Pojačan vaginalni sekret i infekcije u trudnoći

Trudnoća je period kada u telu žene dolazi do mnogih promena, pa nije ni čudo što se taj period naziva drugo stanje. Odjednom osećate promene u varenju, spavanju, fizičke izmene na telu….što je potpuno normalno.

Usled hormonskih procesa koji su neumitni u trudnoći dolazi do mnogih promena. U ovom periodu znajte da ćete biti osetljiviji na infekcije genitalnih organa. Zato i ne čudi što se mnoge trudnice žale na pojačan sekret, svrab i peckanje u trudnoći.

Obično je jači sekret tokom trudnoće uobičajen i nije razlog za paniku. Vaš ginekolog koji prati trudnoću, daće vam vaginalete koje su bezbedne za košišćenje tokom trudnoće. Nikada na svoju ruku ne kupujte i ne koristite vaginalete dok ste u drugom stanju.

Kako se leči poremećaj vaginalnog sekreta

Ako vas vaš lekar uputi na laboratorijsku analizu vaginalnog brisa, utvrdiće se pravi uzrok što će omogućiti adekvatno lečenje.

Dok je sekret bezbojan i bez neprijatnog mirisa, obično nema potrebe za komplikovanim lečenjem. Ali ako postane grudvičast i gust i neprijatnog mirisa, verovatno ćete morati sebi da pomognete, opet terapijom koju će propisati vaš lekar.

Postoje mnogi biljni čajevi koji se koriste za vaginalno ispiranje irigatorom kao što su kadulja ili kantarion, ali u trudnoći mnogi čajevi za ovu namenu ne smeju da se koriste, zato pažljivo!

vaginalni sekret

Kako prepoznati infekcije

Vaginalni sekret je kod žena uvek prisutan, pa i u trudnoći kada je normalno da bude jači, i uglavnom je sličan onom kakav veliki broj žena ima pred menstruaciju. Sa bliženjem porođaja, vaginalni sekret se pojačava i može biti prilično obilan. Njegova uloga je čišćenje vagine i sprečavanje prodora infekcija ka unutrašnjim polnim organima. Pojačan vaginalni sekret, kao i promena njegovog izgleda (svetlo braon, žute boje, bele boje, beličast, bezbojan, vodeni sekret ) može biti znak nekog poremećaja, koji će verovatno zahtevati lečenje.

Šta je uzrok poremećaja vaginalnog sekreta?

Stepen čistoće vaginalnog sekreta može biti poremećen zbog brojnih razloga. Treću grupu uzrokuju mikroorganizmi zatim neadekvatna higijena, vaginalno ispiranje, ali i smanjen broj zaštitnih bakterija (Lactobacilli). Četvrta grupa se prenosi seksualnim putem, a peta grupa, osim seksualnog kontakta, može se preneti i putem nečistih predmeta za higijenu, pa i kupanjem u prljavom bazenu. Šesta grupa nastaje najviše zbog pada imuniteta i upotrebom antibiotika. Pošto je za trudnoću je karakterističan pad takozvanog celularnog imuniteta, šesta grupa se relativno često javlja.

Kako vaginalni sekret utiče na trudnoću?

Da bi se predupredile komplikacije preporuka je je da svaka žena pre planirane trudnoće ode kod svog ginekologa i da u sklopu redovnih ginekoloških pregleda proveri grupu vaginalnog sekreta. Ako je reč o nekom od patoloških nalaza – a to su sve grupe osim prve i druge, potrebno je lečenje. Posledice po trudnoću mogu biti pobačaj, prevremeni porođaj, intrauterina ili infekcija ploda kroz prolazak bebe kroz porođajni kanal,a sve u zavisnosti od uzroka.

Na primer, bakterijska vaginoza smatra se bitnim faktorom u nastanku cervikalne inkompetencije a to je zapravo spontano skraćenje i otvaranje grlića materice, zatim prsnuća vodenjaka ili se desi zapaljenje plodovih ovojaka.

U slučaju gonokokne infekcije, osim drugih komplikacija, koje se javljaju zbog bakterijske vaginoze i vode prevremenom porođaju, moguća je i infekcija novorođenčeta. Trihomonas vaginalis je isto jedan od mogućih uzročnika prevremenog porođaja.

Kakva je terapija

Za treću grupu se najčeđće propisuje lokalna terapija vaginalnim tabletama sa širokim spektrom dejstva, ali je najbolje u tom slučaju uraditi vaginalni i cervikalni bris, ali i proveru na bakterijsku vaginozu. Posle dobijanja rezultata brisa, terapija će biti određena naosnovu antibiograma. U terapiji četvrte grupe, što je zapravo gonoreja, koriste se cefalosporini i penicilini. Šesta grupa, koja je relativno česta u trudnoći, leči se lokalnim preparatima, vaginaletama ili kremama kao što su ketokonazol, mikonazol i nistatin.

Četvrta i peta grupa zahtevaju lečenje oba partnera! Važno je da nikada, a naročito u trudnoći, ne postavljate sami sebi dijagnozu, čak ni kada je reč o vaginalnoj infekciji sa kojom ste ranije možda već imali posla. Obavezan je odlazak vašem ginekologu, koji će odabrati odgovarajuću terapiju i odrediti vreme trudnoće u kojem ona može biti primenjena.

Da li infekcija može da se prenese na bebu?

Infekcija u trudnoći može da bude uzrok infekcije ploda,a to se uglavnom manifestuje posle porodjaja i to na razne načine – tu su infekcije oka i pneumonija, odnosno upale pluća, dok je teži oblik- sepsa novorođenčeta. Infekcija može da se prenese na bebu još tokom trudnoće – ako je infekcija uzrokovana bakterijama, to se dešava ushodnim putem iz vagine, preko grlića materice , preko plodovih ovojaka i, na kraju, kroz prolazak bebe kroz porođajni put, odnosno pri samom porođaja, ako majka ima neku od patoloških grupa vaginalnog sekreta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts