Aspidistra (sobna biljka) – nega i uzgoj

Cveće aspidistra

Aspidistra, latinski naziv (Brugmansia) je biljka poznata i kao “salonska palma” ili “postolarska palma”.

Odlikuje se velikim, tamnozelenim duguljastim listovima i neuglednim cvetovima. Osim zelenog lišća, neke vrste imaju smedju prugu po listovima. Cvetovi rastu  jako nisko, gotovo uz površinu zemlje.

Ovo sobno cveće je popularno jer nega i njen uzgoj nisu nimalo zahtevni. Potiče iz brdovitih delova Kine, odakle se raširila po celom svetu.

aspidistra cvece

Uzgoj i održavanje

Aspidistra podnosi slabo osvetljenje i velike temperaturne razlike. Ipak, najbolje uspevaju podalje od jakog sunčevog svetla.

Orezuje se samo u onom delu grana gde je zona cvetanja. To su oni krajnji delovi grana gde su listovi kod na jednoj svojoj polovini nešto kraći.

U proleće je preporučljivo da odstranite tanke izboje koji su izrasli tokom zime.

Krajem maja možete podrezati i vrhove nerazgranatih grana kako bi se formirala gušća krošnja.

U jesen aspidistra odbacuje lišće.

Aspidistra ne podnosi hladnoću ali ako želite sorte koje mogu izdržati niske temperature izaberite sortu “Burgmansia Sanguinea” koja je crvena sa žutim prugama, ili sortu “Burgmansia Angels Flight” koja cveta u narandžastoj boli. Tu je I sorta  “Burgmansia Bolero” sa bež cvetovima..

Zalivanje aspidistre

Leti aspidistru zalivajte povremeno i perite joj listove s vremena na vreme. Zimi je nemojte često zalivati i stavite je na umereno toplo mesto. Listove  perite mokrom krpom ili sundjerom ali bez ikakvih hemijskih sredstava ili sjajeva jer bi to moglo da ošteti aspidistru.

Prečesto zalivanje može da uzrokuje braon mrlje na površini lišća aspidistre.

Sadnja

Za sađenje koristite mešavinu obične zemlje za cveće, vlaknaste zemlje, treseta i crnice.

Presađujte aspidistru tek posle tri do četiri godine, tako što ćete biljku premestiti u veću saksiju na proleće.

Vrste koje imaju šareno lišće treba saditi u nešto siromašniju zemlju da bi sačuvale svoje ukrase na lišću I da listovi ne bi postali skroz zeleni, bez prugica. Presađivanje je vrlo retko kod ove biljke, pa uradite to sa razmacima od po nekoliko godina.

Aspidistra sobna biljka

Gajenje aspidistre

Koristite tekuće gnojivo za sobne biljke na svake dve nedelje tokom perioda intenzivnog rasta. Ne sme se gnojiti granuliranim djubrivom jer joj može „spaliti“ koren

Ova sobna biljka je idealna za početnike u uzgoju sobnih biljaka jer ne traži mnogo vremena i brige.

Aspidistra može podneti mnogo, podnosi senku, promene u temperaturama, prašinu, dim, a neće joj smetati ni ako zaboravite da je zalijete.

Aspidistri najviše odgovaraju sobne temperature, a leti je možete držati i na otvorenom prostoru.

Ipak, zimi je obavezno treba držati u kući, može I u hladnijim prostorijama ali temperatura ne sme biti ispod 10 stepeni. Držite je na mestu zaštićenom od jakog sunca. Bolje će cvetati ako prezimi u svežijoj prostoriji.

Razmnožavanje

Razmnožavanje aspidistre se obavlja prilikom presadjivanja. Kad biljku izvučete iz zemlje, nežno otresite zemlju i razdelite je na rizome tako da svaki ima po 2 do 4 lista.

Nakon toga, posadite ih u kompost i pažljivo zalivajte dok se potuno ne ukoreni i privikne na nove uslove.

Cena biljke aspidistre

Jednu biljku aspidistre, u zavisnosti od sorte, možete naći po ceni od 150 do 250 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts