Četkice za šminkanje – izbor četkice i kako se koriste

Osnovna prednost korišćenja četkica za šminkanje, u odnosu  na sundjere ili druge aplikatore je to što mnogo bolje i preciznije nanose proizvode, naročito senke za oči. Osim toga, korišćenjem četkica, troši se manje šminke. Najbolje četkice za šminkanje svakako su one od prirodnih materijala, ali na tržištu imadostakvalitetnih sintetičkih četkica.

Četkice za šminku su osnovna stvar, jer se koriste svakodnevno, i što ih više imate, lakše ćete ulepšati svoje lice.

Četkice za šminkanje možemo podeliti u više grupa u odnosu na to za koju se vrstu šminke koriste.

Vrste četkica i kako se koriste

Evo kratkog objašnjenja vrsta četkica i koja je za šta. Prva grupa četkica za nanošenje senke sadrži četkice pljosnatog oblika za stavljanje osnovne senke, pljosnata ali manjazastavljanje druge senke, špicast četkica za preciznije nanošenje senke koja se koristi za fino uokviravanje senki uz ivicu oka.

cetkice za puder i podloge

Druga grupa četkica sadrži četkice za ajlajner I iscrtavanje obrva senkom. U pitanju su jako tanke i čvršće četkice. Četkice za obrve obično Imaju čvrst, zarkrivljeni vrh,a mogu se koristiti I za nanošenje  voska na obrve.

Sledeća grupa četkica su one za stavljanje pudera. Velike, od sintetičkih dlaka, koriste se za stavljanje podloge u širokim potezima preko čitave površine lica, a one manje “tvor četkice” od prirodne dlake, rasporedjuju proizvod i utapkavaju puder.

Tečni puder može se stavljati I sundjerom ili prstima.

Za stavljanje pudera u kamenu umočite četku u puder, istresite višak i blago predjite po licu. Četkice za puder obično Imaju veliki, paperjasti vrh i mekane dlačice.

Osim četke može se koristiti i pufna.

Grupa četkica za stavljanje rumenila je najpraktičnije rešenje. Ove četke su velike I guste,prate oblik jagodica. Krenite od vrhova jagodica I nanosite rumenilo do kraja lica prema ušima. Četkice za rumenilo obično imaju  kosi ili zaobljeni vrh.

Ove četkice mogu se koristiti i za stavljanje bronzera.

Četkice za korektor koriste se tako što korektor sačetkice nanosite ispod oka, a korekcije možete uraditi tapkanjem prstima. Pogodne su  za prekrivanje nesavršenosti na licu, ili za tečne korektore na teško pristupačna mesta kao što su uglovi očiju.

cetkica-za-obrve

Četkice za ruževe su jako praktične. Usne prvo uokvirite olovkom a onda četkicom stavite karmin. Ove četkice odlične su zastapanje više boja ruževa. Kada imate vremena i želite da vam usne izgledaju savršeno, četkica za ruž je jedini pravi izbor. Daju višekontrole pri nanošenju I obično imaju zaštitni poklopac.

Upotreba četkica će Vam olakšati posao šminkanja, pa ako do sada niste probali, nabavite makar one osnovne I videćete razlike.

Kako se čiste četkice

Redovno čišćenje četkica  produžava im vek trajanja. Antibakterijske maramice su takodje brz način  čišćenja četkica bez stvaranja nereda. Ako ih ipak perete, dok su mokre, ostavite ih na primer na ivici stola da se lepo osuše.Četkice od sintetičke dlake treba oprati samo šamponom a četkice od prirodne dlake prati i  šamponom i balzamom.

Pri pranju vodite računa da ne pokvasite deo iznad dlake četke.Takodje, postoji medicinski balsam specijalno namenjen čišćenju četkica.

Izbor četkica

“MAC” četkice za šminkanje su prava stvara, ali su relativno skupe, pa možete nabaviti one malo jeftinije: ARTDECO, INGLOT, SEPHORA…..

Isprobajte četkice više proizvodjača da biste utvrdili koje Vam nabolje odgovaraju jer se može desiti da ste na neke materijale, pa I prirodne dlake – alergični.

Osim osnovnog paketa četkica, postoje i one posebne vrste.

Četkice za stapanje boja se koriste za stapanje proizvoda različitih boja i za uklanjanje oštrih linija koje ste napravili šminkajući se.Četkica za udubljenja je paperjasta i meka, ima je u  više varijanti –  od tankih do okruglih.

cetkice-cuvanje.

Duža ili kraća drška

Četkice  se mogu naći sa dužim ili kraćim drškama, izbor je Vaš I kupite četkice koje će vam proces šminkanja učiniti lakšim.

Kako čuvati četkice

Osim držanja u nekoj posudi sa vrhovima na gore, možete koristite I torbicu za četkice, koja se sklapa i ima poseban prostor za svaku četkicu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts