoznati sa anatomijom svojih polnih organa (ogledalo će vam biti korisno u tom pogledu).
  • Prstom opuštajte sluzokožu i otkrijte osete koje Vam može dati. Svi seksolozi savetuju pribegavanje masturbaciji.
  • Naučite da dobro postignete tonus mišića medice i vagine: ponavljte 50,100 pa čak i 200 puta na dan vežbu koja se sastoji  iz toga da stegnete mišiće kao da želite da sprečite  isticanje mokraće.  Te vežbe imaju prednost da sprečavaju rizik da kasnije dodje do  nemogućnosti zadržavanja mokrenja ili do „spuštanja“ organa i omogućavaju bolji seksualni žiivot.
  • Idite na seanse relaksacije i opuštanja i, eventualno, i na psihoterapiju, ako osećate potrebu za tim.

Kad posle tri do četiri nedelje budete ovladali svojim mišićima, jednog dana ih vrlo jako stegnite, a zatim ih odmah opustite; upravo u tom trenutku, moći ćete da zavučete prvo jedan, a zatim dva prsta u vaginu i da nešto kasnije predložite svom  partneru da se i on umeša u igru koja će se sasvim prirodno završiti snošajem.

Dispareunija

To je termin kojim lekari označavaju polni bol, nekada površinski, nekada dubinski, koji se javlja prilikom prodiranja penisa u vaginu. Seksualni čin je uvek moguć, ali je sve bolniji i sve se gore doìživljava: prvo od strane žene koja pati i koja na kraju počinje da ga se boji i da ga izbegava, a zatim i od strane nj njenog partnera koga te reakcije zbunjuju i često izludjuju. S vremenom, odnosi postaju sve kraći i redji i na kraju to počinje negativno da se odražava na život para.

Koji su uzroci tog poblema?

Za razliku od vaginizma, kod dispareunije je uzrok gotovo uvek medicinski, odnosno organski. Medutim, dogada se i da bol bude samo izgovor za to da se više nemaju seksualni odnosi.

Bol se ponekad javlja na ulazu u vaginu. Moie biti prvi znak lokalne infekcije nekom gljivicom, trihomonasom ili nekim drugim mikrobom, ali i znak alergije na spermicide, na prezervativ ili na vaginalni dezodorans, ili znak sušenja zidova vagine povezanog sa nekom hirurskom intervencijom ili sa nedostatkom estrogena: pošto se ne vlaže, zidovi gube elastičnost i postaju veoma osetljivi.

Herpes na spoljnim polnim organima dovodi do veoma velikog bola prilikom trenja koje izaziva penis. Posle porodjaja ožiljak od epiziotomije može boleti nekoliko meseci.

Ponekad žena može osećati dubinski bol u malom trbuhu. Posle teškog porodjaja, to je posledica kidanja neke veze koja drži matericu. Često moie biti i posledica ginekoloških oboljenja, kao što su zapaljenje jajovoda, zapaljenje sluzokože vagine (endometrioza) ili cista na jajniku.

Sve te bolesti se leče. Ali, bol se ne ublažava uvek odmah, jer je njegov psihološki odjek ponekad takav da bol nastavlja da se javlja i onda kad je medicinski problem nestao.

SAVET: Svaki bol koji odjednom počne da se javlja za vreme seksualnog odnosa je nenormalan i treba se obratiti lekaru. Da biste mu pomogli da pronadje uzrok, tačno mu objasnite na kom se mestu javlja, kakvog je karaktera i koji su položaji koji ga izazivaju. ne zaboravite da, s vremenom, ta dispaurenija, bez obzira koji joj je uzrok, uništava želju za seksom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts