Akrilne boje za nokte – idealne su za crtanje po noktima

Ljubitelji nail art-a dobili su još jedan razlog za oduševljenje kadasu se na tržištu pojavile akrilne boje za nokte i takozvana – one stroke tehnika. Uz ove boje nastaju predivni crteži, idealne su za crtanje po noktima, a sa vrlo malo truda efekti su fantastični. Bez obzira na akrilneboje i njihov rast popularnosti gelovi u boji se i dalje jednako koriste i ne čini se da će skoro prestati.

Akrilne boje, po izgledu su slične tempernim bojama.

Kako se koriste akrilne boje?

Upotrebljavaju se tako što se mala količina boje istisne na papir, a onda tankom četkicom nanosi na nokte.

Upotreba akrilnih boja zahteva kreativnost. Ukoliko hoćete da boja bude ređa ili „vodenastija“ pre umakanja u boje četkicu umočite u vodu.

„ One stroke“ tehnika podrazumeva da se svaki oblik crta u jednom potezu. Za ovu tehniku nije vam neophodan veliki talenat za slikanje, jer se sve crta prema postojećim šablonima. Ipak, malo vežbanja neće vam škoditi.

Prvo, boje se ne nanose se direktno na nokat, već mora da postoji podloga, pa makar to bio i samo base coat, ako ne gel ili akril. Suše se normalno na vazduhu.

akrilne boje1

Popravljanje crteža od akrilnih boja

Uko se ipak desi da napravite grešku, boju lako možete skinuti sa nokta jer je na bazi vode, pa samo umočite tufer ili komadić vate u vodu i prebrišete nokat. Za razliku od akrilnih boja gel u boji se skida samo turpijom, ali se osim za crtanje koristi i za ukrašavanje odnosno bojenje celog nokta, kao i za frenč u boji, kadase stavlja u dva sloja, i suši se pod UV lampom.

Veliki izbor akrilnih boja

Izbor akrilnih boja je zaista veliki. Medjutim, znajte da su akrilne boje lakše za rad kada je reč ocrtanju komplikovanih oblika i motiva. Za rad sa njima postoje šabloni i kako se šta crta jer je sve uradjeno iz jednog poteza, dok kod gela morate imati odredjenu umetničku sposobnost.

Medjutim, akrilne boje nisu praktične da sa njima bojite ceo nokat, dok gelovi u boji omogućavaju manikir koji je trajan od 3 do 5 sedmica u zavisnosti od toga koliko vam nokti brzo rastu.

Jedno je zajedničko. I preko gela u boji i preko akrilnih boja obavezno je nanošenje top coat-a odnosno visoko sjajnog završnog gela kako bi vaš nail art duže trajao.

akrilne boje2

Gde nabaviti akrilne boje

Ako želite da crtate po svojim noktima u toplini svog doma, i po vašim prirodnim noktima, predlažemo akrilne boje. Ako ipak redovno idete kod profesionalca na sredjivanje noktiju, recite im šta želite i prepustite im da donesu odluku o tome šta je nabolje za vaše nokte.

Akrilne boje, kao i četkice i ostale ukrase za nokte možete kupiti u raznim prodavnicama u kojima se prodaje slikarski pribor ili hobby art pribor. U Beogradu ima nekoliko takvih radnji a ako vam je oprema za nail art potrebna jer želite time profesionalno da se bavite, kontaktirajte nekog od distributera koji inače uvoze i gelove i ostalu opremu za salone.

Kako naneti akrilne boje na nokte

Akrilne boje se nanose pre stavljanja završnog sjaja. Znači na gotov, obrađen nokat, nacrtate ono što želite, pustite boju da se dobro osuši na noktu i preko toga stavite gel za sjaj. Nemojte nikada da nanosite akrilnu boju preko celog nokta, već samo delimično, da se nokat kasnije ne bi ljuštio.

Nije u pitanju nikakva velika mudrost, potrebno je samo strpljenje i malo vežbe kao i boje koje nisu previše retke. Važno je da dobro pokrivajupovršinu i da je četkica odgovarajuća. Posle korišćenja četkice obavezno temeljno isperite vodom i prosušite papirom, da se ne bi skorile od boje i uništile.

U trudnoći je korišćenje akrilnih boja za nokte posebna priča. Istraživanja daju potpuno drugačije rezultate, pa možemo smatrati da još nema detaljih i pouzdanih informacija o eventualnim negativnim efektima. Zato je najbolje da se konsultujete sa doktorom koji vam vodi trudnoću.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts