Izbor stone lampe za dečiji radni sto

Sredjujete dečju sobu, jer je vaš mališan konačno krenuo u školu i predstoje mu periodi učenja i pisanja domaćih zadataka. Da biste vašem detetu omogućili što prijatnije mesto za čitanje i učenje, potrudite se da napravite poseban kutak za učenje što podrazumeva adekvatni radni sto, najbolje pored prozora jer je ipak prirodno dnevno svetlo najzdravije za oči, naročito za čitanje. Obezbedite i udobnu stolicu i to je to.

Pažljivo birajte

Medjutim, za učenje u večernjim satima, napravite pažljiv izbor stone lampe. Na našem tržištu može se naći veliki izbor kada su u pitanju dečije lampe, ali ne dajte da vas povede njihov lep izgled, bitniji je kvalitet. Za decu je najvažnije obezbediti lampu koja neće iritirati njihove oči i koja neće negativno uticati na vid. Ma koliko bile moderne, ne znači i da će prijati vašem mališanu, ako su sa neprirodnim svetlom, prejake, ili ako su u pitanju lampe u boji.

Slatke ljupke lampe su jednostavan način da unesete svetlost i ulepšate dekor sobe vašeg deteta. Mogu biti različitog dizajna, oblika i veličina pa u isto vreme izgledaju moderno i zabavno. Jednoj dobro sredjenoj dečjoj sobi treba najpre glavno svetlo koje dobro osvetljava prostoriju, ali potrebna je i dodatna nežna svetlost lampe, kako bi dete moglo da se opusti.

lampe za decu1

Drvene, keramičke, staklene…

Stone lampe služe da osvetle prostor, da za vreme tmurnih dana, unesu vedrinu u naš prostor i učine ga malo veselijim. Dizajneri su vrlo maštoviti pa na tržištu možete naći široku ponudu fantastičnih i neobičnih dečijih lampi, koje osim što služe za osvetljenje, lepo deluju i kao dekorativni element, naročito ako su sa led diodama, ili od keramike. Najlepše će ipak biti sa zajedno sa svojim detetom izaberete lapmu po njegovom ukusu.

lampe za decu2

Funcionalnost stone lampe bitnija je od lepote i dizajna

Lampe mogu biti i od stakla, metala, plastike drveta… Mogu da daju svetlost u drugoj boji od uobičajene i klasične belo-žute . Izbor je stvar ukusa i zavisi od toga kakvu atmosferu hoćete da postignete u prostoru. Dečije stone lampe raznih oblika, birajte tako da budu primerene deci. Mede, mesec, junak iz crtaća…. sve to daje mogućnost lepe   dekoracije, ali važnija im je uloga da deci osvetle sobu tokom noći ili kasnije zavreme učenja.

Lampe nam mogu poslužiti da damo akcenat na neki deo prostora koji hoćemo da naglasimo, a to može da bude neka omiljena dečja slika ili figura, koja će zahvaljući svetlosti lampe biti jače istaknuta. Izvor svetlosti na lampama koji može da se reguliše posebnim regulatorima, je odličan izbor jer tako dete može jačinu svetla da prilagodi sebi, i svojim trenutnim potrebama.

lampe za decu3

Sigurnost stone lampe

Sigurnost i bezbednost su vrlo bitni elementi o kojia morate razmišljati prilikom odabira i kupovine rasvete za dečju sobu. Naravno da rasveta mora jasno da osvetljava prostor da bi se u njemu sve dobro videlo, ali je važno i da bude van domašaja dečjih ruku, naročito ako su decajop mala. Ako kupujete stonu lampu, kupujte onu koju možete zaštititi tako da je deca ne mogu lako dohvatiti.

Tematske lampe

Mališani prosto obožavaju kada im je soba tematski uređena, pa tako da osim posteljina, zavesa i tepiha birajte i stonelampe koje će se slagati sa kompletnim enterijerom. Izaberite lampu ukrašenu likovima iz crtaća, superherojima, životinjama ili nečim drugim što znate davaše dete voli.

Osim stonih i podne lampe su odlične za isticanje određenih delova dečje sobe, a njimaje moguće urediti i dečiji kutak za čitanje i učenje.

Ove lampe odlično osvetljavaju prostor što je važno zadomaće zadatke, ali daju i opuštenije meko svetlo po potrebi, kada dođe vreme za opuštanje i odlazak na spavanje.

lampe za decu4

Stone lampe naobičnih oblika

Lampe neobičnih oblika nisu više retke kao nekada, pa su i oblici u kojima se izradjuju sve više iznenadjujući. Velike, srednje, minijaturne, lampe u boji, lampe u obliku životinja, princeza, cvetova… izbor je preveliki pa je nekada teško napraviti izbor.

Možete i kombinovati na primer nekoliko mini lampi u obliku pečurki na drvenom panju, zatim ima lampi koje prividno rade na vodu, tu su i interesantni abažuri sa neobičnim printom, sijalice sa držačima i na nogarama, komoda u obliku mesecakoji svetli, dinosaurus lampe za sto, lutka kojasvetli…

Osim osvetljavanja prostora dečje sobe, lampe upotpunjuju ambijent, mogu dosta da ga ulepšaju kao i da pokažu Vašu kreativnost i kreativnost i maštu vašeg mališana. Dobro izabrane lampe pokazuju i vaš razvijen osećaj za detalje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts