Sibirski haski

Sibirski haski je pas srednje veličine, i pripada porodici špiceva. Poreklom je iz istočnog Sibira. Prvo spominjanje haskija povezano je sa sibirskim narodom koji se zove Čukči, i koji je vršio odabir najboljih pasa, kako bi dobio izdržljivog, brzog i snažnoga psa dobre orijentacije. To je na kraju rezultiralo sibirskim haskijem.

Boja haskijevog krzna

Dlaka i krzno sibirskog haskija može biti: crno – belo, sivo -belo ili čak crveno – bele boje, dok boja očiju može biti plava, što je jedna od karakteristika ove rasu, ali i smeđa. Zanimljivost je da oči haskija ne moraju biti iste boje.

Uzgoj, održavanje i nega sibirskog haskija

Linjanje kod sibirskih haskija se događa 2 do 3 puta godišnje, i traje oko 10 dana.

Zahvaljujući dvostrukom gustom krznu, haskiji se najbolje osećaju na – 20 stepeni, a bez problema izdrže i do -50°C do -60°C.

Sibirski haski je pas koji ne može da podnese malo pažnje, neredovno izvođenje i nedostatak aktivnosti. To su vrlo aktivni psi koji bi iskoristili svaku mogućnost da trče, lutaju, a neka iskustva govore da mogu i da pobegnu.

sibirski haski

Najbolje je zanjega da ima obezbedjeno dvorište, iako se dobro može držati i u stanu i zatvorenom prostoru ali samo ako se redovno šeta.

Kada je još štene, sibirski haski, voli da kopa i da žvaće, pa je neophodno nabaviti mu dovoljno igračaka i glodalica, naročito kada menja zube.

Ishrana sibirskog haskija mora sadržati riblje meso

Haski je pasmina sa severa, i u njegovom prirodnom okruženju hrana mu se najčešće zasnivala na visokomasnom ribljem mesu i proteinima fokinog sala i mesa. Vašem haskiju će, ako mu ne budete u ishranu uveli dovoljno ribe, nedostajati cink. Zato uvedite bar 2 puta sedmično ribu medju redovne obroke vašeg ljubimca.

Nedostatak cinka može kod haskija izazvati isušivanje kože, i neke dermatološke promene.

Zanimljivosti

U 20. veku haski je prenet   na Aljasku, gde je korišćen za vuču saonica. Prva trka saonicama, održana je 1908.godine a sibirski haskiji su vukli saonice stazom dugom 408 km, koja je pređena je za 119 sati. Vrlo brzo, rasa se širi na Kanadu i ostatak SAD-a. Američki klub odgajivača pasa je sibirske haskije kao rasu priznao 1930.godine. Pedesetih godina prošlog veka, počeli su da se gaje u Evropi gde postaju jako popularni kao kućni ljubimci.

Bolesti sibirskog haskija

Sibirski haski je toliko zdrav pas da nema nijedan učestali zdravstveni problem. Retki zdravstveni problemi mogu biti progresivna atrofija rožnjače, distihijaza, katarakta i neprozirnost rožnjače Povremeno se mogu javiti koronarna arterijska bolest i glaukom.

Karakter i temperament haskija

Haski ima jako izražen lovački instinkt, i nikako nije preporučljivo da se drugi ljubimci, naročito sitne životinjice ostavljaju u društvu haskija bez nadzora. Nije mnogo podesan kao pas za čuvanje kuće, prvenstveno zbog toga što je njegovo lajanje prava retkost.

On će uvek radosno dočekati čak i nepoznate osobe jer ima veoma blagu narav. Poznate su njegove osobine da jako voli igre sa decom, popustljiv je prema dečjim nestašlucima, da ne ujeda, i da je jako inteligentan pas.

Dresura i sibirski haski

Haskiji se mogu vrlo uspešno dresirati, ali je poznato da im dresura dosadi posle određenog vremena, jer su oni znatiželjni psi koji ne vole jednolične radnje. Mladog haskija zato najbolje poverite iskusnom dreseru. Sa dresurom treba da se krene u uzrastu od 8 do 10 meseci. Najpre je potrebno savladati vežbe poslušnosti, psa naučiti da šeta pored vlasnika, tempom kao i vlasnik,i da sluša komande – stani, sedi itd.)

U dresuri se koriste metodi nagrade i kazne. Jedino takvim sistemom haski će razviti reflekse kojima ćete moći da upravljate. Vežbe pri dresuri treba da traju oko pola sata i neophodno ih je ponavljati dosta puta kako bi ih haski savladao.

Dimenzije i veličina sibirskog haskija

Težina mužjaka je od 20 do 27 kilograma, a dosežu dužinu od 53 do 60 centimetara. Ženke teže od 16 do 23 kilograma, a mogu biti duge od 51 do 56 centimetara.

Parenje haskija

Ženka haskija obično okoti od 6 do 8 mladunaca. Polna zrelost ženke sa javlja oko devet meseci života,mada se može razviti i znatno ranije. Polni ciklus ženke je period od jednog do drugog teranja, a javlja se 2 puta godišnje. Sastoji se od 4 faze a ženka je plodna u drugoj fazi koja traje drugih devet dana ukupnog cilkusa.

Mužjaci haskija polno sazrevaju u uzrastu od oko šest meseci. Sibirski haski se ne pari pre 14 meseci starosti ali ne pre trećeg teranja.

Karakteristike sibirskog haskija

Ovaj inteligentan, poslušan i mio pas je čist, slabo laje a češće zavija. Mora da bude fizički aktivan jer nije stvoren za život u urbanoj sredini.

Snažne je ali graciozne građe. Lobanja i njuška su mu išarane, uši pravilnog oblika obrasle gustom dlakom.

Oči su kose, braon ili plave boje, živog pogleda. Slabine su mu mišićave a grudni koš snažan i dubok.

Šape imaju dlaku između prstiju i snažne jastučiće, rep mu je savijen u obliku srpa. Dlaka je srednje dužine,meka i gusta sa vunastom poddlakom. Životni vek haskija je od 11 do 13 godina.

Agresivnost i sibirski haski

Najčešće je kod haskija prisutna tzv. dominantna agresija koja je usmerena na pse i na ljude. Krivac za to su strahovi koje je pas razvio dok je bio štene. Zato je važno pažljivo odgajanje sa puo ljubavi kako biste imali ljubaznog i pitomog haskija koji će vas sigurno postati najbolji i najverniji prijatelj.

Cena sibirskog haskija

Štenad sibirskog haskija kod nas se mogu naći po ceni od 60 do 200 evra.

Pogledajte najlepše slike sibirskog haskija iz naše galerije:

sibirski haski1

sibirski haski2

sibirski haski3

sibirski haski4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts