Topljenje sala i gubitak masnih naslaga kod muškaraca

Da bi muškarac izgubio masne naslage sa stomaka, potrebno je da kao i žene, promeni ishranu i uključi uz to obavezno vežbanje. Muškarci najviše vežbaju u teretanama i otvorenim sportskim centrima, gde mogu raditi vežbe snage i kardio program. Kada nabacuju kilograme, muškarci ih obično nabacuju u predelu stomaka i iznad kukova, pa je zato potrebno da se pridržavaju određenog režima, koji će im, uz redovne vežbe, pomoći da dođu do svog cilja.

Ishrana

Mada je meso muška omiljena hrana, ipak, crveno meso ne treba jesti više od jednom nedeljno, a umesto njega poželjno je ubaciti više belog mesa i ribe. Naravno, povrće i voće su obavezno i to najmanje dve procije svežeg povrća i jednu porciju svežeg voća dnevno. Muškarci najčešće greše, kada zbog žurbe, često zastanu da kupe brzu hranu i pića puna ugljenih hidrata. Jedna porcija bele vešalice sa dosta povrća i kisela voda mnogo su bolji izbor od pice i slatkih pića. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno.

gubitak masnih naslaga

Vežbe snage

Da bi oslobodili masti iz tela, neophodno je da radite vežbe snage, zato što one pomažu da mišići ojačaju i da se uvećaju, što će vremenom dovesti do topljenja kalorija. Kada dižete tegove recimo, tri puta nedeljno, to vam topi mast i gradi mišiće. Preko puta mog stana imam teretanu iz koje se čak i nedeljom rano ujutru čuje gromki glas trenera koji širom otvori prozore i uvežbava grupu. Dakle, ono što sam mogla da vidim kod njih, to je da vežbe sa tegovima uključuju obavezno benč, vežbe za biceps (sa jednoručnim tegovima), vežbe sa izbačajem za mišiće nogu, potisak nogama i mrtvo dizanje. Mrtvo dizanje je vežba kojom angažujete veliki broj mišića. Posebno je dobra za mišiće leđa i nogu.

Kardio program

Ovaj program podiže broj otkucaja srca pa samim tim topi kalorije i ubrzava metabolizam. Jedan od najboljih načina da povećate broj otkucaja srca je sprintovanje u intervalima. Ovakav način trčanja istopiće vam više kalorija nego džogiranje. Ako imate neki sportski centar u blizini sa stazom za trčanje, onda ćete ovo sprintovanje bez problema moći da probate.

Primer vežbi

Na stazi za trčanje izmerite razdaljine od 40, 60, 80 i 100 metara.

Prvi šprint uradite na 100 metara, vratite se na početnu poziciju.

Drugi šprint uradite na 80 metara, vratite se na početnu poziciju.

Treći šprint uradite na 60 metara, vratite se na početnu poziciju.

Četvrti šprint uradite na 40 metara, vratite se na početnu poziciju.

Odmorite se jedan minut, pa ponovite sve ispočetka, barem još jedanput. Ovakav kardio program radite najmanje 4 puta nedeljno.

Popijte kafu pre treninga

Prema pisanju “Njujork tajmsa”, kafa je što je to „savršeno legalno piće“ koje vam pomaže da dobijete podsticaj brzine i prepuručuje se sprinterima, maratoncima, biciklistima, veslačima, plivačima.

Topljenje sala

Kofein vam pomaže da vežbate duže i jače i da se osećate manje umornim

Britanci su napravili jednu studiju i došli do zaključka da su mladići koji su pili pića bez šećera sa kofeinom sat vremena pre vežbanja, bili u stanju da vežbaju duži vremenski period, sa više ponavljanja nego kada su pili isti napitak bez kofeina. Posle treninga su se osećali manje umorno, bez obzira što su vežbali duže i napornije.

Kofein može da vam poboljša preciznost

Još jedna nedavna studija utvrdila je sledeće: fudbaleri su posle ispijanja kafe bili u stanju da driblaju, udaraju loptu glavom i šutiraju loptu sa većom preciznošću nego pre nje. Kofein ih je učinio budnijim i poboljšao im motoričke veštine.

Doručak je bitan

Čuveni nutricionista, doktor Oz (njegove emisije prikazuje hrvatska televizija), koji je inače pravio plan ishrane mnogim filmskim zvezdama, kaže da je doručak obavezan, a njegov omiljeni doručak je omlet sa povrćem. Dr Oz omlet pravi od 2 belanca, jednog žumanca i spanaća i paradajza sa jednom kriškom integralnog hleba. Proteini iz belanaca će vam održati nivo šećera u krvi a to će sprečiti napad gladi u toku dana, pa je zbog toga omlet od belanaca jedan od najboljih doručaka koji možete sebi priuštiti.

Omlet od spanaća

Potrebne namirnice:

  • 2 jaja
  • 4 belanaca
  • 1 šoljica kuvanog spanaća
  • 4 chery paradajza
  • ½ kašike maslinovog ulja
  • So, biber

Način pripreme:

Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. Paradajz isecite na četvrtine, pospite maslinovim uljem i stavite na tepsiju i pecite 15 minuta. Kada bude zapečet, začinite ga sa malo soli i bibera.

Za jedan omlet ulupajte 1 celo jaje i 2 belanca. Umutite ih i dodajte so i biber. Zagrejte tiganj pa pecite omlet na laganoj vatri. Kada je na pola gotov, dodajte mu paradajz i spanać, pa preklopite. Po želji, možete dodati 1 kašiku feta sira, pa pecite dok sir ne počne da se topi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts