Protekal dijeta (iskustva, saveti, jelovnik)

Gojaznost je jedan od najraširenijih zdravstvenih problema današnjice, odnosno savremenog sveta. Osim estetskog problema, gojaznost utiče i na celokupno zdravlje organizma. Bez obzira što možda na prvi pogled ne deluje kao ozboljna bolest, gojaznost i te kako treba lečiti i u tome potražiti pomoć lekara i nutricionista. Rešenje u brzim i agresivnim dijetama, mnogi pokušaju na prečac i tako dodatno opterete svoje telo, i postignu vrlo često kontra efekat, odnosto jo jo efekat gde se izgubljeni kilogrami nakon dijete vraćaju, pa neretko nakon dijeta imamo više kilograma.

U poslednje vreme, postaje zapažena proteinskadijete „Protekal dijeta“ za koju se, kako kažu neka iskustva, tvrdi da uspešno smanjuje suvišne kilograme, i da su rezultati mršavljenja prilično uspešni i bez jo jo efekta.

Protekal metoda nastala je iz doktorske disertacije doktora Blekburna sa Harvarda. Pobornici ove dijete ističu da je ona najbolje rešenje u smanjenju gojaznosti, da je efikasna i bezbedna.

Protekal dijeta bazirana je na proteinskoj dijeti koju danas širom sveta primenjuje, prema nekim podacima, oko 30 miliona pacijenata.

Šta je proteinska dijeta prema Protekal sistemu?

Ova dijeta je zapravo potpuno utvrdjen program za smanjenje telesne težine, siguran i efikasan, ali se odvija uz strogu kontrolu lekara. Cilj je da se postignuta telesna težina efikasno održi. Dok dijeta traje, pacijent treba da konzumira Protekal proizvode, a u kasnijoj fazi dijete postepeno se u ishranu vraćaju ostale namirnice. Protekal proizvodi, se prodaju u kutijama sa po 7 kesica i mogu imati slan ili sladak ukus. Jedna kesica je jedan obrok.

U početnim fazama ove dijete ishrana se sastoji od hrane u vidu proteinskih obroka. Nakon prve faze, kreće reedukativna faza, u kojoj se polako uvode druge namirnice, a krajnji cilj je da se stigne do potpuno uravnotežene ishrane.

Protekal dijeta

Tri faze Protekal dijete

Protekal dijeta ima tri osnovne faze. U prvoj fazi se gubi oko 80% predviđenog viška kilograma, u sledećoj, reedukativnoj fazi, postepeno se prelazi na normalnu ishranu i u ovom periodu se gubi preostalih 20% viška telesne mase.

Treća je faza održavanja. Ovde se održava postignuta težina zahvaljujući tome što su već usvojene odredjene promene u načinu ishrane a i metabolizam je izmenjen. Takodje, ovde je poželjno bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, i to ne samo da bi se težina održala već i zbog toga što je fizička aktivnost važna za pravilan rad kardiovaskularnog sistema, za nivo šećera u krvi, za zadovoljavajuće stane koštanog sastava kao i za kontrolu holesterola.

Da bi mršavljenje počelo, odnosno proces ketoze, potrebno je da koristimo posebnu vrstu hrane, koja je vrlo siromašna ugljenim hidratima a bogata proteinima, posebno esencijalnim aminokiselinama. U kombinaciji sa povrćem to je osnova prve faze mada mnogo toga zavisi od samog pacijenta i njegovih navika. Na njemu je da odabere hranu koja mu najviše prija i odgovara.

Dan se može početi kafom, kakaom ili čajem, zatim sledi užina pa ručak koji se može sastojati od supe, ribljih kroketa, povrća… Večera je slična ručku, a obavezno je 5 obroka dnevno. Izmedju obroka se mogu piti kafa, čajevi i voda – minimum 2 litra na dan.

Protekal dijeta i osećaj gladi

Kadapočnete sa ovom dijetom, verovatno ćete prva dva dana osećati glad, jer ste značajno smanjili unod ugljenih hidrazta, pa ih telo crpi iz organizma. Medjutim, već trećeg dana, te rezerve su potpuno iscrpljene, a pošto se hranom ne unose, dešava se metabolička promena i onda telo počinje da živi od svojih nagomilanih masti. Zahvaljujući upravo topljenju masti, osećaj gladi prestaje.

Ko ne sme da drži Protekal dijetu

Pošto je ova dijeta zapravo terapijska metoda, ima grupa koje ne smeju biti na ovom režimu ishrane. To su lica koja imaju mladalački dijabetes, osobe koje imaju dijabet tip 1 i koje su na insulinu. Takodje, stariji ljudi koji imaju poremećene funkcije bubrega i jetre ne treba da budu na ovoj dijeti.

Mladji od 16 godina, čiji je organizam u razvoju, ne treba dabudu na proteinskoj dijeti. Važno je da osobe koje drže protekal dijetu imaju zdravu jetru i bubrege jer se tokom ove dijete pacijenti oslobađaju nakupljene tečnosti u organizmu, pa je potrebno da bubreg i jetra rade punim kapacitetom.

Nadzor lekara

Nadzor lekara je obavezan. Hrana za ovu dijetu se nabavlja isključivo uz recept lekara. Kontrole su obavezne na dve nedelje kada se meri krvni pritisak i proverava stanje pacijenata, ako i njihova disciplina u dogovorenom režimu ishrane.

Prvi rezultati

Prvi rezultati su vidljivi već posle dva dana. U prva tri dana gubi se velika količina vode iz mišića, pa pacijent u prvom mesecu može da izgubi u proseku od 7-10 kilograma.

Protekal dijeta

Sadržaj protekal kesica

Proteini poreklom iz mleka, soje, graška i belanca, minimalna količina ugljenih hidrata, minerali i vitamini.

Prednosti protekal dijete

Brz gubitak težine, odsustvo gladi i malaksalosti, nema opuštenosti kože usled mršavljenja.

Jelovnik i recepti

U prvom delu aktivne faze se konzumira 5 gotovih proteinskih obroka, uz dodatak svežih salata i povrća. Obroci su u obliku supa, kajgana, pirea, kaša, šejkova, sokova… U reedukativnoj fazi se postepeno povećava unos ugljenih hidrata, a smanjuje unos gotovih proteinskih obroka.

Čorba od boranije: U 2 decilitra vode skuvajte 50g boranije, a kad se prohladi pomešajte sa Protekal supom od povrća. Možete dodati malo belog luka. Isti je način za pravljenje čorbe od spanaća ili drugog preporučenog povrća.

Čorba sa knedlama: Skuvajte odredjene (preporučene od lekara) količine karfiola i brokolija, i dodajte masu za Protekal pileće krokete u vidu knedli . Na kraju još malo prokuvajte.

Sufle od povrća: Iseckane šampinjone, spanać i zelenu papriku , sve po 50grama, kao i malo praha belog luka i sušenog crnog luka dinstajte ma maslinovom ulju u teflonu sa malo vode. Masu za Protekal omlet sa slaninom pomešajte sa dinstanim povrćem. Ispecite celu masu u rerni. Dobili ste ukusan ručak.

Omlet sa tikvicama i paprikom: 100 grama paprike i 50 grama narendane tikvice ispržite na malo maslinovog ulja. Dodajte Propržiti kesicu za Protekal omlet sa finim travama. Servirajte uz zelenu salatu.

Protekal dijeta može da sadrži i slatkiše koje ćete sami napraviti:

Čokoladni biskvit: Oko 100 ml vode u kojoj ste rastvorili 2 tablete aspartamskog zaslađivača sipajte u šejker.Dodajte kesicu Protekal kakao napitka i promešajte. Kada se rastvori dodati kesicu Protekal hleba. Ova gusta masa se sipa u korpice za mafine i peče 20 minuta na 200 stepeni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts