Najbolji istorijski filmovi svih vremena

Istorijski filmovi su posebna vrsta filmova koji kod svakog od nas mogu da probude interesovanje za gledanjem. Istorijski filmovi su filmovi koju su zaista uspeli da nas odvuku  u drugo vreme, i  u najvećem delu da nas nauče nešto o našim pretcima. Ovi filmovi naglašavaju ljudsku dramu u velikoj meri  i moraju biti zasnovani na stvarnim ljudima ili događajima. Napravili smo vam listu koja sadrži deset najboljih istorijiskih filmova strane i domaće produkcije svih vremena koje bi svako od nas trebao da pogleda.

Top deset najboljih istorijskih filmova svih vremena po našem mišljenju:

Šindlerova lista (Schindler’s List)

Fantastični režiser Stiven Spilberg nam donosi jedno fantastično istorijsko filmsko ostvarenje koje je dobilo čak sedam “Oskara” 1993. godine. Po mnogima ovo je najbolji istorijski film ikada snimljen, a na sajtu IMDB, ovaj istorijski film se nalazi na šestom mestu najboljih filmova ikada snimljenih. Film nije ni malo lak za gledanje, a svakog gledaoca ostavlja bez teksta.

Radnja “Sindlerove liste” je veoma potresna, a smeštena je u Poljsku u period Drugog svetskog rata. Film prati sradanje jevreja i pokušaj jednog Nemca da spase što više Jevrejskih porodica zapošljavajući ih u svojim fabrikama.

https://www.youtube.com/watch?v=dwfIf1WMhgc

Gandi (Gandhi)

Ovaj britansko-indijski film snimljen je 1982. godine, svojevremeno je proglašen za najbolji istorijski film ikada. Osvojio je čak osam “Oskara” uključujući i Oskara za najbolji film. Film je čak uspeo da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda, kao film koji ima najmasovniju scenu, odnosno film koji je angažovao najveći broj statista za snimanje jedne scene.

“Gandi” je vrsta retkog biografsko – istorijskog filma, koji prati ljudsku nit od početka do kraja. U filmu nam je prikazan život velikog vođe Mahatme Gandija, borca za nezavisnost Indije od Velike Britanije. Za sve one koji vole i žele da saznaju više o istočnoj kulturi i istoriji, i jednom od najvećih političkih i ekonomskih pokreta na svetu, preporučujemo da nikako ne propuste da odgledaju ovo filmsko ostvarenje u režiji Ričarda Atenboroa.

Ben Hur ( Ben-Hur)

“Ben Hur” po mnogima je najbolji istorijski film svih vremena. Ovo je istorijski film američke produkcije snimljen davne 1959. godine, koji je doneo zaradu od neverovatnih 75 miliona dolara. Film je osvojio fantastičnih jedanaest “Oskara”, čime drži rekord po broju osvojenih Oskara, zajedno sa filmovima Titanik i Gospodar prstenova: Povratak kralja.

Istorijsko epski film “Ben-Hur”ima posebnu vezu i povezanost sa političkim i društvenim kretanjima u modernom vremenu. Njegova priča prati jevreja Judu Ben Hura koji stavlja interese svog naroda na prvo mesto, i pokušava da im pomogne u borbi protiv tiranije i potčinjavanja Rimskom carstvu, a za uzdvrat ga stižu strašne posledice, i ne samo njega nego celu njegovu porodicu.

Gladijator (Gladiator)

“Gladijator” je remek-delo reditelja Ridlija Skota. Gladijator je sjajan istorijisko akcioni film koji se nalazi među pedest najboljih filmova ikada snimljenih. Nominovan je za “Oskara” u čak dvanaest kategorija, a osvojio je pet. Radnja ovog filma iz 2000. godine smeštena je u drugi vek nove ere i prikazuje nam deo istorije rimskog carstva.

Glavna uloga poverena je fantastičnom Rasel Krouu koji je upravo za ovu ulogu dobio „Oskara“.  On tumači Maksimusa, generala rimske vojske, koji biva optužen za izdaju, a pored toga naređeno je da se cela njegova porodica ubije. On uspeva da spasi članove svoje porodice, ali ga hvataju lovci na robove i nedugo nakon toga on postaje borac u arenama po periferiji rimskog carstva.

Poslednji kineski car ( The last Emperor )

“Poslednji kineski car” je jedno od najvećih filmskih dostignuća dvadesetog veka i nezaboravno remek – delo o čoveku koji se našao u centru ogromnih istorijskih promena. Ovo je kineski istorijski film koji je režirao Bernando Bertoluči, a bažira se na biogafiji Pu Jija. Film je dobio devet “Oskara” pobeđujući u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominovan. Ovo je prvi film koji je snimljen u kineskom Zabranjenom gradu, pa je njegovo snimanje morala da odobri kineska vlada.

Radnja filma prati kao što sam naziv filma kaže, poslednjeg kineskog cara Pu Jija (Džon Lone), poslednjeg vladara dinastije Čing i njegov život koji nam je prikazan u flešbekovima.

Hrabro srce (Braveheart)

“Hrabro srce” je istorijska akciona drama snimljna 1995. godine.  Ovo filmsko ostvarenje režirao je fenomenalni Mel Gibson, koji je takođe bio i producent, ali i glavni glumac u ovom filmu. Osvojio je pet “Oskara” i nalzi se u sto najboljih filmova ikada snimljenih na IMDB listi. Ovo je ambiciozan film, gde je posebna pažnja posvećena emocijama, odnosno ljubavi, patriotizmu i izdaji.

Ako je sudeći po istorijskim zapisima,  ne zna se mnogo o Vilijamu Valacu, zvanom Hrabro srce, osim da prema starim epskim pesmama, on ujedinjuje klanove iz Škotske i pobeđuje u čuvenoj bitci protiv Engleza.

Radnja filma prati glavnog junaka Vilijama koji je poveo svoj narod u borbu protiv engleskog kralja Edvarda I. Vilijam kao vođa je svojom hrabrošću i odbranom svog naroda od sebe napravio veliku legendu.

Kleopatra ( Cleopatra )

Kleopatra“ je najbolji istorijski film šezdesetih godina. Film verovatno ne bi doživeo ogroman uspeh da nije bilo zastrašujuće fantastične glume Elizabet Tejlor, koja u ovom filmskom ostvarenju glumi antičku egipatsku kraljicu Kleopatru. Film je nominovan za prestižnu nagradu „Oskar“ u devet kategorija, pobedio je u četiri. Ovaj film oslikava istoriju moćnih dimenzija, ljudsku dramu, neuništivu romantiku, avanturu, ljubav i tragediju.

Radnja filma smeštena je u 48 godinu pre nove ere i prati Kleopatru, koja nam je svima dobro poznata još iz istorije. Ona je dama, žena sile i dostojanstva sa velikom ambicijom da osvoji i vlada svetom. Kleopatra na lukav način Cezaorovu naklonost i on je proglašava jedinom vladarkom Egipta. Film slikovito opisuje klaljičine dve velike ljubavi Julija Cezara i Marka Antonija. Ako volite rimsku istoriju, naša preporuka je da ovaj film obavezno odgledate.

Dvanaest godina ropstva ( 12 Years of Slave )

“Dvanest godna ropstva” je najbolji britansko-američki istorijsko dramski film 21-og veka. 2013. godine kada je snimljen osvojio je četiri “Oskara” i uvršćen je u 250 najboljih filmova ikada snimljenih, a u bioskopskim blagajnama širom sveta zaradio je neverovatnih 140 miliona dolara.  Ovaj film se pavi mučnom i potresnom problematikom koja posramljuje ljudski rod. Ovo je film o kršenju ljudskih prava, koji šalje jaku poruku o učenju na greškama.

Radnja ovog fantastičnog filma prati Solomona, slobodnog afro – amerkikanca, koji igrom slučaja biva uhapšen u prodat u roblje. On provodi dvanaest godina u ropstvu, gde je najstrašnije mučen i ponižavan, nakog čega se vraća svojoj porodici. Dvanaest godina ropstva je film jako potresan i težak za gledanje, upravo zbog njegove tematike koja je veoma potresna. Ako do sada niste imali priliku da odgledate ovaj film, svakako Vam preporučujemo da to uradite i da budete svedoci u jednog dela mračne i tragične ljudske prošlosti.

Kraljica Margo ( La reine Margot )

“Kraljica Margo” je jedan od najboljih francuskih istorijskih filmova ikada. Snimljen je 1994. godine, a zanimljivo je da je Patris Šejru morao da originalno trajanje filma od 160 minuta smanji na 138, jer je morao da izbaci previše nasilne scene koje su bile mučne za gledanje. Film je nominovan za “Oskara”, a u godini  kada je izašao bio je film sa njboljom zaradom u Evropi.

Radnja filma prati Margo, koja je zarobljena u dogovorenom braku u sred verskog rata. Ona želi da pobegne sa svojim ljubavnikom, ali problem joj prave članovi njene surove porodice.

Ono što je jako zanimljivo istaći, a to je da je muziku za ovaj film radio srpski muzičar i tekstopisac Goran Bregović.

Boj na Kosovu (The battle of Kosovo)

U deset najbojlih istorijskih filmova morali smo da stavimo i jedno domaće filmsko ostvarenje. Najbolji istorijski film sa prostora bivše Jugoslavije po oceni publike svakako je “Boj na Kosovu”. Ovaj srpski film snimljen je povodom obeležavanja 600 godina od Kosovske bitke,  1989. godine u režiji Zdravka Šotre, a po scenariju Ljubomira Simovića.

Mislim da je svima radnja filma dobro poznata, a ona se bavi Kosovskom bitkom, gde su svoje snage odmerili srpski kralj Lazar Hrebejanović (Miloš Žutić) i turski sultan Murat (Ljuba Tadić).

https://www.youtube.com/watch?v=_hyjwcyv0rg

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts