Zašto se javljaju mučnine u trudnoći i kako ih ublažiti

Jutarnje mučnine u trudnoći

Mučnine u trudnoći praćenje povraćanjem ili bez povraćanja, karakteristične su u prvim mesecima trudnoće i mogu i te kako da utiču na celokupno stanje žene koja je u drugom stanju.

Kada počinju a kada prestaju trudničke mučnine?

Kada se javljaju jutarnje mučnine?

Mučnine se obično jave odmah pošto ostanete u drugom stanju, već u drugoj ili trećoj nedelji trudnoće. Kod nekih trudnica – mučnina nema uopšte, dok je kod drugih ovo stanje u rasponu od onog blagog, pa do drastičnog i jako učestalog povraćanja.

Do kada traje trudnička mučnina?

Obično prestaje sa krajem prvog tromesečja ali nekada se produži i kroz drugo tromesečje. Vrlo retko mučnine traju tokom cele trudnoće . Važno je da ako su mučnine konstantno praćene povraćanjem, potražite savet lekara, jer možete postati iscrpljeni. Možda će Vam onda preporučiti infuziju i vitamine. U slučaju da povraćate više od četiri do pet puta dnevno, ne unosite hranu ni vodu i gubite na težini , ovo može biti opasno, pa javite vašem lekaru, koji će proceniti da li je potrebno da budete primljeni u bolnicu.

mucnina trudnoca1

Zašto imamo mučninu u trudnoći?

Iako se smatra da se ovaj problem javlja ujutru, trudnice znaju da to nije baš tačno, jer se dešava da im je muka tokom celog dana.Razlozi zbog kojih osećamo mučninu u trudnoći još nisu do kraja medicinski objašnjeni, a uglavnom se pripisuju novoj ravnoteži hormona u telu žene. Važno je ne paničiti, jer je mučnina u trudnoći potpuno normalna pojava.

Postoji više metoda kako se rešiti ove nimalo prijatne pojave koju je iskusila skoro svaka trudnica.

Odgovarajuća ishrana, opušten način života, redovno odmaranje i još neke metode mogu i te kako pomoći.

Šta pomaže kada imate trudničke mučnine? Hrana, čajevi i korisni saveti protiv mučnine.

Hrana protiv mučnine – Preporuka je da jedete manje obroke više puta dnevno, najbolje na 2 do 3 sata. Nizak nivo šećera u krvi i glad mogu i te kako uzrokovati mučninu i nagon na povraćanje.Tečnost pijte u manjim gutljajima tokom celog dana , jedite voće sa visokim sadržajem vode, a od čajeva protiv mučnine preporučuje se čaj od metvice. Može Vam pomoći i gazirana mineralna voda , ali ne preterujte sa količinama.

Potrudite se da izbegavate dosta začinjenu i masnu hranu, a posebno onu sa jakim aromama. Jedite ranije hladne namirnice jer je poznato da mirisi tople hrane mogu biti nadražujući. Konzumirajte ono što Vam prija i što Vam organizam traži. Ako postoji mogućnost, kuvanje prepustite nekom od ukućana.

mucnina trudnoca2

Kad osetite mučninu, probajte da je ublažite krekerima, tostom ili suvim keksom, koje treba da pojedete odmah kad se probudite, a oko 15 minuta pre ustajanja. Preporučljiva je hrana bogata belančevinama i ugljenim hidratima. Takodje, ako Vam prija, sišite kriške limuna. Izbegavajte alkohol i cigarete, a kafu i čaj pijte najviše 2 do tri šoljice dnevno.

Narodni lek koji je preporuljiv u borbi sa jutarnjim mučninama je djumbir.Probajte čaj od đumbira, keks s đumbirom ili dodatke ishrani s đumbirom. Ako uzimate kapsule djumbira, budite oprezni i ne uzimajte više od 1 g na dan.

Problem možete da pokušate da rešite i čajem od nane koja olakšava varenje. Možda Vam mogu pomoći pilates ili joga za trudnice. Možete se odlučiti i za prirodne izvore vitamina B, pa zato jedite banane, smeđi pirinač, ribu i badem.

Akupunktura, akupresura , aromaterapija i homeopatski preparati mogu takodje da pomognu, ali se pre odluke šta ćete od ovoga primeniti, konsultujte sa lekarom.

Vitamini

Uzimanje vitamina B6 može dosta da pomogne i ovi preparati otvaraju apetit, ali se obavezno pre uzimanja bilo kojih tableta konsultujte sa lekarom.

Odmor

Obezbedite sebi dovoljno vremena za odmor, izbegavajte stres i žurbu. Budite što više na svežem vazduhu i često provetravajte prostorije, koje nikako ne treba da budu previše tople jer to može da podstakne mučninu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts