Macina trava (očajnica) – kako se koristi i kako deluje na organizam

Macina trava ili u narodu poznata kao očajnica ili tetrljan, je višegodišnja grmolika biljka, koja raste u visinu do 40 cm. Na engleskom jeziku njeno ime je white horehound, a na latinskom marrubium vulgare. Biljka raste na evropskom kontinentu i to najviše na vlažnom zemljištu po šumama.

Kako izgleda macina trava?

Listovi macine trave obrasli su dlačicama a cvetovi su bele boje. Listovi očajnice slični su listovima nane ali imaju neobičnu aromu koja se ipak gubi sušenjem ove biljke za čaj. Očajnica cveta od juna do septembra i lako se može gajiti iz semena.Osim štoj je možete gajiti, možete je slobodno tražiti i ubrati u njenom prirodnom staništu.

macina trava

Kako se koristi macina trava?

Ovo lekovito bilje se koristi tako što se za čaj sakuplja cela biljka, ali najlekovitiji su zapravo listovi. Suši se u hladovini, a zbog svoje lekovitosti poznata je od davnina. Koristili su je i u starom Rimu i Egiptu.

Kako deluje macina trava?

Upotreba očajnice najviše se odnosi na čaj ili sirup od ove lekovite biljke. Macina trava se koristi u lečenju tuberkuloze i pri smirivanju kašlja. Olakšava disanje i prija asmatičarima. Ima antiupalno dejstvo pa se koristi i kod prehlada. Koristi se i za lečenje rana tako što listovi ove biljke u prahu pomešaju sa masti i stave na kožu za brže zarastanje.

Neka istraživanja pokazala su da očajnica ima još i antikancerogena, antimikrobna i antidijabetska svojstva.

Macina trava i plodnost

Naravno da je savremenim ženama danas na raspolaganju mnoštvo različitih metoda za lečenje neplodnosti. Ipak, neke vole da se u ovakvim situacijama okrenu prirodi, želeći izmedju ostalog i da izbegnu negativne nuspojave korišćenja sintetičkih medikamenata, hormona… U narodnoj tradicionalnoj medicini, očajnica se dugo upotrebljava kao lek za zdravlje žene i kao lek za neplodnost. Tako jei dobila ime očajnica, označavajući muke žena koje su bile očajne jer nisu mogle da postanu majke i ostvare potomstvo.

Veruje se da macina trava ima dejstvo da normalizuje lučenje polnih ženskih hormona, i tako stabilizuje funkcionisanje ženskih reproduktivnih organa. Osim toga, u narodu se odavno smatra da ova biljka pomaže da se ostvari dugo željena trudnoća, da se menstrualni cilkus dovede u red, da jajnici ostanu zdravi kao i da omogućava plodnost i da ovulacija odnosno plodni dani ne izostanu. Očajnica takodje stimuliše izlučivanje žuči pa tako olakšava rad žučne kese. Smanjuje probleme sa varenjem i nadutost, a pomaže i kod grčenja mišića, ne samo materice već i ostalih mišića u telu.Pored toga što pomaže pri uspostavljanju zdravog stanja jajnika i materice, macina trava leči i razne bakterijske infekcije koje svakako mogu biti neprijatelji trudnoće.Pitajte bake za neka iskustva njihovih poznanica sa macinom travom, verovatno će se setiti neke price.

Kako se pije i kako se kuva macina trava?

Jednu kašiku čaja od listova očajnite prelijte sa 2 dl vrele vode. Ostavite da odstoji oko 5 minuta i zatim procedite. Čaj možete da konzumirate nekoliko puta dnevno.

U slučaju da ovaj čaj pijete zbog začeća, pijte ga duži period ali pravite pauze kada imate mesečni ciklus.

Prema nekim izvorima iz narodne medicine, čaj bi trebalo koristiti minimum tri meseca, a po ostvarenju začeća trebao bavezno prestati sa upotrebom, zato sto u tom momentu u telu žene počinje drugo stanje i potpuno drugačiji hormonski balans.

Čaj inače ima opor ukus, i može da se zasladi sa medom, ali pošto se preporučuje česta upotreba, bolje je piti ga bez zasladjivača.

Pauza nakon 3 meseca korišćenja čaja od macine trave

Posle 3 meseca korišćenja, obavezno je napraviti pauzu od oko mesec dana jer kod nekih osoba dugotrajna upotreba ovog čaja moze da uzrokuje hipertenziju odnosno povišen krvni pritisak. Takodje, čaj od macine trave se ne preporučuje dojiljama.

Ako sami berete macinu travu i sušite za čaj, znajte da je u redu samo biljka koja ima bele cvetove.

Kombinacija čaja za plodnost sa lekovitim virkom

Ovu biljku je poželjno kombinovati s virkom jer zajedno imaju veoma pozitivno kumulativno dejstvo.

Problem sa plodnošću za muškarce podrazumeva biljnu terapiju drugim čajevima kao što su biljka piskavica ilizrelo seme koprive.

Zanimljivo je da je macina trava ,na hebrejskom jeziku – marrob jedna od pet svetih biljaka, uz koje se na tradicionalan način obeležava najsvetiji praznik Jevreja – Pasha. Jevrejski narod je, vekovima imao karakteristike vrlo izraženog matrijarhata, i to na taj način da se i u savremenom dobu, pripadnost njihovoj naciji odredjuje po osnovi nasledjivanja po ženskoj liniji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts