Najbolja mesta za letovanje u Turskoj za sezonu 2015.

Letovanje u Turskoj je nešto što garantuje odličan provod s obzirom da se radi o zemlji sa dugom turističkom tradicijom. Kada tome pridodamo njihovu interesantnu kulturu, hranu, prelepe plaže i razne znamenitosti, i nije čudo što je ovo omiljena destinacija za mnoge turiste iz Srbije.

Već duži niz godina turisti širom Evrope sve više traže u svojim turističkim agencijama aranžmane za letovanje u Turskoj. Ukoliko ste raspoloženi da ove godine odete prvi put na letovanje u Tursku, evo nekoliko dobrih saveta koji vam mogu koristiti.

Najbolja i najlepša mesta za letovanje u Turskoj

Kao primorska zemlja koja je znatno uložila u turizam, Turska ima veliki broj poznatih letovališta. Ovo su neka najlepša mesta, ali naćićete i najpovoljnija i najeftinija letovališta.

Kušadasi – za sobom ima bogatu istoriju koja je ovom gradu dala posebnu lepotu. Svakako najznačajniji istorijski spomenik jeste tvrđava sa Golubijeg ostrva, koja datira još iz petnaestog veka. Ako želite da se prošetate malo i van grada, znajte da se nadomak njega nalazi i grčko ostrvo Samos, a u blizini je i Izmir, treći po veličini grad u Turskoj. Kušadasi izlazi na Egejsko more.

Kušadasi i pogled na Golubije ostrvo
Kušadasi i pogled na Golubije ostrvo

Marmaris – velelepno letovalište pravi je raj za ljubitelje jahti, jer se ovde nalazi i luka. Marmaris vole i oni koji na svom letovanju traže dobar noćni provod. Grad se nalazi na mestu gde se ukrštaju Sredozemno i Egejsko more. Plaže su peščane a cene sasvim pristupačne ukoliko ne možete da zamislite letovanje bez dobrog šopinga. Ljubitelji istorije mogu otići na fakultativni izlet u Efes, ali i mnoga druga mesta.

Usidrene jahte u Marmarisu
Usidrene jahte u Marmarisu

Sarimsakli – kada kažemo najbolja mesta za letovanje u Turskoj, mnogi prvo pomisle na Sarimsakli. Ovo je najpoznatije letovalište koje severna Turska može da vam ponudi. Ujedno ovo je jedno od turskih letovališta koja su najbliža Srbiji. Rado ga biraju i ljudi koji imaju zdravstvenih problema, zbog borove šume koja je u blizini, ali i činjenice da je Sarimsakli jedna od najpoznatijih vazdušnih banja u Evropi. I sa ove destinacije možete ,,skoknuti“ do Grčke i to do ostrva Lezbos, koje se nalazi u blizini.

Sarimsakli je poznat i kao vazhušna banja.
Sarimsakli je poznat i kao vazhušna banja.

Bodrum – u pitanju je letovalište koje vole ljubitelji noćnog provoda. Bodrum mnogi znaju kao turski ,,Sen Trope“. Ono što u Bodrumu posebno ostavlja posetioce bez daha jeste arhitektura, čuveni bodrumski stil koji čine kuće obojene u belo, sa najviše dva sprata. Ako želite nezaboravno letovanje u Turskoj, odaberite Bodrum.

Bodrum za sve ljubitelje noćnog provoda
Bodrum za sve ljubitelje noćnog provoda

Antalija – grad je smešten na obali Sredozemnog mora, znači na jugu Turske. Dobio je ime po kralju koji ga je i osnovao. Antalija ima dva dela. Prvi je neka vrsta starog grada, gde se nalazi i luka, a drugi je moderniji, sa bulevarima i tržnim centrima. Po noćnom životu, ni Antalija kao veliki grad ne zaostaje za poznatim turskim letovalištima. Između dve najpoznatije plaže nalazi se velelepni vodopad reke Duden, koja se ovim vodopadom spušta i uliva u Sredozemno more. Sve ovo učiniće nezaboravnim vaše letovanje u Turskoj.

Vodopad Duden u Antaliji
Vodopad Duden u Antaliji

Fetije – osim što je popularna turistička destinacija, Fetije je ujedno i poznat trgovački centar. Pored brojnih arheoloških lokaliteta, grad nudi i prelepe peščane plaže, planinske pejzaže i četinarske šume. Za ljubitelje paraglajdinga, tu je planina Baba. Ovaj gradić sa obale Mediterana u najtoplijim mesecima ima temperaturu od nekih trideset pet stepeni celzijusa, zahvaljujući vetrovima koji duvaju sa obližnjih planina i koji osvežavaju. Oni koji vole prirodu mogu posetiti Dolinu leptira.

Fetija - pogled na plažu iz vazduha
Fetija – pogled na plažu iz vazduha

Alanja – jedno od najlepših letovališta u Turskoj. Nalazi se između Sredozemnog mora i planine Taurus. Grad ima impozantnu istoriju, osnovan je još u četvrtom veku a osnovali su ga Turci Seldžuci. Poznate lokacije u gradu su Crvena kula, pećina Dalmataš, Kizlar i pećina ljubavnika. I ljubitelji turske kulture koji ne žele da odu iz zemlje bez nekog dobrog suvenira, mogu uživati u brojnim radionicama i prodavnicama, koje se nalaze duž obale grada.

Alanja je puna istorijskih znamenitosti
Alanja je puna istorijskih znamenitosti

Kemer – nalazi se nedaleko od Antalije. Preporučuje se fakultativni izlet do planine Tahtali i njegovog najvećeg vrha, do kojeg se dolazi žičarom. Sa ove lokacije pruža se pogled na planinu Taurus koji oduzima dah, jer je taj deo planine pod snegom, maltene, preko cele godine.

Kemer - urbano tursko letovalište
Kemer – urbano tursko letovalište

Belek – ono po čemu je ovo letovalište poznato jesu popularni golf tereni, koji će obradovati sve ljubitelje ovog sporta, bilo da se njime bave profesionalno ili amaterski. Aerodrom se nalazi na svega četrdeset kilometara, ako dolazite avionom i ne volite duga putovanja autobusom ili kolima.

Osim peščanih plaža, Belek nudi svojim turistima i korišćenje golf terena.
Osim peščanih plaža, Belek nudi svojim turistima i korišćenje golf terena.

Koliko košta letovanje u Turskoj?

Cena letovanja u Turskoj varira. U zavisnosti od agencije, perioda u kojem letujete, lokaliteta, hotela i slično, naćićete i pristojne cene ali i aranžmane sa astronomskim ciframa. S obzirom da Turska i nije baš blizu, veliki procenat od cene aranžmana odlazi na avionsku kartu i aerodromske takse. Putovanje autobusom je jeftinije, ali naravno duže a za neke i neudobnije. Očekujte preko dvadeset sati vožnje.

Kada je reč o najeftinijim i najpovoljnijim aranžmanima, na početku i na kraju sezone, možete platiti letovanje u Turskoj za nekih dvesta eura, sa autobuskim prevozom, u delu zemlje koji je bliži Srbiji. Ova cena, je priznaćete prihvatljiva i u nju ulazi i prevoz i osiguranje. Naravno to podrazumeva skroman, ali pristojan hotel, dug put autobusom, zadržavanja na granici….

Ukoliko spadate u grupu turista koji vole luksuznija putovanja i radije bi letovali na jugu Turske, spremite se da odvojite u proseku petsto, šesto evra. Toliko se od prilike kreće cena aranžmana na jugu Turske, sa avionskim prevozom, kao i autobuskim prevozom od aerodroma do hotela.

Turska nudi letovanja za svačiji džep
Turska nudi letovanja za svačiji džep

Ono što je dobro u vezi letovanja u Turskoj jeste da u većini tursitičkih agencija deca imaju popust ili ne plaćaju određene troškove, ali zato ako na letovanje idete sami, aranžman možete platiti i nekoliko desetina eura skuplje.

Naravno ovo su sve osnovni troškovi koje plaćate – hotel, prevoz, eventualno osiguranje. Dodatni trošak i veća cena je ako zaželite pun pansion, s obzirom da većina agencija nudi polupansion.
Dalje, tu su još cene fakultativnih izleta i individualnih troškova, pa ako na letovanje idete sami, potrebno je još nekih dvesta pedeset eura za troškove. Ako na letovanje u Tursku idete porodično, onda, naravno, još više.

Saveti i utisci drugih turista

S obzirom da je u pitanju zemlja koja je konzervativnija od nekih drugih primorskih zemalja poput Hrvatske, Crne Gore, Italije, Grčke i slično, postoje neke određene stvari koje treba da znate pre nego što odete na letovanje u Tursku. Na većinu će vas verovatno upozoriti turistički vodič, koji će vam dati dodatne savete, ali i preneti neka svoja iskustva i iskustva prethodnih posetilaca.

Na letovanju u Turskoj nije poželjno ručati u restoranu u kupaćem kostimu, a negde će čak i insistirati da muškarci nose duge pantalone.

Nemojte se iznenaditi ako vam u hotelu zatraže da im ostavite depozit. U slučaju da ništa ne oštetite u hotelu i ispoštujete svoje domaćine, taj depozit će vam se na kraju letovanja vratiti.
Nacionalna valuta u Turskoj je lira.

turska letovanje utisci i saveti
Što se tiče korišćenja ležaljki i suncobrana, u Turskoj možete, baš kao i u Grčkoj, koristiti besplatno ležaljke i suncobran u kafićima na plaži, ako poručite nešto za piće. Razlika je u tome što je u Grčkoj dovoljno da ceo dan pijete jednu kafu od četiri eura, dok u Turskoj možete očekivati da će konobar non stop prilaziti i tražiti vam da naručite još nešto ako primeti da ste piće već odavno popili. Neće vas ni tolerisati ako primete da ste poneli sok ili vodu sa sobom, umesto da naručite.

Što se tiče cena izlazaka na letovanju u Turskoj, ne očekujte nešto povoljno, s obzirom da idete u turističko mesto, što je i logično, ali i nije da tokom letovanja nećete moći da priuštite bar dva izlaska u neku diskoteku. Neki klubovi čak i prave akcije, na primer za jedan kupljeni koktel dobijete dva, itd…

Preporučuje se da kupujete flaširanu vodu.

Turisti koji su letovali ovde, iz iskustva preporučuju da se slobodno cenjkate pri kupovini, pogotovo kada posećujete suvenirnice.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts