Kako skinuti stomak posle porodjaja

Saveti kako da dodjete do ravnog stomaka nakon porodjaja

Majčinstvo je posebna uloga u životu mnogih žena. Bilo da ste postali majka prvi, drugi ili treći put, vreme posle porodjaja od vs zahteva mnogo fizičke I mentalne snage. Povratak normalnoj fizičkoj aktivnosti posle rodjenja deteta jeko je važan kako biste povratili neophodnu snagu, ali I vratili svoju prethodnu figuru.

Mnogim mamama je posebno teško da povrate svoj nekada ravan stomak. Budite strpljivi, I uporni, jer I za to ima leka, kao I za oslobadjanje viška kilograma dobijenih dok ste bili u drugom stanju.

Kilaža se u trudnoći  prosečno poveća za oko 15 kilograma. Bez obzira na to da li dojite ili ne, rigorozna dijeta odmah nakon porodjaja je potpuno nepreporučljiva! Potrebno je samo utvrditi ispravan režim ishrane I postepeno uvesti prilagodjene vežbe.

stomak posle porodjaja

Iako ćete kao novopečena mama imati manje vremena za dodatne aktivnosti, savetuje se da se dobro organizujete kako biste pojačali trbušne mišiće I svoj stomak povratili u predjašnje stanje.

Trenažni proces koji se preporučije ne sme biti agresivan I mora se sastojati  iz nekoliko faza koje se nadovezuju jedna na drugu .

Sa vežbama za stomak možete kenuti posle 6 nedelja od porodjaja, ako ste se prirodno porodili, odnosno nakon vremena koje vam odredi vas lekar ako ste se porodili carskim rezom, jer je u tom slučaju oporavak trbušnog zida I mišića usporeniji.

U svakom slučaju, obavezno  uradite kontrolni pregled kod vašeg lekara koji će vam odobriti fizičku aktivnost.

stomak nakon porodjaja

Postepeno pojačavanje vežbi

U početku krenite sa blagim vežbama, ne suviše agresivnim trbušnjacima I to u malim serijama. Onda postepeno povećavajte broj trbušnjaka po seriji, I njihovu jačinu I težinu. Možete potražiti savete u teretani gde ćete vežbati ali mnogo toga možete I sami kod kuće što je jako bitno imajući u vidu da su mame konstantno u problemu sa nedostatkom vremena.

Sigurno ćete se nakon vežbi osećati bolje, što je posebna prednost u postporodjajnim anima za koje znamoi da mogu biti izuzetno psihički naporni. Fizička aktivnost podstiče lučenje endorfina koji vam pomaže da se osećate opušteno I srećno. Osećaj sreće I prijatnosti tako ćete preneti I na atmosferu u domu ali I vašoj bebi. Podizanje energije koja vam je I te kako potrebna posebna je povoljnost uvodjenja vežbi kod mama.

Ishrana

Nikako nemojte misliti da je agresivna iscrpljujuća dijeta pravo rešenje da kao porodilja brzo povratite ravan stomak! Naročito ako dojite, vama su I te kako potrebne hranjljive materije iz hrane koje se ne smete odricati u ovom periodu. Znajte da I sama priroda mnogo čini za vas u ovom periodu jer će I bez dijeta stomak polako početi da se vraća u stanje pribižno onom u kom je bio pre trudnoće. Shvatite da stomak koji je rastao  I širilo vašu kožu devet meseci, ne može nestati preko noći. Potrebno je sigurno nekoliko meseci da se vrati na staro.

Ako dojite, I to će pomoći u smanjenju kilaže jer kalorije odlaze sa majčinim mlekom. U svakom slučaju, morate jesti dovoljno I zdravo, ali gledajte da izbegavate masnu hranu, crveno meso, nepotrebne preslane grickalice, prženu hranu, kalorične soseve… To je sasvim dovoljno za početak.

Vežbe

Napomenuli smo već da sa vežbama treba da počnete kada vam lekar to odobri. Počnite laganim zagrevanjem, šetnjom u prirodi u društvu bebe…  Zatim, za početak je dovoljno da džogirate blagim tempom 15 minuta dnevno. Kada je reč o trbušnjacima, možete početi sa serijama od po 10 trbušnjaka tri puta na dan, pa postepeno povećavati broj I težinu vežbi.

Nemojte se samo fokusirati na stomak. Važno je da odradite vežbe I za ruke I mišiće nogu jer će I one u sveukupnom učinku uticati na smanjenje telesne mase, samim tim I na masnoće oko vašeg stomaka. Radite čučnjeve I podižite one lakše tegove za žene u malim serijama.

Sve u svemu, znajte da je ovo jedinstveni period u vašem životu kada prvo treba da uživate u vašoj bebi I vremenu provedenom sa detetom. Ne opterećujte se kilogramima previše. Ako vodite zdtav način života, jedete puno voća I povrća I unosite dovoljno vode, pritom umereno vežbajući, retultat sigurno stiže.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts