Japanski kristali (vodeni kefir) – lekovitost gljive u službi zdravlja

Japanski kristali poznati su i kao Tibicos ili vodeni kefir, biserne suze, kaspijske morske alge… Zastupnici upotrebe japanskih kristala navode da oni pojačavaju produkciju lomfocita koji su zaduženi za odbranu tela od bolesti, naročito onih teških poput kancera i side.

Zatim, da imaju posebnu lekovitost pri lečenju bolesti srca kao što su problemi sa visokim i niskim pritiskom i da razgradjuju holesterol.

Na spisku lekovitih dejstava su i pomoć pri lečenju oboljenja jetre, gušterače i slezine, bolesti žuči i žučnih kanala i razgradnji žučnih kamenaca.

Vodeni kefir može da pomogne u lečenju želuca i probavnog sistema, a takodje čisti i creva od nakupljenih štetnih sastojaka.

Ova gljiva navodno stvara svojevrstan antibiotik koji sprečava upale u organizmu, sprečava nastanak tumora i metastaza, leči od bubrežnih bolesti, uklanja umor i depresivna stanja, regeneriše organizam, pomaže kod impotentnosti…

Na dugoj listi lekovitih učinaka su i pozitivno dejstvo na uklanjanju simptoma stresa, kao što su gubljenje kose, suva koža, pucanje noktiju, čirevi…

japanski kristali

Gljivice kefira prema nekim tvrdnjama pomažu u lečenju kožnih bolesti, psorijaze, gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija, a takodje može pomoći kod ujeda komaraca, pčela i osa.

Neke tvrdnje se odnose na lekovitost ove gljive u smislu zdravlja žena, pa tako vodeni kefir pomaže kada je u pitanju lečenje žena sa čestim vaginalnim infekcijama i obilnim krvarenjima prilikom menstruacije. Takodje, smatra se da uspešno uništava gljivice poput kandide, i da pomaže produkciju trombocita koje ubrzavaju zarastanje rana.

Japanski kristali za mršavljenje

Zastupnici upotrebe ovih gljiva smatraju da zbog toga što ovi kristali pomažu pri uklanjanju suvišne tečnosti iz tela, pomažu u gubljenju suvišnih kilograma.

Upotreba japanskih kristala

Upotreba ovih gljiva poznaje više metoda. Evo kako se priprema:

U posudu od oko dva litra pomešajte dve kašike šećera (može i beli i smedji), zatim dodajte kristale i vodu, tek toliko da prekrije dno posude (5 – 6 kašika kristala). Važno je da se koristi plastična ili drvena kašika – nikako metalna. Nakon toga, ubacite u smesu nekoliko komada suvih šljiva ili smokve, a po želji možete dodati i pola limuna, narandže ili mandarine.

Poklopite posudu tako da osigurate dotok vazduha. Možete probušiti nekoliko rupica na poklopcu, i onda posudu treba držati na sobnoj temperaturi.

Fermentacija traje od 24h do 72h. Zavisi od toga da li želite li jači ili slabiji kefir. Neki uzgajivači ovih gljiva preporučuju da se krene sa fermentacijom u trajanju od 24 sata, kako bi se organizam privikao na novu supstancu, pa da zatim period fermentacije postepeno povećavate, na 48 sati pa na 72.

Kada se završi fermentacija, procedite preparat, a tečnost koju dobijete, čuvajte u čistoj boci i pijte tokom dana. Pije se dva do tri puta dnevno po dve šolje (0,5 -1,5 lit. dnevno).Kefir se čuva na sobnoj temperaturi,ali ne na direktnom svetlu. Bitno je da kristali nikad ne dođu u dodir sa metalom jer će da prestane njihovo lekovito dejstvo.

Nakon toga, kristale treba da operete i sa njima da ponovite ceo postupak. Suvo voće treba menjati na nedelju dana.

Dodatni savet – ako hoćete da se gljiva brže razmnožava, ubacite malo više šećera, a ako stavite manje sporije će se razmnožavati. Ako ste rešili da koristite japanske kristale, pripremite se da o njima vodite računa. Napitak koji ćete dobiti podseća na limunadu.

Šta su zapravo japanski kristali

Tibicos je probiotska kultura koja tokom fermentacije stvara gljivice probiotika lactobacilusa i lactobaciluse brevise. Kefir gljiva vodi poreklo sa Kavkaza, i u tom delu sveta se kod lokalnog stanovništva vekovima koristila za pravljenje napitka za dugovečnost i zdravlje. Tek početkom prošlog veka, informacije o lekovitosti ove gljive dospele su u ostale krajeve planete, gde ubrzano počinje dase koristi kao dodatak ishrani.

Vodeni kefir u trudnoći

Koristi se u regulisanju stomačnih problema tokom trudnoće.

Nuspojave

Navedeni podaci su isključivo informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručnu medicinsku pomoć i lečenje. Pre upotrebe bilo kakvog dodatka ishrani, uvek se posavetujte sa lekarom, jer su moguća neželjena dejstva. Brzih odnosno instant rešenja nema, pa ako niste strpljivi vodeni kefir nije rešenje za Vas.

Vodeni kefir i deca

Pobornici uzimanja kefira u svrhe lečenja tvrde da i deca mogu da koriste vodeni kefir onda kada počnu da koriste jogurt i slične mlečne proizvode. Ipak, da biste osigurali da u kefiru nema mnogo alkohola, neka fermentacija traje 24 sata, sa labavim poklopcem i nemojte ga mnogo mešati.

Deci ga dajte odmah posle cedjenja jer se i nakon cedjenja nastavlja fermentacija. Umesto šećera, za kefir koji dajete deci, bolje je upotrebiti med.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts