Držite dijetu a ne mršavite – zašto?

Da li vam se dešava da uprkos držanju dijete, koje ste se pažljivo pridržavali, vaga naglo skoči i pokaže vam čak i do 2 kg viška? Dan ranije bili ste zadovoljni zato što vam je dijeta konačno „krenula“ a onda ste sledećeg dana pali u očaj i zapitali se – kako? Problem nastaje kada jedemo hranu koja ne prija našem organizmu i tada dolazi do disbalansa.

Kada naše telo zadržava vodu?

Telesne tečnosti u našem organizmu menjaju se svaki dan, u zavisnosti od toga šta smo jeli prethodnog dana, a kod žena se ta telesna tečnost naročito menja kada se menja i nivo hormona.

Ako jedemo previše soli

Da bi rezredilo unos natrijuma, telo će koristiti vodu i zadržavati je, kako bi održalo ravnotežu i zbog tog procesa vi se osećate naduto. Dakle, zaključak je da treba da smanjimo unos soli. Đumbir, cimet, korijander su začini koji ubrzavaju razgradnju masti, pa ih koristite svakodnevno.

Ako jedemo previše rafiniranih ugljenih hidrata

Rafinirani ugljeni hidrati su krivci zato što nam se nivo šećera naglo i brzo poveća, i isto tako brzo pada. Testenine spadaju u rafinirane ugljene hidrate koji povećavaju nivo insulina u telu, pa to izaziva neravnotežu natrijuma i samim tim, opet se podstiče zadržavanje vode. Beli hleb zamenite integralnim, pirinač takođe.

Kada se menja nivo hormona u telu

Kada se u telu menja nivo hormona, dolazi do smanjenja sposobnosti gubljenja vode, a tome su naročito podložne žene pred menstrualni ciklus.

Zbog zdravstvenih razloga

Loše zdravstveno stanje, kao što su bolesti bubrega, srca, štitne žlezde, mogu izazvati zadržavanje tečnosti.

držim dijetu zašto ne mršavim

Koje metode su efikasne u gubljenju viška tečnosti?

Ono što možete da uradite za sebe, jeste da promenite neke navike i to:

  1. Vitamini C pomaže da se smanji zadržavanje vode u organizmu – redovno ga konzumirajte u vidu sveže ceđenih sokova, povrća, voća.
  2. Ograničite prekomerno unošenje soli.
  3. Brusnice su prirodni diuretik koji podstiče uklanjanje vode, jedite ih češće. Sok od brusnice je sjajno sredstvo za mršavljenje zato što ujedno i podstiče sagorevanje masti. Pijte ovaj sok 3 puta dnevno i dodajte mu po malo cimeta, kako bi pojačali efekat mršavljenja.
  4. Banane sadrže kalijum, koji takođe pomaže da se smanji zadržavanje vode.
  5. Redovno vežbanje nam pomaže da podstaknemo telo da izacuje višak tečnosti iz našeg organizma.
  6. Uska i tesna odeća ometa prirodno kretanje tečnosti u vašem telu, što doprinosi i pojavi celulita kod žena.
  7. Ako sedite za stolom sa prekrštenim nogama, sprečavate cirkulaciju.

Vodena terapija

Metabolizam nam se usporava kada nema dovoljno vode u organizmu, sporiji je i do 4 puta! Zbog toga je veoma važno da se pridržavate saveta da pijete puno tečnosti tokom dana, odnosno, pijte vodu. Probajte terapiju vodom.

Svako jutro, pre bilo kakve aktivnosti (umivanja, pranja zuba), popijte litar do litar i po vode, na prazan želudac. Nakon toga, nemojte ništa jesti ni piti narednih 45 minuta (prosečno vreme koje vam je potrebno da stignete do posla). Osim što vam ova terapija pomaže u skidanju kilograma, ona će vam pomoći i da se izlečite od mnogih bolesti (dijabetes, hipertenzija, zatvor, masnoće u krvi) i uopšteno, celo telo će vam se preporoditi. U Japanu je vodena terapija način življenja, pa probajte i vi – ništa vas neće koštati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts