Ovčije boginje kod dece

Ovčije boginje

Varičela, odnosno u narodu poznate kao ovčije boginje, su kapljična, veoma zarazna bolest koju izaziva virus iz porodice herpesa (varičela zoster). Osnovna karakteristika bolesti, odnosno prvi simptomi, su vezikulozne ospe na koži i sluzokoži i svrab.

Ovčije boginje kod dece se uobičajeno javljaju u mlađem dobu, najčešće između druge i osme godine života. Deca do starosti od šest meseci su zaštićena transplacetarno prenetim antitelima majke, ali samo ako je ona preležala bolest. Novorođenče može da oboli ako je majka dobila ove boginje neposredno pre porođaja. U tim okolnostima zapravo nije bilo dovoljno vremena za stvaranje antitela koja bi putem placente stigla do bebe i zaštitila je. Odrasle osobe takodje mogu da obole od boginja u slučaju da ovu bolest nisi preležali kao deca, i u tim slučajevima bolest je ozbiljnijeg karaktera.

varicela

Kako se prenose ovčije boginje

Varičela se lako prenosi, kapljičnim putem (kašalj na primer), zbog čega se najčešće javlja u kolektivima, odnosno vrtićima. Moguće je i da se prenese  putem treće osobe koja je bila u kontaktu sa obolelim i to oko 15 minuta od kontakta.

Kada su zarazne ovčije boginje

Oboleli od boginja  je zarazan dva dana pre izbijanja ospe pa sve do poslednjeg sasušivanja vezikula na koži. Inače, virus varičeledolazi do ganglija tokom infekcije a tu ostaje u mirnom stanju ceo život.

U slučaju da se desi ozbiljniji pad imuniteta, kod takvih osoba, ovaj virus se aktivira tako što se manifestuje herpes zosterom, odnosno promenama na koži.

Tok bolesti

Ovčije boginje su uglavnom blago oboljenje i traje od dve do tri sedmice. Vreme inkubacije (period od trenutka kada dođemo u kontakt sa virusom do manifestacije bolesti) je od 10-20 dana.

U početku bolesti, javljaju se visoka telesna temperatura, odredjeni periodi bolesti mogu biti i bez temperature, zatim malaksalost, glavobolja

Kod manje dece, prvi znak bolesti je najčešće osip. Ove promene na koži se najpre pojave  na trupu, potom se šire na vrat, glavu i na kraju se javljaju na ekstremitetima. Ospe se javljaju takodje u naletima, a izbijanje ospe obično traje oko 5 dana.

Dijagnozu bolesti je jednostavno utvrditi po osnovi anamneze i specifičnih kožnih promena. U krvnoj slici može se detektovati leukopenija sa limfocitozom.

Varičela i komplikacije

Varičela se može zakomplikovati dodatnom bakterijskom infekcijom. Na primer, ako  se upala pluća javi na početku bolesti, onda je ona uzrokovana  virusom varičele, ali ako se javi kasnije, to znači da je upala pluća  posledica druge bakterijske infekcije.

U slučaju da se ovčije boginje jave kod trudnica koje su u ranoj trudnoći, moguće su određene posledice kao što su kongenitalne malformacije ploda.

Lečenje

Varičela kao bolest traži izolaciju pacijenta (neka vaše dete zaboravi na izlazak napolje), zatim  ležanje i mirovanje dok konkretna terapija uglavnom nije neophodna. Ako ste planirali neko porodično putovanje ili odlazak na more, trebalo bi da ga odložite jer u stanju oslabljenog imuniteta, vašem detetu je potreban mir i odmor.

Kod neke dece će možda biti potrebno korišćenje lekova snižavanje telesne temperature , kao što je sirup Paracetamol .Tokom bolesti,  roditelji moraju da više vode računa o održavanju higijene deteta.

To je naročito bitno iako u našem narodu prevadava mišljenje da dete koje ima boginje treba da potpuno izbegava kupanje.

Ovaj stav  potpuno pogrešan jer izbegavanje kupanja uzrokuje  svrab i češanje koji mogu da dovedu do nekih superinfekcija, odnosno promena na koži koje mogu ostaviti  ružne ožiljke.

Lekarski savet je da se dete svakog dana kupa u mlakoj vodi sa slabim rastvorom hipermangana a nakon toga da se pažljivo briše tapkanjem mekom tkaninom da bi se  izbeglo  pucanje vezikula. Kožu deteta treba svakog dana posipati sterilnim talkom ili posebnim prahom koji će Vam preporučiti pedijatar i koji će smanjiti svrab i isušivati vezikule.

Prevencija ovčijih boginja

Pored izolacije bolesnika jer je bolest izuzetno lako prenosiva,  postoji i efikasna i bezbedna vakcina za ovčije boginje koja se više od decenije uspešno primenjuje u SAD.

Odnedavno se daje zajedno sa vakcinom za male boginje, rubeole i zauške. U našoj zemlji, ove vakcine još nema a inače je veoma skupa.

Oporavak

Polse preležane bolesti, najmanje jednu sedmicu nemojte slati svoje dete u kolektiv bilo kakve vrste. Ne zbog toga što je zarazno, jer nije, nego zbog toga što treba da ga zaštitite od drugih potencijalnih virusnih infekcija koje vladaju kod druge dece. Ova mera predostrožnosti je vrlo važna jer su ovčije boginje, za vreme bolesti, značajno smanjile imunitet Vašeg mališana. U tom periodu treba da je prilagodjena i ishrana, bogata vitaminama, svežim voćem i povrćem, svim vrstama mesa, mahunarkama…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts