Svrab i peckanje oko vagine

Vaginalni svrab, pojačani sekret, peckanje oko vagine su obično češće kod žena tokom plodnih dana odnosno ovulacije. Dobra vest je da u većini slučajeva nije reč o opasnim stanjima po zdravlje i da se upale vagine, crvenilo i svrabež u anogenitalnom području uglavnom lako leče.

Svrab vagine, neuobičajeni sekret i bol tokom seksualnog odnosa najčešće se tumače kao simptomi neke bakterijske ili gljivične infekcije kojom su zahvaćeni genitalni organi žena. Neke od ovih onfekcija su bezazlene i ne zahtevaju obavezan pregled, dok su za druge, ozbiljnije infekcije poseta ginekologu i lečenje – obavezni.

Genitalije žena i gljivice

Zaštitu vagine od infekcija obično obavlja sekret bez boje koji pravi blago kiselu sredinu kako bi sprečila navalu i bujanje nekih mikroorganizama. Bilo koja izmena ovih uslova vaginalne sredine, može da uzrokuje bujanje gljivice kandide. Ovo se može desiti zbog pijenja antibiotika na primer.

Simptomi koji pokazuju da imate problem s kandidom su u svrab, osetljivost u predelu vagine, bol kao i gust, beli sekret. Sekret može biti i tamnije boje i jako neprijatnog mirisa.

Vagina i stidnica obično su upaljene, peku i svrbe. Važno je reagovati na vreme jer bakterijska vaginoza za vreme trudnoće može da uveća rizik od preranog porođaja. Osim kandide, tu su i mikroorganizmi kao uzročnici gonoreje, trihomonijaze, infekcije hlamidijom… a njih karakteriše pojava zelenožućkastog sekreta.

svrab i peckanje

Higijena i vaginalni svrab

Neki od potencijalnih uzroka crvenila, peckanja, svraba i bola u predelu vagine kod žena su dijabetes, hormonalne promene tokom drugog stanja ali i reakcije na agresivne hemijske supstance u sapunima, kupkama i nekim drugim proizvodima za higijenu kao što su deterdženti za veš.

Drugi faktor su godine starosti. Nakon menopauze količina estrogena se smanjuje i to isušuje i istanjuje sluzokožu vagine što može da uzrokuje bol i neprijatnost prilikom seksualnih odnosa.

Kako biste se zaštitili od svih navedenih neprijatnosti, najvažnije je održavanje intimnehigijene. Koristite čiste i iskuvane peškire, izbegavajte vrelu vodu i sedenje u kadi duže od 15 minuta. Probajte da ne koristite jako parfimisane sapune, aromatične penušave kupke, birajte isključivo pamučni donji veš i izbegavajte pretesne pantalone i džins.

Još jedno od važnih pravila za zaštitu od genitalnih infekcija je da se nakon upotrebe toaleta obrišete spreda prema pozadi i tako onemogućite prenos mikroorganizama iz debelog creva u vaginu.

Sintetika je prijatelj gljivica

Pečenje i svrab su češći kod žena koje biraju redovno sintetički veš, a još ako koriste agresivnahemijska sredstva za intimnu higijenu i nose tesnu garderobu – rizik od infekcija se povećava.

Ako svrab kratko traje, ne morate lekaru, već probajte ispiranjem čajem od sleza da rešite problem. Ipak, ako svrab imate duže vreme i ako se uopšte ne povlače, morate na pregled kod ginekologa.

Kako ublažiti peckanje i svrab u genitalnom predelu

Napravite čaj od mešavine kamilice, žutike, nevena, majčine dušice i mišljakinje. Sednite u kadu sa plitkom vodom u koju ste dodali što više napravljenog čaja.

Ispirajte genitalno područje čajem od kantariona ili kamilice i mišljakinje koja ima antiupalno dejstvo.

Pobrinite se da vaš imuni sistem bude dovoljno jak kako bi se Vaš organizam mogao odbraniti od infekcija. Uključite u ishranu namirnice bogate beta-karotenom, folnom kiselinom, gvoždjem, flavonoidima, magnezijumom, esencijalnim masnim kiselinama, cinkom i vitaminima.

Maslinovo ulje uključeno u ishranu može da deluje protiv napada kandide a ako ste prošli menopauzu, trudite se da jedete što više soje i njenih proizvoda jer sadrži prirodne hormone koji štite sluzokožu vagine.

Vrsta sekreta i infekcija vagine

Candida Albicans – gljivica je koja izaziva beli, zrnast skret kod žena koji je obično praćen svrabom, otečenošću i crvenilom. Javlja se češće kod žena koje upotrebljavaju antibiotike, kod trudnica, kodosobakoje koriste tablete za kontracepciju… Leči se kremama i tabletama i polno je prenosiva infekcija, pazahtevalečenje obapartnera.

Trichomonas protozooa je bakterija koja uzrokuje žućkast ili zelenkast sekret vrlo neprijatnog mirisa, koji je praćen svrabom i smetnjama pri mokrenju. Ova bakterija jedna je od najčešćih uzroka vaginalnih infekcija. Leči se vaginaletama i lekovima, a lečenje je neophodno za oba partnera.

Ako imate belosivkast, tečni sekret neprijatnog mirisa, moguće je da imate neku od bakterijskih infekcija ili su uzrok – mikoplazme, sitni ćelijski mikroorganizmi. Oni mogu da izazovu promene na vagini sa simptomima koji su uobičajeni za vaginitis, ali su blažeg intenziteta. U savkom slučaju, ginekolog jetaj koji će, po otkrivanju pravog uzroka infekcije odrediti odgovarajuću terapiju i lečenje.

Prezervativ štiti od infekcija u 90 posto slučajeva

Nemojte da zaboravite da sve dok Imate upalu ili infekciju genitalnih organa, ne smete da imate seksualne odnose.Ako ovo ne ispoštujete, infekcija i upala će se pogoršati a lečenje će biti znatno sporije.

Pri svakom seksualnom odnosu, koristite kondom koji u 90 posto slučajeva sprečava infekcije i polno prenosive bolesti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts