Kako se pleše Cha-cha-cha

Temperamentan latinoamerički ples koji je nastao iz mamba, rodio se na Kubi pedesetih godina. Jedan je od najpopularnijih takmičarskih plesova. Cha-cha-cha je zapravo ogranak mamba, koji je četrdesetih godina bio izuzetno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama. Pošto je mambo bio dosta brz i težak za igranje, muzičari su usporili Mambo i tako je rođen Cha-cha-cha.

 

Poreklo naziva Cha-cha-cha

Postoje razne teorije o nazivu Cha-cha: jedni tvrde da potiče sa Haitija i da se odnosi na deo zvona koji se koristio kao instrument i stvarao zvuk „cha-cha“ . Drugi kažu je naziv nastao po zvuku koji su pravile cipele plesača dok su igrali trostruki mambo korak. Tako se i razvio novi ples, pod nazivom Cha-cha-cha.

Popularnost plesa Cha-cha-cha

Muzičar iz Havane, Enrike Jorin razvio je malo sporiji mambo-cha-cha-cha i doneo ga na kubanske plesne podijume 1953. godine, ali kao mesto rođenja plesa Cha-cha-cha, svi navode čuveni klub „Palladium“ koji se nalazio na Brodveju, u Njujorku (setite se filma „Prelepa Marija moje duše“ – Beautiful Maria of my soul – i dvojice zavodnika čiji je san bio da uđu u čuveni „Palladium“ – Armana Asantea i Antonija Banderasa). Tako je ovaj vatreni ples prvo osvojio Ameriku, a zatim i Evropu i od 1961. godine postaje deo takmičarskih plesova.

Cha-cha-cha

Karakteristike plesa Cha-cha-cha

Muzika Cha-cha-cha je živa, brza, temperamentna, podiže vam adrenalin i kao i svi ostali latinoamerički plesovi, mami vas da izađete na podijum. Ovaj ritam možete da plešete i na pop muziku (mi smo pravili koreografije na muziku Majka Džeksona), i na disko muziku, a od prošle nedelje, u emisiji „Ples sa zvezdama“ videli smo kako se Cha-cha-cha pleše i na folk muziku… Ritam mu je veseo, čist, i svaku figuru koju budete naučili u Cha-cha-cha, moći ćete da prenesete u zavodljivu rumbu. Sastoji se od tri brza koraka i dva sporija. Veoma je važan rad kukovima, njihanje, noge su zategnute i prave.

Osnovni korak Cha-cha-cha

Osnovni korak Cha-cha-cha sastoji se od tri koraka (chasse-i) kada brojimo ča-ča-ča (bočno) i 2-3 (nazad-napred).

Ženski korak Cha-cha-cha

Za početnice, noge su skupljene i na prve taktove prvo brojimo 1,2,3 i desnom nogom krećemo u chasse: cha-cha-cha, s tim što je prvi korak (cha) manji, kraći, a na treće cha pravi se veći korak i obe noge su zategnute. Širina koraka ne sme da pređe širinu naših kukova. Težina celog tela je na desnoj nozi, noga je zategnuta. Leva noga je takođe zategnuta i prsti su na podu, peta je odignuta.

Korak „2“ je korak kada polukružno privlačimo levu nogu ka desnoj, ne odižete levu nogu već je „vučete“ po podu, mimoilazite desnu nogu i izvodite korak „2“ tako što ste sada svu težinu tela preneli na levu nogu napred (obe noge su opet zategnute). Kukovima blago zanjišete.

Korak „3“ je korak kada težinu tela vratimo na desnu nogu, i noge su opet zategnute. Kolena su ispravljena, stopalo zategnuto, prsti su prema podu.

Sada levu nogu povlačimo nazad do desne (onako kako smo rekli, „vučemo“ po podu) i opet uradimo chasse, ali sada u levu stranu: cha-cha-cha i prenesemo težinu na levu nogu, desna je zategnuta u stranu, prsti na podu, peta odignuta.

Ponavljamo korak „2“ tako što ovaj put privlačimo desnu nogu uz levu, mimoilazimo nogu stanemo desnom nogom nazad, težina je na desnoj nozi pa sledi korak „3“ – vraćamo težinu tela na levu nogu napred.

Da bi vam bilo jasnije, pogledajte ovaj plesni par na sledećem videu:

Pogledajte sledeći videu da bi shvatili kako da koristite stopala i kako pokrećete kukove u Cha-cha-cha:

Kada budete tehnički dobro savladali osnovni korak, i ostale figure savladaćete lako i nećete moći da dočekati sledeći čas i sledeću koreografiju. Cha-cha-cha će probuditi u vama žar za koji niste ni znali da postoji, pokrenuće sva vaša čula! Plešite 1-2-3 cha-cha-cha, 2-3-cha-cha-cha, 2-3 – cha-cha-cha…..

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts