|

Do elegantnog garderobera u 7 koraka

Tragate za ličnim stilom odevanja i želite da u svakoj prilici zablistate? Elegancija odavno nije osobina koja se povezuje samo sa bogatima i slavnima. Ali kako da vaš garderober postane ogledalo stila i glamura, a da vi izgledate uvek lepo i otmeno? Pripremili smo sedam jednostavnih koraka koji će vam u tome pomoći. Pročitajte!

Potražite modnu inspiraciju

Šta je to što jednu ženu čini elegantnom? Nije dovoljno da vam se neki komad garderobe dopadne, potrebno je da ga nosite sa gracioznošću. Prema tome, istančan modni ukus gradi se zajedno sa načinom na koji se odeća nosi. Elegancija je bezvremena kategorija na koju smena modnih trendova ne utiče. Ulaganjem u klasične odevne komade koji vrede bićete na korak bliže garderoberu kakav oduvek zamišljate.

Ako niste sigurni na koji način da izrazite svoju lepotu i prirodnu gracioznost potražite inspiraciju u odevnom stilu najelegantnijih žena u istoriji. Džeki Kenedi, Grejs Keli, Odri Hepbern i Koko Šanel samo su neki od sjajnih primera vrhunske otmenosti. Da biste ste lakše došli do ličnog izraza, napravite tablu stila na Pinterestu i zapratite table sa sličnom modnom estetikom. Unapredite i obogatite svoj garderober komadima stranih i domaćih kreatora. Postoje robne marke, kao što je Extreme Intimo brend koje uporedo sa prefinjenim krojevima razvijaju udobne modele od prirodnih i prijatnih materijala. Na taj način, bez obzira na priliku, vreme i mesto, i vi možete biti otmeno odevena žena koja zrači gracioznošću.

Procenite svoje potrebe

Ukoliko želite da postanete (i ostanete) elegantna žena, morate zaboraviti na univerzalan pristup u odevanju. Jednostavno je: morate biti fleksibilni prilikom odabira odeće, te pronaći konkretne modele koji će doprineti vašem sofisticiranom izgledu. Na koji način ćete ovo postići?

Najpre, procenite svoje potrebe kroz životni stil. Na papiru zapišite odgovore na sledeća pitanja: Čime se bavite svakodnevno? Gde i šta radite? Koji su vam hobiji? Da li imate dece? Koji su vam lični ciljevi? Zatim za svaku od ovih aktivnosti zapišite tačno koja odeća vam je potrebna. Primera radi, ako napredujete u firmi biće vam potrebni sakoi, elegantne pantalone i bele košulje. Ukoliko ste mama koja provodi mnogo vremena u prirodi sa decom treba vam udobna odeća za te duge sate igre i istraživanja.

Potom, vredi zapisati detalje o tome šta volite. Da li više volite pantalone, suknje ili haljine? Da li više volite štikle ili ravne cipele? Da li volite detalje u vidu marama, kaiševa? I na kraju, najbitnije: u čemu se osećate ugodno?

Odgovori na sva ova pitanja značajan su korak do elegantnijeg ormara.

Izaberite veličinu i kroj prema svojim proprocijama

Prava veličina i kroj odeće je imperativ dobrog odevanja. Graciozan izgled nažalost nećete postići ukoliko nosite preveliku ili premalu haljinu. Birajte garderobu prema tipu i u skladu sa proporcijama svog tela. Stanite ispred ogledala i odmerite se od glave do pete. Da li je širina vaših kukova veća od širine ramena? Jesu li noge i trup slične dužine ili je jedan istaknutiji od drugog?

Zatim se zapitajte koji su to najistaknutiji delovi vašeg tela i kako se zbog toga osećate. Ovo će vam takođe pomoći da razumete šta biste posebno voleli da naglasite na sebi. Ako imate jake nadlaktice, na primer, odlično će vam pristajati tamnije bluze sa tri četvrt rukavima. Za kratak struk će biti prikladne haljine i bluze sa vertikalnim prugama, dok će suknje A-kroja biti za one sa dugačkim i izraženim strukom.

Pronađite svoje boje

Za glamurozan izgled u svakom trenutku i izgradnju elegantnog i sofisticiranog stila veoma je važno da otkrijete koje boje vam najbolje pristaju. Odaberite boje ne samo prema svojim fizičkim karakteristikama, već tako da izražavaju vašu ličnost. Da li su to topla žuta, narandžasta, crvena ili oker boja ili hladne boje poput plave, ljubičaste i zelene?

Elegantne žene u svom ormaru obično imaju nekoliko glavnih boja (ne više od tri). Dobra ideja je da imate jednu osnovnu boju koja obuhvata veći deo vaše garderobe i dve sekundarne. To ne znači da možete da nosite samo tri boje, već da ih se pretežno pridržavate kako biste mogli napraviti što više odevnih kombinacija.

Ne kupujte odeću „za jednu priliku“

Venčanje, novogodišnja proslava ili zabava u firmi – koliko puta vam se dogodilo da upadnete u zamku i kupite haljinu za neki događaj, jer želite nešto novo i posebno? Nema ničeg lošeg u kupovini nove i elegantne odeće (zapravo je i uzbudljivo!). Međutim, neretko se događa da ovi komadi završe kao „odeća za jednu priliku“.

Umesto da kupite nešto specifično za određene događaje, pokušajte da u garderobi imate nekoliko svestranijih odevnih predmeta. Ne vodite se trendovima, odlučite za nešto jednostavno i klasičnije poput sivih pantalona koje ćete moći da nosite iznova i iznova. Uz drugačije detalje nikad neće izgledati isto.

Raščistite i organizujte garderober

Važan korak do elegantnog garderobera jeste da poznajete njegov sadržaj. Činjenica je da svi imamo više odeće koju ne nosimo od one koju oblačimo često. Raščišćavanjem ormara dolazi se do rešenja ovog problema. Kada prođete kroz garderober, dobijate tri gomile: tu je odeća koju definitivno želite zadržati, zatim ona koju više ne želite i na kraju – ona za koju niste sigurni.

Upravo ovde treba da postavite sebi neka pitanja: Da li je ovo boja koju želim? Da li mi ovo odgovara? Da li mi se dopada? Da li ću ga nositi? Ako su svi ovi odgovori da, vratite predmet u ormar, ako ne – onda je sasvim sigurno došlo vreme da se rastanete od majice/košulje/suknje koja samo zauzima mesto.

Na kraju, organizacija! Pokušajte da složite odeću po bojama. Ako ste usvojili predlog o tri glavne boje, onda vam to neće biti teško. Takođe, odeću koja nije u jednoj od te tri nijanse držite najbliže glavnoj boji s kojom se najbolje slaže. Izdvojite malo vremena da napravite odevne kombinacije i tako organizujte veći deo svoje odeće. Ovaj takozvani kapsula ormar pomoći će vam da istančate svoj stil, i uz to u velikoj meri olakšati i ubrzati spremanje za svaki izlazak.

Lepo odevanje se vežba svakog dana

Kada jednom prođete sve ove korake preostaje vam samo da nastavite s njihovim svakodnevnim sprovođenjem u delo. Lepo odevanje se vežba. Nije potrebno mnogo da biste bili uvek elegantni. Postarajte se samo da ne zaboravite ključne detalje: ne preterujte sa dodacima, držite se najviše tri boje i pazite na svoje držanje. Glamur je uvek u modi!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts