Primolut nor – tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa

U poslednje vreme je kod žena i devojaka postalo sve češće pomeranje ili tempiranje menstrualnog ciklusa uz pomoć odredjenih tableta kao što su Primolut nor tablete. Uskladjivanje ciklusa sa odredjenim dešavanjima poput odlaska na letovanje moguće je uz upotrebu nekoliko farmakoloških preparata. Ovaj način nije opasan po zdravlje, ali možeda bude ako se tablete ne upotrebljavaju u skladu sa uputstvom ili ako se sa njima pretera. Onda mogu da nastupe neželjena dejstva i vrlo neprijatne nuspojave.

Zbog toga je bitno da se pre bilo kakvog tretmana koje uključuju vaše hormone, obavezno savetujete sa ginekologom, koji će vam ukazati na moguće rizike.

Kako se koriste tablete za odlaganje ciklusa

Kako izgleda upotreba primolut nor tableta? Ukoliko želite da odložite ciklus zbog na primer nekog važnog putovanja, potrebno je da najmanje tri dana pre očekivanog početka menstruacije počnete sa uzimanjem gestagenih preparata. Jedan od njih su „primolut nor“ tablete.

Kako se pije Primolut nor? Tablete treba da uzimate dva puta dnevno i to upravo onoliko dana koliko želite da odložite ciklus. Medjutim možete da ih uzimate maksimalno 2 nedelje.

primolut nor

Znajte da ćete menstruaciju na ovakav način dobiti dva do četiri dana posle prestanka korišćenja tableta. Važno je da znate da ove tablete nikako nisu zaštita od trudnoće, pa se preporučuje da tokom njihovog korišćenja koristite kondom, ali nikako neke druge preparate bazirane na hormonima.

Neželjeni efekti tableta mogu biti zadržavanje tečnosti nadutost u telu, težina u dojkama ili blage glavobolje. Oprez – Ove tablete ne smeju da upotrebljavaju lica koja boluju od raka, imaju hipertenziju ili trombozu. Ako ne koristite pilule za kontracepciju, najjednostavniji način za odlaganja ciklusa je korišćenje tableta Primolut Nor. Tablete deluju samo onoliko koliko se piju i nemaju u budućnosti, uticaj na ciklus i hormonski status žene.

Uzimanje ovih tableta ne znači da će menstruacija kod žene u potpunosti izostati. Mnoge žene imaće malo kravarenja, i to nije štetno ni opasno za zdravlje, a ovo se obično dešava ženama koje po prvi put počinju da upotrebljavaju ovaj metod.

Naravno, preporuka je da razgovarate sa ginekologom pre uzimanja tableta. Posebno je obraćanje ginekologu važno kod žena koje su starije od 35 godina, koje imaju visok pritisak ili su pušači. Navedeni faktori mogli bi da uvećaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, pa budite oprezni ako ste u nekoj od navedenih kategorija žena.

Ankete pokazuju da su se tokom prošle godine žene često odlučivale da uz ove tablete kontrolišu ciklus. Naime, 17 posto žena je odgovorilo da koristi hormonsku kontracepciju kako bi odložilo svoj mesečni period.

Tablete i izlaganje suncu

Koristite kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite ako koristite tablete za kontrolu menstrualnog ciklusa. Sunce može imati interakciju sa ovim tabletama, a kod nekih žena mogu se javiti fleke na koži za vreme sunčanja, ali su one prolaznog tipa.

Kako deluju Primolut Nor® tablete

Primolut Nor tableta sadrži 5 mg noretisteronacetata, kao aktivnu supstancu. To je zapravo hormonski preparat sličan prirodnom ženskom hormonu progesteronu. Osim kod odlaganja menstruacije, koristi se za lečenje poremećaja mesečnih krvavljenje, premenstrualnih tegoba, tegoba s dojkama pred mesečni ciklus i endometrioze.

Inhibicija sekrecije gonadotropina, kada se sprečava ovulacija postiže se dozom od 5 mg noretisterona na dan. Odlaganje menstruacije se dešava zbog dejstva materije- noretisterona na stabilizaciju endometrijuma. Takodje, noretisteron ima uticaj na telesnu temperaturu pa može da izazove blage promene u temperaturi tela. Odlaganje ciklusa i alkohol – Ako često konzumirate alkoholna pića, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom, da li će to uticati na dejtvo Primolut Nor-a tableta.

Cena leka

Cena Primolut Nor tableta je oko 300 dinara i kupuje se u apotekama.

Tempiranje ciklusa uz antibebi pilule

Osim Primolut nor-a možete na svoj ciklus uticati i pilulama za kontracepciju. Upotreba je laka i jednostavna. Dakle, kada se popije poslednja tableta iz pakovanja (21. ili 28. dan) nastavlja se sa uzimanjem pilula bez uobičajene pauze. Kontraceptivne pilule koje se kod nas najviše upotrebljavaju su „yasmin“ i „yaz“.

Neželjeni efekti: Tačkasto ili probojno krvarenje, ali bez brige, jer su ove pojave prolazne i nisu opasne po zdravlje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts