Bekunis čaj za mršavljenje i bolju probavu

Bekunis čaj je biljni lek sa višestrukim dejstvom, a prvenstveno je kontaktni laksativ.Nabavlja se u apotekama i prodavnicama zdrave hrane bez recepta. Pakovan je u staklenoj flašici zajedno sa doznom kašičicom i uputstvom za upotrebu. Osnovno pakovanje sadrži 17,6 grama instant čaja. Ima više proizvodjača ovog čaja, a na našem tržištu je prisutan Bekunis čiji je proizvodjač farmaceutska kompanija Avtavis, Leskovac.

Sastav Bekunis čaja

Aktivna supstanca u ovom čaju , odakle potiče njegova lekovitost, je plod aleksandrijske i tinevelijske sene u vidu  suvog vodenog ekstrakta instant biljnog čaja, tako da 100 grama ovog čaja sadrži  od 30,8 do 51,3g suvog vodenog ekstrakta ploda aleksandrijske i tinevelijske sene. Pomoćne supstance su želatin i maltodekstrin.

bekunis_caj

Upotreba i priprema čaja Bekunis

Jedna doza čaja koja je ravna jednoj doznoj kašičici čaja, stavi se u čašu hladne ili mlake vode i promeša. Preporučuje se da se pije pre odlaska na spavanje. Tako će  uslediti njegovo delovanje tokom noći koje će podstaći probavu, čime će se najverovatnije eliminisati zatvor.

Biljni čaj Bekunis prvenstveno je namenjen  za kratkotrajnu primenu kod povremene opstipacije to jest zatvora.

O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom!

Doziranje čaja je jednom dnevno, a trajanje terapije je maksimum 7 dana. Posle isteka ovog perioda, javite se lekaru, posebno ako simptomi opstipacije nisu prestali.

Nemački proizvodjač nudi Bekunis čaj u pakovanju od 80 grama. Takodje sadrži ekstrakt plodova i lista sene u razmeri 75 prema 25.

Kontraindikacije i mere opreza

Bekunis biljni čaj se ne sme koristiti kod prepleta creva (ileusa), ulceroznog kolitisa ili apendikitisa, zatim kod bolova u stomaku  nepoznatog uzroka, u slučaju teške  dehidracije s poremećajem ravnoteže sadržaja vode i elektrolita u organizmu i nije preporučljiv za decu mladju od 12 godina. Posebna opreznost kod pravilne upotrebe u propisanim dozama, ne postoje.

Uzimanje Bekunis čaja sa drugim lekovima

U slučaju dugotrajne upotrebe pojačava se učinak srčanih glikozida pa je moguć  uticaj na delovanje lekova  antiaritmika. Istovremenom upotrebom lekova kao što su  tiazidi, adrenalnokortikoidni steroidi i koren likviricije, može doći do smanjenja koncentracije kalijuma u krvi.

Bekunis u trudnoći i dojenje

Trudnoća: Tokom prva tri meseca trudnoće Bekunis biljni čaj može se upotrebljavati isključivo posle  savetovanja sa lekarom.

Napomena: Male količine razgradnih produkata plodova sene, koji imaju laksativno dejstvo, poput reina, mogu preći u majčino mleko ipak kod dojene dece, nije primećeno laksativno dejstvo ovim putem. Uticaji čaja na rukovanje motornim vozilima i mašinama nije zabeleženo.

Kako se čuva čaj Bekunis?

Bekunis čaj je potrebno čuvati na suvom mestu, van dohvata i vidokruga dece.Posle  prvog otvaranja bočice,  Bekunis čaj je upotrebljiv 6 meseci. Kada istekne ovaj period, čaj se ne sme koristiti kao ni nakon isteka roka trajanja koji je označen na pakovanju.

Uzimanje većih doza od preporučene

Kod akutne intoksikacije laksativima kao što je Bekunis čaj, obično se dešava jaka dijareja, dehidratacija, udružena sa probavnim smetnjama i gubitkom elektrolita. Ovakvo stanje može da  dovede do bolnih mišićnih grčeva usled umanjene koncentracije kalijuma. U slučaju da od efekata prevladavaju grčevi i nadutost,  moguća je simulacija kliničke slike akutnog abdomena. Za hronično korišćenje laksativa karakteristična je takodje hipokalijemija i  iscrpljenost. Mere koje će ublažiti ovo stanje obično su rehidratacija i uspostavljanje ravnoteže vode i elektrolita.

Neželjeni efekti

Ako primetite grčeve u  probavnom sistemu, morate smanjiti dozu čaja jer mogu da uslede gubici kalijuma, soli i vode.  Mogu se desiti i albuminurija i hematurija kao i lažno krvarenje iz creva, što inače jesu  bezopasne pojave koje uglanvom  nestaju posle prestanka upotrebe Bekunis biljnog čaja.

Gubitak kalijuma može biti uzrok smetnji funkcije srca i mišićne slabosti, naročito ako se u isto vreme upotrebljavaju srčani glikozidi, diuretici i adrenalnih kortikosteroidi. U slučaju bilo kakvih neželjenih efekata, neophodno je odmah obavestiti lekara ili farmaceuta.

Bekunis se može naći i u vidu dražeja. Podstiče  izbacivanje toksina koji su izazivači umora i  loše utoču na zdravlje. Dražeje su presvučene opnom koja je otporna na želučani sok,pa  tako počinju da deluju tek u crevima. Na taj se način se štite želudac, jetra i krvni sistem.

Poznata su iskustva kako neke osobeBekunis čaj koriste za mršavljenje, što nije preporučljivo. Bekunis čaj za mršavljenje, može imati male efekte jer će zaustaviti opstipaciju, ali pošto sme da se koristi svega nedelju dana, dugotrajni efekti po pitanju skidanja neželjenih kilograma će izostati.

U zavisnosti  od individualnih potreba i navika, na raspolaganju su  razne druge mogućnosti za mršavljenje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts